Beyaz yakalıyı klasik tanımı gereği, üretimin süreç içerisinde bedensel emek kadar ihtiyaç duyduğu zihinsel emeği sunan çalışanlar olarak biliyoruz. Mühendisler, mimarlar, yazılımcılar, bankacılar, tasarımcılar…
Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor.
Beyaz yakalı işçiler, akademi, işletme yönetimi, müşteri desteği, pazar araştırması, finans, insan kaynakları, mühendislik, yöneylem araştırması, pazarlama, bilgi teknolojisi, ağ oluşturma, avukatlar, tıp uzmanları, mimarlar, araştırma ve geliştirme ve sözleşme ile ilgili çalışmaları içerir.
Beyaz yakalı çalışanlar kimlerdir dediğimizde; doktorlar, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, finans işleri, pazarlama, satış vb. gibi yüksek nitelikli profesyonelleri içerir. Mavi yakalı çalışanlara göre yüksek maaş aldıkları belirleyici özellikleridir.
Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş gruplarında görev alan bu kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Mavi yaka, bedensel gücün ağırlıklı olduğu, genelinde saha işi yapan personeldir. Üretim, montaj işçileri, çay, yemek, güvenlik ve servis personel, şoförler olarak tanımlanabilir. Gri yaka, mavi yaka ve beyaz yaka arası personeli temsil eder. Şefler, ustalar, teknisyenler, vardiya amirleri bu personel grubudur.
Kırmızı Yaka: Kırmızı Yakalılar her türden devlet işçilerini kapsamaktadır. Turuncu Yaka: ABD'de mahkumlara giydirilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsıyor. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları tanımlıyor.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Mavi yakalıların maaşları ortalama 8500 TL ile 25.000 TL arasında değişir. Mavi yakalıların maaşı; çalıştıkları sektöre (özel/kamu), iş yerine, mesleki deneyimlerine ve yaptıkları işe göre değişir. Tecrübeli çalışanlar, işe yeni başlayanlara göre daha yüksek maaş alır.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Sarı yaka nedir, kimdir sorularına gelince; beyaz yakalının yöneticisi demek doğru ve net bir ifade olur. Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nda yer alan tanıma göre yeşil yakalı meslekler imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan mesleklerdir.
Genellikle teknik meslek liselerinden mezun olan kişiler, elektrik, tekstil, sanayi, otomotiv fabrikaları gibi işçiler ile maden çalışanları inşaat işçileri ve kaynakçılık, tamircilik gibi meslekler de mavi yaka sınıfına dahildir. Mavi yaka çalışanları çoğunlukla hatta zaruri olarak üniforma giymektedirler.
Kimsin sen beyaz yakalı: Seçkin mi, avam mı? Beyaz yakalıyı klasik tanımı gereği, üretimin süreç içerisinde bedensel emek kadar ihtiyaç duyduğu zihinsel emeği sunan çalışanlar olarak biliyoruz. Mühendisler, mimarlar, yazılımcılar, bankacılar, tasarımcılar…
Beyaz yakalı işçiler daha çok masa başı işi yapan, temiz giyimli ve patronlara yakınlıklarıyla tanınırlar. Kendilerini üretim işçilerinden her zaman farklı görür ve genellikle üretim işçilerine tepeden bakarlar.
Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Asgari ücret 8 bin 506 TL oldu. Beyaz yakalılar ile yönetici ücretlerinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Beyaz yakalılar için 2023'te ücretlerde yüzde 60-65 arasında artış tahmin ediliyor. Asgari ücret bir yıl öncesine göre yüzde 100'e yakın artışla 8 bin 506 TL oldu.
Daha önce lise ve üstü eğitim durumuna sahip olan ama yaptığı işle eğitimi örtüşmeyen çalışanlar bu programdan faydalanabiliyorken, yeni düzenleme ile program sadece lise mezunları ile kısıtlanmış oldu. Bu düzenlemeyle beyaz yaka çalıştıran neredeyse tüm işletmeler programın dışına çıkartılmış oldu.
“Dijital Yakalı” ifadesi akla ilk, bilişim teknolojilerinde çalışan iş gücünü getirebilir. Yazılımcılar, sistem destek uzmanları, sosyal medya danışmanları, dijital grafik tasarımcıları vd. Beyaz yakalı ifadesi sektör bağımsızdır.
“yeşil işler ” imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu sektörlerde çalışanlar da yeşil yakalılar olarak tanımlanıyor.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Mavi Yaka bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşur. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışır.
İşçiler, çalıştıkları pozisyonlara göre kırmızı, beyaz, sarı ve mavi yaka olarak tanımlanır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri