Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
Yazılı kaynaklar adı üstünde yazılı olan kaynaklar yani kitabeler otobiyografiler, hatıralar, fermanlar, antlaşmalar, mektuplar, kanunlar, sözlükler, şiirler ve paralar olarak söyleyebiliriz.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Normlar hiyerarşisi, hukukun yazılı kaynakları arasındaki sıralamayı ifade eder. Anayasa; normlar hiyerarşisinde en üst basamakta bulunan, kanunlardan daha zor bir şekilde konulabilen ve değiştirilebilen hukuk kuralları bütünüdür.
1969 tarihli Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi'ne göre antlaşmalar devletler arasında yazılı olarak yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Yazılı arşiv kayıtları, mektup, resmi yazışma metni, rapor, vakayiname metinler, biyografiler, otobiyografiler, yıllıklar, hatıralar, seyahatnameler, gazeteler, dergiler gibi kaynaklar yazılı kaynak grubuna girer.
Cevap. Kaynaklar 4 e Ayrılırlar: Yazılı kaynaklar: Ferman, mühür, para, gazete, hatıra vb. Sözlü kaynaklar: Destan, efsane, hikâye, şiir vb.
Ilk yazılı kaynaklar arasında Sümerler'in M.Ö. 3500'lü yıllarda kil tabletler üzerine tuttukları tarih, rakam ve resimler bulunmaktadır. Zaman içerisinde Sümerler kil tablet üzerine yazımı ilerletmiş ve çivi yazısı ortaya çıkmıştır.
Yazılı hukuk toplumun ortak çıkarlarını korumak amacıyla, yetkili organlar tarafından yürürlüğe konulan metinlere denir. Yazılı hukuk kuralları, eylem ve işlemlerde yurttaşları olduğu kadar devlet organlarını da bağlayan kurallardır.
Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Yazılı Kaynak Nedir? Yazının icadından sonraki döneme ait yazılı sesli ve görüntülü belgelerdir.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Basılı kaynağa örnekler:gazeteler, mangalar, kitaplar, dergiler, vb... Dijital kaynaklara örnekler:wikipedia, pdf, internet üzerinden manga, kitap, gazete, vb... Hem dijital hem de basılı kaynağa örnekler:manga, kitap gazete, vb... Kaynağın illa yazılı olmasına gerek yok.
Yazılı olmayan asıl kaynaklar ise örf ve adet hukuku kuralları ve hukukun genel ilkelerinden ibarettir.
İkinci el kaynaklar ise olayın yaşanmasının ardından birinci el kaynaklardan, anılardan, ağızdan ağıza dolaşan bilgilerden, insanların anlattıklarından vs derlenen kaynaklardır.
Destan; milletlerin geçmişlerindeki diri ve canlı hedeflerinin belirli amaçlar doğrultusunda geleceğe aktarılmasında birinci derecede önem taşıyan yazılı ve sözlü belgelerdir.
Evliya Çelebi Seyahatnâme'de görüp yaşadıklarından ve işittiklerinden edindiği bilgilerin yanı sıra yazılı kaynakları da kullanmıştır.
2.2. Kaynaklar: Kaynak, işletme ihtiyaçlarını karşılamak üzere mal ve hizmet üretmek için gerekli olan ve varlıkların sağlandığı yerleri gösteren gruba kaynak denir. Kaynak hesapları kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar olmak üzere üçe ayrılır.
Sözlü tarih kaynakları tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, menkıbeler, fıkralar ve atasözleri olmak üzere çeşitlendirilebilir.
Yazılı Kaynaklar:
fermanlar, kanunnameler, Paralar, takvimler, antlaşmalar, Kil tabletler.
İlk olarak Sümerler yazının en eski şekli olan resimsel (piktografik) yazıyı kullanır. Alfabetik yazıma geçilinceye kadar Eski Mezopotamya'da kullanılan çivi yazılı kil tabletler, insanlığın bilgiyi kalıcı hale getirme çabasının en somut örneklerini oluşturur.
Yazılı kaynaklar: Lahit,mezar taşı,kitabe,kil.. vb. Yazısız kaynaklar: Destan,hikaye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri