Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
Ülkemizde buğday hasat zamanı, ekim zamanında olduğu gibi değişiklik gösterir. Bölgelere bağlı olarak hasatlar; mayıs sonu ile ağustos ayları arasında değişkenlik göstermektedir. Buğdayın hasat zamanı için temel kriterlerden biri tane içerisindeki nem oranıdır.
Buğday hasadı ile harmanı Ülkemizde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmaktadır. Bu aylarda bazı yörelerde hasat başlangıcında, hasat bayramları ile kutlamalar olmaktadır. Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçer döverlerle yapılmaktadır ve kısa zamanda işler bitirilmektedir.
ŞİMDİ OT BİÇME REÇBERLİK ZAMANI Orak ( Temmuz ) ayı reçberlik ayıdır. Otlar biçilir Temmuz ayı sonunda Ağustos ayında ekinler biçilirdi.
Normal süreçte 8 ayda büyüyen buğday, bu ünitede 2 ayda hasat edilebilir hale geliyor. Yılda 6 kez ürün alınabilen hızlı ıslah ünitesi sayesinde Türkiye'nin ihtiyacı olan kaliteli ve verimli ekmeklik buğday tohumu, 7-8 yılda tescil edilebilecek.
İlgili 19 soru bulundu
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Yazlık, başaklanma zamanı orta bir çeşittir. Başaklar kılçıklı ve beyaz renklidir. Tane rengi kırmızı. Bitki boyu orta olup, yatmaya karşı da dayanıklıdır.
Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
500 gram-1500 gram arasında borik asit, Tarım Bor, suda eritildikten sonra toprak yüzeyine püskürtülüp toprağa karıştırılarak veya taban gübresi ile birlikte verilebilir. Buğdayın kardeşlenme başlangıcında sahneye çıkan üst gübreleme uygulamaları ise başaklanma ve hatta dane dolum dönemine kadar uygulamada kalabiliyor.
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
BUĞDAY ÜRETİMİNDE ARZ SIKIŞIKLIĞI SÜRECEK
ING, CBOT vadeli işlemlerde fiyatların 2023 ilk çeyreğinde kile başına ortalama 8.50 dolar, ikinci çeyrekte 8.40 dolar olacağını öngörüyor.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
Yazlık çeşitler ise Basribey, Gönen 98, Panda, Golia ve Cumhuriyet 75 olup, bunlar için ekim zamanı Kasım başından Aralık sonuna kadar uzayabilir. Fakat kıyı bölgelerimiz için en uygun ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasıdır.Toprak sıcaklığının 8-10 °C olduğu zamanda ekim yapılmalıdır.
Kardeşlenme ile dallanma arasında ne gibi bir fark vardır ? “Çimlenen her tohumdan birden çok sapın oluşması olan kardeşlenme” ile bitkinin kök sayısı artar. Kardeşlenmeye ilişkin tüm oluşumlar, bitkinin kök tacında olur.
- Erken ekilen buğdaylar OCAK – ŞUBAT aylarında sapa kalkarlar. Bu dönemde 0 ºC'de soğuktan zarar görürüler. - Oysa normal zamanda ekilen buğdaylar kardeşlenme döneminde olduğu için – 3 ºC'deki soğuklardan bile zarar görmezler.
Bunun için TOROS GÜBRE'nin TOROSOL adlı 25 kg ambalajlar içinde bulunan 15-30-15+me veya 20-20-20+me gübrelerinden biri tercih edilerek buğdayda yapraktan gübreleme yapmak gerekir. 100 litre suda 0.5-1 kg arasında kullanılmalıdır.
Azot eksikliğinin en kolay görülen belirtisi, klorofil içeriğinde bir düşüş nedeniyle yaprakların sararmasıdır (kloroz). Bu belirti, genellikle daha olgun yapraklarda ve en sonunda aktif olarak artan yapraklarda fark edilir çünkü N, büyümeyi sürdürmek için yaşlı yapraklardan yeni yapraklara taşınır.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Buğday,arpa gibi ürünler çoğunlukla yaz ayında hasat edilmektedir. Mandalina,portakal gibi ürünler ise kış mevsiminde hasat edilmektedir.
Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
Yurdumuzda buğday için hasat zamanı bölgelere göre değişmek üzere Mayıs-Ağustos ortaları arasındaki 3,5 aylık bir dönemdir. Tanedeki nem oranı % 13,5 olduğu zaman en uygun hasat zamanıdır. Bitkiler tamamen sarardığı ve tane sertleştiği zaman hasat edilmektedir.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Pratik yönden buğday üreticileri dekara 300 kg ve daha az ürün alıyorsa Tabandan DAP veya 20.20.0 kompoze gübre, 300 kg/da' dan yukarı ürünlerde ise mutlaka 20.20.0 kompoze gübre kullanılmalı ve gübre miktarı toprak analizine göre uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri