Yazı türleri öncelikli olarak yazılış amaçlarına göre üç gruba ayrılmıştır. Bunlar; form yazılar, öğretici yazılar ve edebî metinlerdir.
Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır.
Okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla yazılan makale, deneme, fıkra, eleştiri, anı, röportaj, gezi yazısı gibi türler öğretici yazılar başlığı altında toplanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Yazılı Anlatım Yazılı anlatımda, anlatılmak istenen duygu, düşünce ya da istek yazı ile anlatılır. Yazılı anlatıma komposizyon ya da yalnızca yazı denir. Anlatım özellikleri yazılı anlatım için de geçerlidir.
*Yazının amacına göre farklı anlatım yöntemleri ortaya çıkmıştır. *Yazarın iletmek istediği mesaja ve yazı türlerine göre çeşitli anlatım biçimleri gelişmiştir. *Anlatımı gerçekleştirirken başvurduğumuz bu yöntemlere "anlatım biçimleri, anlatım türleri" diyoruz.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
Duygu ve düşüncelerin yazı ile anlatılmasına yazılı anlatım denir. bölümlerinden oluşan bir plan içinde yazılır. Sözcüklerin mecaz anlamlarından çok gerçek anlamlarının kullanıldığı yalın bir anlatıma sahiptir.
Sempozyum; bir dinleyici topluluğu önünde özellikle bilim, sanat ve fikir ağırlıklı konularda değişik uzmanların, önceden hazırlanarak bir dizi konuşma yapmalarıdır.
Tiyatro, tarihi antik çağlara dayanan binlerce yıllık bir sanattır. Tiyatro, bir sahne faaliyeti olmakla birlikte bu sanat dalının yazılı şekilleri olan piyesler tiyatroyu aynı zamanda bir edebî tür yapmaktadır. Bu açıdan tiyatro eserleri hem sahne sanatlarının hem de edebiyat biliminin verileriyle incelenebilir.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Konuşma veya sözle aktarılanlara sözlü metin, yazılarla aktarılanlara yazılı metin, resim, şekil, grafik vb. görsel sembollerden oluşanlara görsel metin denir. Düzenleme biçimine göre roman, hikâye, makale, vb. denir.
Edebiyat, duygu ve düşünceleri söz ya da yazıyla etkili bir şekilde anlatma sanatıdır. Tür ise, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmasıdır. Edebi türler ikiye ayrılır. Bunlar düz yazı ve şiir türleridir.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Mitler, efsaneler, destanlar, halk hikâyeleri, fıkralar, deyimler, atasözleri, küfürler ve argo sözler, yeminler, selamlaşma şekillerine ilişkin ifadeler, ad ve lakaplar, sözlü tarih, halk şiiri bilinen sözlü anlatım biçimleridir. Sözlü anlatımlar, folklorun en önemli öğelerini içerir.
Fabl, hayvanların konuşturulması ile okuyucuya bir ders vermeyi amaçlayan masalsı didaktik eserlerdir. Yabancı dil öğretiminde kullanılan fabllar, hedef dilin günlük kullanımlarına örnekler vermesi, dilin kültürünü yansıtması ve kısa hikâye- ler olması bakımından bir materyal özelliği taşımaktadır.
c) Yazılı anlatım, insanlığın ortaya çıkışından beri kullanılan bir anlatım tarzıdır.
Anlatım teknikleri, yazarın duygu ve düşüncelerini anlatırken kullanması gereken yöntemleri kapsamaktadır. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlığa ayrılır.
Betimlemeyi, bir olayı ya da ortamı en ince ayrıntılarına kadar anlatmak olarak tanımlayabiliriz. İç ve dış betimleme olmak üzere iki büyük kategoriye ayrılır. Günlük yaşamda, özellikle dil ve anlatım içerisinde sıkça karşılaşırız. Genelde edebi metinlerde yer alır.
Bir plan ve program dâhilinde hazırlanan sözlü anlatım türlerine; konferans, nutuk/söylev, açık oturum, panel, münazara, tartışma, seminer, kongre, sempozyum, açılış konuşması, forum, telekonferans örnek verilebilir. Sözlü anlatım türleri, tartışma temelli ve bilgi verici nitelikte ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri