Türkiye'de yazlık evi günlük kiraya vermek konusu, Turizm Mevzuatı tarafından düzenlenmiştir. Bu mevzuata göre, kısa süreli turistik konaklamaları düzenlemek amacıyla belirlenen kurallara uyulması gerekmektedir. Türkiye'de günlük kiralama işlemleri genellikle yasal olarak kabul edilmemektedir.
Günübirlik kiralanan yerlerle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre kullanılan daire, apart, rezidans gibi yerler 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'na tabidir ve bu Kanun'a aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanır.
Günlük kiralık evlerin yasal olması için ev sahiplerinin gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapmış olması zorunludur. Bu durumda da ev sahiplerinden ruhsat fotokopisi, tapu fotokopisi, adres ve iskân belgeleri talep edilir.
Günübirlik ev kiralamanın yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan sorunların çözümü için yeni düzenlemeye gidildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek.
Evini günlük kiraya vermek isteyenlerin ruhsat alabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekecek. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda, günlük kiralık evlerde yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atık kontrol belgesi zorunlu tutulacak.
İlgili 39 soru bulundu
Günübirlik kiralanan evlerin ruhsatı, binanın bulunduğu yer belediyesinden pansiyon ruhsatı olarak alınmaktadır.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan "Diğer bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir" dedi.
Evet. Adi kira sözleşmelerinde, kiraya vereni bir zarara uğratmamak şartıyla; kiracının kiralananı alt kiraya vermesi mümkündür.
Türk Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir. İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar! Ne de olsa söz uçar, yazı kalır!
Kısa süreli kiralama işleri ile uğraşan mükellefler, konut sahiplerine yapmış oldukları ödemeler üzerinden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar.
Unutmayın kurumsal bir işletmeye sahip olmayan fakat günlük kiralık daire hizmeti veren yerler yasal olmadıkları için herhangi bir denetime tabi tutulmuyor. Konaklayacağınız daire ve binada elektrik ya da gaz kaçağı gibi problemler de karşılaşabileceğiniz tehlikeler arasında olacaktır.
Yeni düzenlemeyle, günlük kiralamalarda tıpkı otellerde olduğu gibi kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri Emniyet'e ibraz edilecek. Bunun için e-devlet üzerinden bir ara yüz açılacak. Bu bilgileri vermeyen ev sahipleri sorumlu olacak ve cezai yaptırıma maruz kalacak.
İlaveten, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu madde 6/1-d uyarınca mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen iş yerlerinin işletmecilerine 2022 yılı itibariyle 3.317 Türk Lirası ile 6.668 Türk Lirası arasında idari para cezasına hükmedilir.
Airbnb yasal mı diye düşünüyorsanız gönlünüz rahat olsun. Belli yasal gereklilikleri yerine getirdiğiniz sürece Airbnb ile evinizi kısa süreli kiralamak yasaldır. Bu yazımızda sizlere Airbnb Türkiye ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında genel bilgi vereceğiz.
Apartman içerisinde bir daire AirBnb yapacaksa apartman sakinlerinden izin alacak. İzin verilmediği takdirde apartman dairesinde AirBnb yapılamayacak. Kaynaklar bunlarla birlikte başka düzenlemelerin de gündeme geleceğini belirtti.
Apart Daire Nedir? 'Apart daire' daha çok öğrencilerin yoğun olduğu merkezi yerlerde bulunan konaklama tipidir. 1+1 veya 1+0 şeklinde stüdyo daire olarak geçen eşyalı, içinde açık küçük bir mutfağı, banyo ve tuvaleti olan oldukça küçük dairelerdir. Genellikle üniversite öğrencileri tarafından tercih edilir.
Tarafların kira sözleşmesini sözlü olarak, yazılı olarak ya da noter onaylı olarak yapması, kira sözleşmesinin geçerliliği üzerinde bir etki yaratmamaktadır.
Ev sahiplerinin kontrat yapmadığı kiracılar çok daha mağdur duruma düşebilir. Bu ev sahibi için kanuni bir suçtur. Öte yandan kiracılar da kontrat hakkı istemek zorundadır. Yine de sözleşme yapmayan ev sahipleri herhangi bir olumsuzluk durumunda mahkeme tarafından suçlu bulunur.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Üçüncü olarak ise Borçlar Kanunu'nun 321.mad.'nde de alt kira sözleşmesi düzenlenmiştir. Buna göre; “Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) m. 355/I fıkra hükmüne göre, kiraya verenin veya yeni malikin kiralanana gereksinimi nedeniyle kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirme- si halinde kiralanan, üç yıl geçmedikçe tahliye edilen kiracıdan başkasına kiralanamaz.
Suçluların takibi kolaylaşacak. Polis, aranan suçluların gizlenmek ve fuhuş amacıyla kullandığı günlük kiralık evleri "SMS"le kayıt altına alacak. Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi'ne (GİYKİMBİL) yeni bir yazılım eklenerek 'takip sistemi' devreye sokulacak.
Alo 175 Ev Sahibi Şikayet.
isterse oda oda kiraya verir. kanuna aykırı bir durum yoktur. ortak giderlere iki payla katıldığından, birim maliyet düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri