Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir.
B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsium, fosfor, sodyum ve iyot açisindan da çok zengindir.
Hayvansal başka bir besin olan yumurta da iyot içermektedir. 1 yumurta günlük ihtiyacın yaklaşık %20'sini karşılayabilmektedir.
Özellikle yumurta ve patates, iyot açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.
YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60'ını, 1 bardak süt %40'ını, 1 yumurta %20'sini karşılar.
İlgili 35 soru bulundu
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.
İyot içeren besinler:
Deniz ürünleri. Lahana, şalgam, havuç, turp, ıspanak, pazı, sarımsak.
Yaygın olarak tüketilen meyvelerden biri olan elma, iyi miktarda iyot içerir. 100 gramlık bir elma yaklaşık 11 mikrogram iyot içeriğine sahiptir.
Ceviz kabuklarının bariyerleri, insan vücudunun normal işleyişi için gerekli olan büyük miktarda iyot özelliğine sahiptir. İyot eksikliği tiroid bozukluğu, göğüs hastalıkları, uterus, prostat, diyabet gibi birçok hastalığın gelişimine yol açabilir.
Süt ve süt ürünleri
Bir kâse yoğurt günlük iyot ihtiyacınızın %60'ını karşılar. Bir kâse yoğurdun iyot miktarı 154 mikrogram, kalori değeri ise 154 kaloridir. Bu durumda bir kâse yoğurt, günlük alınması gereken iyot miktarının yaklaşık % 60'ını karşılar.
İşte anlattıkları: Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
yüzde 81.2, ananas yüzde 44, ıspanak yüzde 37.2, bakır için sarımsak yüzde 33, avokado yüzde 21 ve üzüm yüzde 19.7, iyot için maydanoz yüzde 9, dereotu yüzde 2.2 ve havuç yüzde 2, demir için ıspanak yüzde 56.3, tere yüzde 28.8 ve bezelye yüzde 18.6, selenyum için dereotu yüzde 4.9 ve sarımsak yüzde 3.6, çinko için ...
Tahin iyot içerir mi? Su oranı %3,33, yağ oranı %32,55, peroksit sayısı 3,43 meq g O₂/kg yağ, serbest yağ asitleri (Oleik asit cinsinden) %0,42, iyot sayısı 105 g iyot/100g yağ, sabunlaşma sayısı 191 mg KOH/g yağ ve kırılma indisi 20°C'de 1,468'dir.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Hashimoto hastalığı ve Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid bozuklukları iyot takviyesinden kaçınmalıdır. İyottan aşırı duyarlı olan kişilerde iyot kullanımından da kaçınılmalıdır. Çok yüksek bir iyot alımı hipertiroidizme neden olabilir. İyot alerjisi alerjik reaksiyona neden olabilir.
Yumurta akının hiç iyot içermediği kabul edilir.
Patlıcanda A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Yağ ve lif de içeren patlıcanda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, iyot, çinko mineralleri vardır.
Ayrıca karnabahar iyot bağlayan bir sebze olduğundan özellikle hipotiroidi hastası kişiler tarafından tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir.
Doğal Deniz Tuzu
İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur. Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir.
İyotun bağışıklık sistemini güçlendirme, öksürük kesme, virüs ve bakterileri öldürme gibi etkileri vardır. İyot kafesi ise balgam sökerken, soğuk algınlığında, şiddetli ve geçmeyen öksürükte uygulanan bir yöntemdir.
Çocukluk döneminde 6 yaşa kadar günde 90 mikrogram ve 6-12 yaş arasında da 120 mikrogram iyot almak gerekir. Genç ve erişkinlerde bu rakam günde 150 mikrograma yükselir. Hamilelerde ve emzirme sırasında ise günde 200 mikrogram almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri