Temmuz: Fasulye, havuç, brokoli, Mısır, roka temmuz ayında ekilebilen sebzelerdir. Ağustos: Mısır, brokoli, dereotu, maydanoz, roka ekilir. Eylül: Bakla, kekik, biberiye, Mısır, maydanoz, lavanta eylül ayında ekilebilen sebzeler arasındadır. Ekim: Dereotu ve bakla ekilebilir.
Ağustos: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
İç mekana ekeceğiniz tohumlar için yılın ılık veya sıcak aylarını beklemeniz gerekmektedir. İç mekanda ise yılın her ayında ekim işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Haziran ayında saksılarınıza ve bahçenize çarliston biber, yeşil biber, dolmalık biber, domates, semizotu, kereviz, ıspanak, salatalık, karnabahar, lahana, patlıcan, kabak, pırasa, fasulye, roka, havuç, maydanoz, taze soğan, marul ve dereotu ekebilirsiniz.
Ağustos ayı, karnabahar, lahana, fasulye, börülce ve roka ekiminin yapıldığı aydır. Bu sebzelerin tohumları, Ağustos ayı boyunca toprağa ekilebilir. Ağustos ayında önceden ekilen kabak, marul ve salatalıklar fidelenir.
Domates tohumu için verim alınabilecek en ideal ekim ayları, Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı çok daha lezzetli olacaktır.
Her tohum viyole ekilmez. Bazı tohumlar direkt olarak büyüyecekleri yere ekilmelidir. Domates, biber, patlıcan, salatalık, acur, marul, karnabahar, pırasa, brokoli, bamya, kavun, karpuz, kabak gibi tohumlar direkt toprağa ekilebildiği gibi, viyollerde çimlendirilip sonrasında dikim yapılacağı toprağa da alınabilir.
tohumlar sıcak yastık veya kasalara Aralık sonu- Ocak ayı başında ekilirler. Şaşırtma büyüklüğüne ulaşan 1-2 hakiki yapraklı fideler ılık yastıklara, saksılara, plastik torbalara ve viyollere şaşırtılarak pişkin fide elde edilir ve bu fideler daha sonra esas yetiştirilme yerlerine dikilir.
Temmuz ayının sonlarında mısır, havuç, marul, fasulye ve salatalık gibi ürünlerin ekimi yapılabilir. Ağustos ayı karnabahar ve lahana ekiminin yapıldığı aydır. Bu ayda sarımsak tohumları toplanır ve nemsiz yerlerde muhafaza edilir. Salatalık, marul ve kabak fidelenir.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Mart: Bezelye, havuç, beyaz kabak, salatalık, Mısır, maydanoz ekilebilir. Nisan: Salatalık, roka, karnabahar, patlıcan, chery domates, çarliston biber, bezelye, kabak ekilebilir. Mayıs: Fasulye, Mısır, havuç, kabak, maydanoz, dereotu, brokoli ekilmektedir.
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Tohumların Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılır.
Çünkü biber tohumu erken dönemlerde iyi yetişebilmek için fazla sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Bu hava sıcaklığının sağlandığı dönem ise ülkemizde Nisan ayının sonları ile Mayıs ayıdır. Yani biber tohumları Nisan ayının sonu ile Mayıs ayında ekilir.
Biber tohumu ekimi için don tehlikesinin ortadan kalktığı zamanlar tercih edilmelidir. Bu nedenle kış aylarının ve yine kış kadar soğuk olma ihtimali olan mart ayının geçmesini beklemekte fayda vardır.
Sebze ve Meyve Ekimi:
Temmuz, bazı sebze ve meyvelerin ekimi için uygun bir zamandır. Bu ayda ekilebilecek bitkiler arasında turp, salatalık ve fasulye gibi sebzeler, çilek, ahududu, böğürtlen ve kuş üzümü gibi meyveler bulunur.
Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır. Geniş alanlarda bodur taze fasulye yetiştiriciliği yapılan yerlerde sıra usulü mibzerle ekim yapılır.
Ağustos ayı tarım ve hayvancılıkta yapılması gerekenler. -Açık tarlaya karnabahar, lahana, brokoli ve marul fidesi dikilebilir. -Seraya güzlük domates, biber, patlıcan gibi sebze fideleri dikilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri