Yazlık Fan Müşürü yada Kışlık Fan Müşürü fark etmez. bu parçanın görevi motor suyu belli bir sıcaklığa. ulaştığında radyatör fanını devreye sokmaktır Tek Fark. eden sıcaklık değerleridir bu değerleri öğrenmek için.
Fan müşürü araçtaki belirli sıcaklıktan fazlasını engellemek için fanı devreye sokan müşürdür. Hararet müşürü motor suyunun ısındığında uyarı olarak ekrana hararet göstergesi belirtmektedir. Yağ müşürü yağlanma düzeyini göstermektedir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Motoru da etkileyen bir işlem olması nedeniyle fan müşürü arızası halinde aracın kullanılmaması gerekmektedir. Kullanılması halinde araç hararet yapacak ve motor çalışmayı durduracaktır.
Yazlık termostat; daha düşük sıcaklıkta açılır. Havalar sıcak olduğu için motorun çok yüksek sıcaklıkta çalışır. Kışlık termostatın derecesi ise daha yüksektir. Kışın araçların yaz aylarına göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması tercih edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler? Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Rüzgar gücünün yetersiz olduğu durumlarda radyatör peteklerinin soğutulması için fanın otomatik olarak açılıp kapatılmasını denetleyen sistemdir. Fan Müşürü Arızası Sonuçlar; Fanın açılmasına karar veren tek sensör olduğu için arızalanması durumunda aracın hararet yapmasına sebep olabilmektedir.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır.
Radyatör Fan Müşürü Arızasında genel olarak parça değişikliği yapılır ve sorun kökten çözülmektedir. Eğer ki yüksek masraftan kurtulmak istiyorsanız parça tekrar kullanılabilir haldeyse tamir de ettirebilirsiniz.
Fan çalışmazsa da araç sürekli olarak ısınır. Bu da aracın motorunun hararet yapmasına neden olabilir.
Hararet müşürü arızasını aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz: Hararet göstergesinin çalışmaması, Hararet göstergesinin yanlış değerleri göstermesi, Araba ısındığında göstergede yer alan motor sıcaklığının fazla düşük göstermesi.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Oda termostatı yanına bir termometre konularak oda termostatının doğru ayarda çalışıp çalışmadığı da kontrol edilebilir. Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır.
Termostat suyu soğutmaz termostat sadece motorun uygun ısıda çalışmasını saglar basınç ile çalışır bu olmazsa araba trafikte vs uygun ısıya yaklaşır radyatör vs kötü ise yine hararet eder yokuşlarda yine hararet wder.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri