Yıllarca süt, yoğurt, peynir gibi yüksek oranda kalsiyum içeren gıdaların taş oluşumunu artırdığına inanılırdı. Bu hastalara kesinlikle bu tür gıdalardan almamaları öğütlenirdi. Oysa yapılan son araştırmalar bunun yanlış olduğunu kanıtladı. Artık hastalara bu gıdalar yasaklanmıyor.
Yüksek derecede oksalat ve kalsiyum içeren et, balık, tavuk gibi proteini yüksek hayvansal besinler böbrek taşı oluşumu için risk taşıyor. İşlenmiş etlerde ise ciddi miktarda tuz bulunuyor. Özellikle ürik asit taşları oluşumunda rolü olan bu etlerin sürekli ve aşırı şekilde tüketilmemesi gerekiyor.
Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.
Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir. Elma sirkesi var olan böbrek taşının da erimesini sağlar.
Yoğurt suyu böbrek taşı hastalıklarında kullanılabilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller böbrek içerisindeki taş ve kumu eritmeye yardımcı olur. Eğer ufak çaplı böbrek taşı ya da kumu sorununa sahipseniz bunları ufak parçalara ayırarak idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olur.
İlgili 42 soru bulundu
YEMEK ARASINDA TÜKETİLEN YOĞURT, BÖBREĞİN DOĞAL İLACI
Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi mevcuttur.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan akademik bir araştırmaya göre yoğurt, turşu ve kombuça gibi mayalanmış yiyecek ve içeceklerin bağırsaklardaki yararlı bakterileri (probiyotik) artırdığı ve vücutta oluşan iltihapları (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir. Böbrekte taş hastalığı olan kişilerin pH'sı yüksek su tüketmesi önerilir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Böbrek taşı dökme belirtilerinin ilk sırasında ağrı ve sancılar gelmektedir. Kişi zaman zaman bıçak gibi saplanan ağrılar hisseder. Bunun yanı sıra böbrek taşı döken hastalarda idrarda yanma, idrarı tam boşaltamama hissi oluşur. Böbrek taşları çeşitli metotlar ile kırıldıktan sonra vücuttan atılmaya çalışılır.
Bol lifli besinleri tüketmek. Ürik asit taşları için; pürin içeren protein değeri yüksek sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, karnıbahar, et tüketimi, bira ve benzeri alkollü içecekleri kısıtlamak. Tuz kullanımını azaltmak. Bol bol hareket edip egzersiz yapmak, kilodan kaçınmak.
Bu araştırma hücresel düzeyde kafeinin böbrek taşı oluşumunu önlediğini gösteren direkt kanıttır. Sonuç olarak kafeinin taş oluşumu açısından olumsuz etkileri idrarla kalsiyum ve okzalat atılımıdır. Öte yandan taş oluşumunu önleyici etkileri de (idrar söktürücü özelliği ve sitrat atılımının artması) vardır.
C vitamini zengini maydanozu tüketmek, Romatoit Artrit hastalığına yakalanma riskini azaltır. Maydanoz aynı zamanda böbreklerin sağlığı için önem taşır. Böbrek taşı düşürmede yardımcı olur.
Düzenli olarak nar, ısırgan otu, limon suyu, kereviz sapı ve su tüketerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Böbrek taşına iyi gelen bitkilere ve tüm besinleri ayrıntıları ile derledik. Böbrek taşı için süt, elam sirkesi, nar ya da ısırgan otu tüketmek gerekir.
Böbrek taşı düşürmenin en kolay yolu bol sıvı tüketimidir. Bunların yanında ağrı kesici ve antispazmodik ilaç tedavisi böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırır. Hekimler küçük çaptaki taşlar için düzenli ilaç kullanarak idrar yolundan böbrek taşlarını atmanızı sağlarlar.
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, Türkiye'de çok yaygın olarak görülen böbrek taşı türlerinden olan ve eritilemeyen kalsiyum oksalatın düşürülmesi için sidrat özelliği olan limonun çok etkili olduğunu söyledi.
Böbrek taşı oluşumunun nedenlerine baktığımızda suyun kalitesinden çok tüketilen su miktarının böbrek taşında daha etkili olduğu anlaşılmıştır. 400 mg/L'nin üzerinde kireçli su içildiğinde böbrek taşı riskinin artabileceğine dair sonuçlar görülüyor.
Tekrarlayan kalsiyum okzalat taşı olan hastalarda yapılan başka bir araştırma sonucunda bikarbonattan zengin (2673mg/L, 1.5 litre/gün) mineral sularının koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir. Ancak kalsiyum fosfat taşı olan hastalarda ise özellikle bikarbonat içeriği düşük mineral suları tercih edilmelidir.
KİMLER TÜKETMEMELİ? Süt alerjisi olan hastalarda süt proteini ve süt proteini içeren tüm ürünlerin tüketimi kesildiği için yoğurdun diyetten çıkarılması gerekir. Bunun yanında laktoz intoleransı ileri düzeyde olan bireylerin diyetlerinde hiç laktoz bulunmaması gerekir, bu yüzden yoğurt tüketemezler.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Aşırı tüketime bağlı olarak her şeyde olduğu gibi Yoğurdun Zararları da vardır. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ishal ve gaz gibi problemlere yol açabilir. Hazır yoğurtların içine uzun ömürlü olmaları için katkı maddeleri ve koruyucular koyarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri