Aslında yazılımda sandığınız gibi bir matematik, okullarda gösterildiği gibi bir matematik de gerekmiyor. Tabi ki de matematik bilmeniz veya matematiksel düşünmenizin size katkıları olur ama yazılımda matematik kesinlikle şart değildir.
Yazılım mühendislerini programlama bölümlerinden farklı kılan temel özelliklerden birisi budur. Bütün yazılımcılar işlerinde yüksek matematik kullanmazlar, böyle bir genelleme yanlış olur. Fakat yazılım mühendisliğinin yeni nesil uygulamalarında ve yazılım mühendisliğini okurken yüksek matematik gereklidir.
İngilizce ve matematik dahil hiçbir şey şart değil, vasat bir mühendis de olunabilir ki sektörde bolca var. İşte vasat olmasın diye bizde olmazsa olmaz diyoruz.
Temel matematik konuları, fonksiyonlar ve grafikler, matrisler, denklemler ve çözümleri, limit, süreklilik, diferansiyeller. Analizin temel konularına giriş yapmak, limit, türev, integral kavramlarını ve uygulamalarını öğretmek.
kod yazmak, kodlama yapmak ayrı bir iştir genellikle matematik gerektirmez, algoritma geliştirmek ayrı bir iştir genellikle matematik gerektirir. kodlamayı herkes yapar, algoritmayı herkes geliştiremez.
İlgili 30 soru bulundu
Aslında yazılımda sandığınız gibi bir matematik, okullarda gösterildiği gibi bir matematik de gerekmiyor. Tabi ki de matematik bilmeniz veya matematiksel düşünmenizin size katkıları olur ama yazılımda matematik kesinlikle şart değildir.
En kısa cevabı matematik olmadan temel yazılım yapılabilir. Ama matematik olursa çok daha üst düzey yazılımlar yapılabilir.
Üniversitelerin dört yıllık Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi altında bulunan Yazılım Mühendisliği bölümü, öğrencilerin sayısal puan ile tercih edebileceği bir bölüm. Yazılım Mühendisliği (Soft Engineering) yazılımlarla ilgilenen bilim dalı.
Yazılım mühendisliği sadece sayısal ile alan bölüm olduğu için sadece matematik fizik kimya fen çalışmak yeterli olacaktır.
Yazılım mühendisliği, bilgisayar sistemleri yazılımı ve uygulama yazılımlarının geliştirilmesini ve oluşturulmasını içeren bir bilgisayar bilimi dalıdır. Bilgisayar sistemleri yazılımı, bilgi işlem yardımcı programlarını ve işletim sistemlerini içeren programlardan oluşur.
Yazılımda işine yarayacak matematiğin 8. sınıf veya öncesi matematik ile bir ilgisi yok problem çözme zekanın olması gerekiyor denklemleri çözebilmen gerekiyor algoritmaları öğrenmen gerekiyor bunun yanında belli bir düzeyde fizikte bilmen gerekiyor.
Terapat. Hesaplama işlemleri için gerekli en temel şey matematiktir. Mesela C# da bir öge çizmek için matematik gerekir, hangi açı ile nasıl çizeğeni matematik formülleri ile anlatmanız gerekir. Yapay zeka geliştirme için oldukça önemlidir.
Sonuç olarak, yazılım mühendisliği gelecekte de büyümeye devam edecek bir alan olarak öne çıkıyor. Teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm, yazılım mühendislerine çeşitli fırsatlar sunarken, sürekli öğrenme ve gelişme gerekliliği de devam edecek.
Bir programlama dilini öğrenmeniz ona ayırdığınız zamana, ilgiye ve yaptığınız pratiğe bağlı olarak değişir. Ancak, yazılım öğrenmek sanıldığı kadar zor değildir. Yazılımcı olmak için, sadece teorik bilgileri hatırlamak yeterli olmaz. Bu nedenle de bol bol pratik yapmalısınız.
Yazılım öğrenmeye başlamak için bir programlama dili seçmek önemlidir. Python, JavaScript veya Java gibi popüler diller, genellikle yeni başlayanlar için önerilen seçeneklerdir.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 47.800 TL maaş alıyor. Yazılım Uzmanı, 2024 yılında en düşük 46.800 TL alırken, en yüksek 60.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yazılım Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 36.200 TL maaş alıyordu.
Yazılım mühendisliği alanı sürekli gelişmekte, bu da onu heyecan verici ve dinamik bir kariyer yolu haline getirmektedir. Yazılım mühendisleri yüksek talep görmektedir ve ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu, yazılım mühendisleri için istihdam fırsatlarının 2030'a kadar olan on yılda %22 oranında artacağını öngörmektedir.
Tüm bu etkenlere rağmen yazılım uzmanlarının ortalama günlük çalışma saatleri 8-10 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin dönemsel olarak farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. SAP ABAP danışmanı olan bir yazılımcı ise günde ortalama 6-8 saat arasında çalışmaktadır.
Yazılım Bölümleri Hangi Alandan Alıyor? Yazılımla alakalı bölümler genellikle Sayısal alandan almaktadır. Fakat Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümler Eşit Ağırlık alanından alabilmektedir.
Eğitim dili en az %30 İngilizcedir. Müfredatı takip edebilecek derecede İngilizce bilmek zorunludur. Programın 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı bulunmaktadır.
Yazılım Mühendisliği Maaşları
Türkiye'de 2024 yılı itibariyle en düşük yazılım mühendisliği maaşı 28.000 TL, en yüksek yazılım mühendisliği maaşı ise 110.000 TL civarındadır. Yani bir yazılım mühendisinin maaşı ortalama olarak 35.000 TL ile 45.000 TL arasındadır.
Yazılımdan para kazanabilmek için rahat 2 yıl kendini geliştirmen gerekir, tabi dediğim gibi ne kadar zaman ayırdığına bağlı olarak bu süre oynar.
Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
Siber güvenlik uzmanı olmak için gerekli evraklar arasında olan bu diplomalar önemlidir. Algoritma bilgisi, Linux, HTML, Java, CSS gibi yazılım dillerini kullanabilmekle mantıksal ve matematiksel düşünme yeteneği çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri