Yazılım mühendisliği bölümü mezunları bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı, geliştirildiği her sektörde çalışabilirler. Bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb. sektörler bir yazılım mühendisinin çalışabileceği sektörlere örnek verilebilir.
Yazılım mühendisliği alanı sürekli gelişmekte, bu da onu heyecan verici ve dinamik bir kariyer yolu haline getirmektedir. Yazılım mühendisleri yüksek talep görmektedir ve ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu, yazılım mühendisleri için istihdam fırsatlarının 2030'a kadar olan on yılda %22 oranında artacağını öngörmektedir.
Yazılım mühendisleri, bilgisayar programlarını, uygulamalarını ve sistemlerini oluştururken mühendislik prensiplerini ve en iyi uygulamaları kullanırlar. Bu yeteneklerden ötürü, yazılım mühendisliği alanının geleceği oldukça parlak görünmektedir.
Bölüm mezunları; iletişim, oyun, yapay zekâ, robotik kodlama, otomotiv, savunma ve uzay teknolojisi gibi alanlarda iş bulmaktadırlar. Ülkemizdeki yazılım mühendisleri çoğunlukla; siber güvenlik, hastane bilgi sistemi, savunma-sanayi, iletişim ve bankacılık alanlarında istidam edilmektedir.
Yazılım Mühendisleri kendi işlerini kurabilirler. Yazılım mühendisi, içinde yazılım yapılması gereken her sektörde çalışabilir. Bunlardan bazıları şöyledir: Bankacılık, oyun, e-devlet, elektronik savaş ve savunma sistemleri, sinyal işleme, sağlık bilgi sistemleri, robotik ve yapay-zekâ.
İlgili 20 soru bulundu
Sonraki Konu. Yazılım Mühendisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 1342 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yazılım Mühendisi maaşları 27280 TL'dir. En düşük Yazılım Mühendisi maaşı 21830 TL iken, en yüksek Yazılım Mühendisi maaşı 53830 TL'dir.
Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve ülkelerin bu alanda yatırım yaptığı yazılım alanı geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti (IoT), yapay zekâ ve birçok teknolojik yenilik yazılıma ihtiyaç duyuyor.
Eğer yazılım geliştirme tecrübeniz varsa mezun olduğunuz bölüm farklı olabilir, hatta yeterli tecrübeniz varsa üniversiteden hiç mezun olmamış / yarıda bırakmış olsanız bile yurt dışında iş bulabilirsiniz.
Dolayısıyla, yazılım mühendisliği home office çalışma modeliyle yapılabilecek meslekler arasındadır.
Yazılım mühendisi maaşlarını kıdemli ve yeni mezun olarak iki şekilde değerlendirmek gerekiyor. Yeni mezun yazılım mühendisleri ortalama 15.000 TL maaş alırken, kıdemli yazılım mühendisleri ise 25.000 TL ila 75.000 TL arasında maaş almaktadır.
Yazılım mühendisliğinden mezun olan kişilerin araştırma ve uygulamanın yanı sıra profesyonel alanda çeşitli deneyimler kazanmalıdır. Böylelikle iyi bir portföy oluşturulmalıdır. Problem çözmekten hoşlanan ve güçlü analitik becerilerine sahip olan kişiler, yazılım mühendisliğini tercih edebilir.
Neden Yazılım Mühendisliği tercih edilmelidir? Günümüzde otomasyon ve teknolojik yenilikler artarak gelişmektedir, yazılıma duyulan ihtiyaç ivmelenerek artmaktadır. Yazılım mühendisleri için yüksek maaşlar ve iyi çalışma koşulları bulunabilmektedir. Uzaktan çalışma ve döviz bazlı gelir elde etme fırsatları vardır.
Yazılım mühendisleri, yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımın omurgasını planlar. Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır.
Yazılım mühendisliği lisans programı, her biri 30 AKTS iş yükü olan sekiz yarıyıldan oluşan toplam 240 AKTS kredili 4 yıllık bir programdır. Eğitim dili en az %30 İngilizcedir. Müfredatı takip edebilecek derecede İngilizce bilmek zorunludur.
Dünyada en yüksek yazılım mühendisi maaşları şu şekilde; ABD yıllık 110.638 Dolar. İsviçre yıllık 95.394 Dolar. İsrail yıllık 76.791 Dolar.
En iyi yazılımcılar hangi ülkeden çıkıyor? Bu sorunun cevabı her ne kadar değişiklik gösterse de ABD, Hindistan, Rusya, Çin, Kanada, İsrail gibi ülkeler yazılım alanında başarılı yazılımcılar yetiştirmekle bulunan ülkeler arasındadır. Bu yüzden en iyi yazılımcılar bu ülkeler arasından çıkıyor diyebiliriz.
İlk olarak şunu söylemeliyiz ki sadece yazılım öğrenmek için İngilizce bilmeniz gerekiyor kuralı doğru değildir. Bunun bir zorunluluk olması Türkçe kaynakların az olmasından kaynaklanmaktadır. Gerçekten de yazılım öğrenmeniz için İngilizce öğrenmenize gerek yoktur.
Bir yazılım mühendisi eğitim programında aranabilecek beceriler arasında, Java, C, Objective-C, C ++, Perl ve Python, kullanıcı arabirimi (UI) tasarımı, insan-bilgisayar etkileşimi, web geliştirme, proje yönetimi, Ağ ve veritabanı temelleri, sistem analizi, oyun geliştirme, kişiler arası iletişim bulunabilir.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Mühendisi 2023 yılında ortalama 38.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılım Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.240 TL maaş alıyordu.
Çeşitli kurumların tahminlerine göre Türkiye'de 2020 yılında 170 bin yazılımcı vardı. Son yıllarda eklenenler ve yurtdışına gidenler dikkate alındığında, bugün 180 bin düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. 2023 hedefi 500 bin idi ama talep artmasına rağmen bu hedefe ulaşmak zor görünüyor.
IT & Internet endüstrisinde çalışan bilgisayar mühendisleri Almanya'da ortalama 62.051 Euro yıllık brüt gelir elde ediyor. Almanya'da yazılımcı olarak çalışanların gelirleri ise brüt 80.000 Euro'ya kadar varıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri