Bu sebeple Kadir suresinin abdest alınmadan okunup okunmayacağı insanlar tarafından merak edilmektedir. Kadir Suresini ezbere bilen Müslümanlar abdestsiz bir şekilde bu sureyi okuyabilirler. Ancak sure Kur'an'dan okunacaksa o zaman kişilerin abdest alması gerekmektedir.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Bu sureyi abdest aldıktan sonra üç kere okuyan kişiler, kıyamet gününde peygamberlerle beraber diriltir. Abdest alıp bu duayı sekiz kere okuyan kişilere ise cennetin kapısı aralanır. Kadir Suresini okuyan kişiler dileklerine ve isteklerine sahip olur.
“Kim abdest aldığında bir kere “İnnâ enzelnâhu fî leyleti'l-kadr” sûresini okursa, sıddıklar zümresine dahil. olur. İki kere okursa şehitler listesinde yer alır.
Adetliyken regl döneminde namaz kılınır mı?: Adet (regl) olan bir kadının Kur'anı Kerim okuması gibi namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Haliyle kandilde Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Adetli bir kimse sadece Allah'ı anmak ve bunun yanında dua etmek niyeti ile Kadir suresini okuyabilir. Ancak Kur'an'dan bir sure okumak niyeti ile okunmaması gerekmektedir. Adetli kimseler yalnızca dua ve zikir için bu sureyi okuyabilirler.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
1- Kadir Gecesinde Kadir Suresini 41 kere okumak, Allah katında tüm günahların affedilmesini sağlar.
Kadr Suresi 36 defa okunup, su dolu kaba üflenirse ve o su yeni bir elbise üzerine serpildiğinde; o elbiseyi giyenin rızkı artar. Her türlü zor durumdan kurtulmak için Kadr Suresi 21 defa okunur. Kadir suresini devamlı okuyan sıhhat üzerine olur, afiyet bulunur.
Bir kimse Kadir Suresini okursa gönülden istediği bir dileği yerine getirilir. Cuma gecesinde bu sureyi okuyan kişilerin Hz. Muhammed'i rüyasında göreceğinden bahsedilmektedir. Bir dileği olan kişi bu sureyi 41 defa okursa dileği gerçekleşmektedir.
Kadir Gecesinde 500 defa (Kadr Suresi) Kadir Suresi okumanın faziletleri nedir?
- 1. rekatta fatiha suresi ile 3 kadir suresi okunur. - 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur. - 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi okunur. - 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.
Selamdan sonra 11 defa "Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir. Ardından 100 defa İşrah Suresi ve 100 defa Kadir Suresi okunur. Eğer mümkünse, Kadir Gecesi'nde Tesbih Namazı'nın da kılınması tavsiye edilmektedir. KADİR GECESİ NAMAZI KAÇ REKAT KILINIR?
Asr suresini sürekli olarak okumak isteyenlerin en çok merak ettiği konu abdestsiz okunur mu şeklindedir. Gün içinde tekrar tekrar okumak isteyenlerin ezberinde asr suresi varsa kolaylıkla okuyabilir. Bir kimse asr suresini hafızasından olmak şartı ile abdestsiz okuyabilir.
Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir. Ezbere bildiğiniz bir sureyi abdestiniz olmadan boş vaktinizi değerlendirirken okuyabilirsiniz. İçerisinde Allah (c.c)'un ayetlerini bulunduran Kuran-ı Kerim okunduğu zaman evin içerisi manevi anlamda huzurla dolmaktadır.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
“Ya Latifu Ya Kerim” esması, “Bismillahi Latif” olarak her gün 9 defa okunduğu takdirde, rızık bollaşır ve bereketli kazançlar elde edilir. “Ya Ğaniyyu Ya Muğni” esması namazın ardından 1000 kere okunursa, fakirlik o eve uğramaz. “Ya Atufu Ya Vehhab” esmaları da zengin olmak için okunabilir..
Dinî literatürde ise “leyletü'l-Kadr” şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
Zenginlik duası okumak için abdest almak ve huzur üzere okumak önerilmektedir.
Kadir Suresi, İslam dünyasında idrak edilen Kandil ve Kadir Gecelerinde okunarak Müslümanların ibadetlerinde yer alıyor. 27 Nisan tarihinde idrak edilen Kadir Gecesi'nde Kadir Suresi önem arz edecek.
Okuyan kişiye sağlık ve sıhhat veren, her türlü zorluktan kurtardığı bilinen Kadir Suresi, namaz surelerinden bir tanesidir. Özellikle Kadir Gecesi'nde kılınacak namazda Kadir Suresi okumak hayırlıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'in ne zaman indirildiğini ve bu zamanın özelliklerini belirterek faziletinden faydalanma gereğine işaret eden sûre, “Onu Kadir gecesinde indirdik” meâlindeki âyetle başlar.
Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Ancak adetli olan kadınlar Kadir Gecesi'nde namaz kılamazlar. Ancak istiğfar (esteğfirullahel azıım ve etübü ileyh),salevat-ı şerife (Allahümme salli ala seyyidina Muhammedün ve ala ali Muhammed) tevhid (La ilahe illahllah Muhammedün Rasülüllah) gibi tesbih hatimleri yapabilir.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri