Lise düzeyinde liselere göre daha sık görülebilmektedir. Ancak, KPSS'den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir. Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır.
YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.
KPSS puanlarının hesaplanması için adayların YDS puanlarının olması şartı 2017 yılı itibarıyla kaldırılmıştır.
ÖSYM mevzuatı üzerinden bakıldığı zaman, geçerli olan birçok farklı kurum adına YDS puanı 5 yıl boyunca kullanılabilmektedir.
2011 yılında 666 sayılı KHK ile 657 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile tüm a grubu mesleklere giriş için 35 yaşını doldurmamış olmak şartı ile beraber merkez uzmanlıklara yeterlik alabilmek için YDS'den 70 alma şartı getirildi.
İlgili 32 soru bulundu
Böyle bir cevap sınırı yok. İçinde Yabancı dil bulunan KPSS A puanının hesaplanması için YDS'ye girip doğru veya yanlış fark etmeksizin en az bir sorunun cevaplanması yeterlidir. Ancak, kurum sınavına başvururken en az 60,70,80 almak gibi şartlar bulunuyorsa mutlaka bu puanların asgari düzeyde alınmış olması gerekir.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, callcenter elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
YABANCI DİL
Yabancı dil bilgisi okuma, yazma, konuşma, dinleme becerileri olarak ayrı şekilde derecelendirilmelidir. Varsa sınav puanı eklenebilir. (IELTS, TOEFL, YDS vb.)
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
YDS sanılanın aksine çok sayıda insanın farklı amaçlar doğrultusunda girebileceği bir sınavdır. Başvurmak ve sınava katılabilmek için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz.
MEB tarafından, ÖSYM'ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS120 puan türü kullanılacaktır.
YDS, yüksek lisans, doktora veya uzmanlık programlarına başvurmak isteyen öğrenciler için önemlidir. Ayrıca, kamu kurumlarında ve özel sektörde İngilizce bilgisinin önemli olduğu pozisyonlara başvurmak isteyenler de YDS sınavına girebilirler.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda iki kez gerçekleştirilen YDS sınavının bu yılki ilk sınavı bu hafta yapılacak.
İngilizce öğretim dili olan bir bölüm mezunu ve “dilbilimci” olarak, çeşitli kademedeki okullarda İngilizce öğretmenliği veya okutmanlığı, çevirmenlik, metin yazarlığı, dil danışmanlığı, turizmcilik, kamuda/ özel sektörde dilbilimci ve iyi derecede İngilizce bilgisi gerektiren her türlü diğer iş alanları.
Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS'de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL'de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur.
Zira YDS hem kamuda hem de özel sektörde geçerlidir.
Sınava hazırlanabilmek için ideal İngilizce seviyesi B2 (Intermediate) olmakla birlikte sınava hazırlık için altı-sekiz aylık zamanı olan adaylar B1 (Pre-intermediate) seviyesinde de çalışmalarına başlayabilirler. YDS sınavı genellikle büyük illerin tamamında yapılmaktadır.
48 doğru 60 puan getirir. 52 doğru 65 puan getirir. 56 doğru 70 puan getirir.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
Bazı kamu ya da özel kurumların belirli bir harf seviyesinde YDS puanı talebi olabilirken bazı kurumlar için alınan puanın seviyesi önem arz etmemektedir. A en iyi seviye, C orta seviye ve E en düşük seviye olarak değerlendirilir.
YDS, yüksek lisans, doktora veya uzmanlık programlarına başvurmak isteyen öğrenciler için önemlidir. Ayrıca, kamu kurumlarında ve özel sektörde İngilizce bilgisinin önemli olduğu pozisyonlara başvurmak isteyenler de YDS sınavına girebilirler.
YDS C seviyesi, özellikle akademik ve profesyonel alanlarda kullanılan İngilizce dilinde yeterlilik göstermek isteyen kişilerin hedeflediği bir dil yeterlilik seviyesidir. YDS sınavında C seviyesine ulaşmak için en az 85-90 puan almak gerekmektedir.
Yabancı dil mesleklerinden İngilizce öğretmenleri için maaş aralığı 2825-6000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden turist rehberleri için maaş aralığı 3000-8000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden çevirmenler için maaş aralığı 4000-10000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden filologlar için maaş aralığı 3000-5500 TL'dir.
YDS sınavı nedir kimler girebilir? YDS sınavına başvuru için herhangi bir kısıt bulunmamaktadır. Kamu personelleri, lisans öğrencileri, lisans mezunları veya lisanüstü öğrenciler YDS sınavına başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri