Kimi filozoflara göre akıl, “vahiy, inanç, sezgi, duygu, algı ve deneyden farklı olarak, salt insana özgü olan bilme yetisi, doğru düşünme, hüküm verme ve kavram oluşturma gücüdür. Akıl bize yol gösterir. Onunla doğru ile yanlışın, gerçek ile yalanın ayırımını yaparız.
"Akıl (logos, epistêmê, intellectus, intelligentia, ratio, entendement, understanding) geniş kapsamıyla kösnüllüğün karşısındaki zekâ olan düşünme gücüdür. Daha dar bir kapsamdaysa akıl, anlayış karşısında ruhun bir bütün olarak anlama, (doğru) kavrama (soyutlama) hükme varma kapasitesidir.
İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Aklın bilgi edinme alanları veya akılla elde edilen bilgiler mânasında kullanılan terim. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Bilmede, fikir üretmede, eleştiri getirmede, ayrımda bulunmada, fikirleri, işleri ve işleyişleri olumlu veya olumsuz diye değerlendirmeye tabi tutmada, kişinin kendisine ve dış dünyaya anlam vermesinde akıl etken rol oynar. Akıl doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayırma gücüdür.
Akıl bizi neyin iyi ve doğru, neyin yanlış ve kötü olduğu bilgisine ulaştırır. Akıl yürütme, bir konuda yeterli düzeyde kanıt ve bilgi sahibi olduktan sonra bütün etmenleri dikkate alarak düşünüp bir sonuca ulaşma sürecidir.
İlgili 21 soru bulundu
Seçme, karar verme, üretme gibi fonksiyonların işleyiş gücünü oluşturan akıl, insanın diğer yaratılmışlar karşısındaki en önemli imtiyazıdır.
Aklın gıdası, başkalarının tecrübelerinden yararlanmak, okumak, bilgi edinmektir. Akıl insanlar arasındaki iletişim ve anlaşmanın tek nesnel yoludur ve düşünce sürecini yöneten, ışık tutan kavramlar ve bilgiler vasıtasıyla çalışan yetenektir. Akıl, her bilgiyi alan, gelişmek için var edilmiş en kıymetli özelliğimizdir.
Kur'ân aynı zamanda insan aklına, onun önemine özel bir vurgu yapar ve onun aktif bir yapıya sahip olduğunu ifade eder. O, aklı kullanarak özellikle yaratılışa, evrene ve evrende gerçekleşen olaylara dikkat kesilmemizi bizden ister.
En üst düzeye çıkmış aklın adına Kalp derler. Akleden kalptir. Yani kalp akıldır. Aklın yeri kalptir.
Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir. Zeka, sebep ile netice arasındaki bağlılıkları anlama ve düşünebilme kabiliyetidir. Her akıllı zeki olmayabilir. Her zeki de akıllı değildir.
Akıllı insan, olayları değerlendirebilme, fırsatları değerlendirebilme ve görüşlerini ifade edebilme yeteneğine sahiptir. Ancak zeki insan, sadece bunları değil aynı zamanda olayları daha hızlı ve etkili bir şekilde çözebilme, yargılarda bulunabilme ve ilişkileri kavrayabilme yeteneğine de sahiptir.
Fârâbî, Risâle fi me'ânî'l-akl eserinde Aristoteles'in De Anima'ya da nispet ederek aklı dörde ayırmaktadır. Bunlar sırasıyla (i) bilkuvve akıl, (ii) bilfiil akıl, (iii) müstefâd akıl ve (iv) Faal Akıl'dır (Fârâbî, 2012a, s. 218-233).
Aklı başında olan insan, en büyük himmetini ve en yoğun mesaisini kendi ruh dünyasına ayıran insandır. Bir insanın aklı, fikri sürekli olarak işinde gücünde, servetini artırmada yahut makamını korumada yoğunlaşmışsa bu adamın aklı başında değil işindedir; makamında, koltuğunda ve servetindedir.
Somut düşüncelerin soyut boyutlara taşındığı “akıl” ile birlikte “sınırsızlık” ortaya çıkar. Akıl kendi başına sınırsız bir kaynak olmasına karşın, sınırlandırılması da mümkündür. Kişinin isteğince dar kalıplara sokulabilir ve sonsuz döngü kısır döngüye dönüştürülebilir.
Yeterli su içmek ve düzenli beslenmek zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Yabancı dil öğrenmek, video içerikli oyunlar ve kutu oyunları oynamak zeka gelişimini desteklemektedir. Problem çözme odaklı olan zeka oyunları, çocuk oyun kartları, zihni açık tutarak bilinç kaybını önlemektedir.
Akıl sözlükte engellemek, alıkoymak ve bağlamak anlamlarına gelir. Terim olarak ise klasik felsefede insan ruhunu veya nefsini yanıltıcı bilgiden koruyan, algıları düzenleyen ve bilinçli düşünme işlevinin kaynağı olan yeti anlamına gelir.
Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.
İman, “tasdik”, tasdik de bir bilgiyi doğrulamak olduğuna göre, bil- gi, tasdikten, yani imandan önce gelir.
Beyin, cismani insanın bir organına, akıl ise ruhani insanın görülemeyen ancak varlığı kabul edilen bir uzvuna işaret eder. Kalp de aynı beynimiz gibi cismani insanın bir organını, gönül ise ruhani insanı bize anlatır.
Varlıklar hakkındaki bilgilere büyük ölçüde duyu organlarımız ve akıl yoluyla ulaşırız. Akıl, Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerdendir. Ancak her türlü bilgiye akılla ulaşmak mümkün değildir. Müslüman'ın bilgi kaynaklarından biri de vahiydir.
İmanın merkezi olan kalbin, akıl yürütme, derin düşünme gibi işlevleri dikkate alındığında, akıl ile iman arsındaki ilişkinin önemi ortaya çıkmakta- dır; çünkü akıl, Kur'an'ın kalp bağlamında söyledikleri de göz önüne alın- dığında görülecektir ki, iman için gerekli bir unsurdur.
O, akıllarını kullanmayanları murdar (inkârcı) kılar. Hiç bir kişi ALLAH'ın izni olmadan inanamaz ve O, akıllarını kullanmayanları rezilliğe mahkum eder.
akıl yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme yeteneğidir. insan olgunlaştıkça aklı gelişir. zeka ise bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yeteneğidir.
Akıllı bir insan doğru ve yanlışı, yalan ve gerçeği ayırt edebilme yetisine sahiptir. Yaşımız ilerledikçe, olgunlaştıkça, aklımız da gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri