YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı
YDS, "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı"nın kısaltmasıdır. Bu sınav, Türkiye'deki üniversitelerin lisansüstü programlarına başvurularda veya yurtdışı dil eğitimi programlarına katılımda İngilizce dil yeterliliğini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır.
YDS, "Yabancı Dil Sınavı"nın kısaltmasıdır ve Türkiye'deki üniversitelerin lisansüstü programlarına başvurmak isteyenlerin İngilizce yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir sınavdır. YDS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yönetilir ve her yıl birkaç kez düzenlenir.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
YDS, ÖSYM tarafından yılda üç kez yapılan, kamu personeli dahil olmak üzere akademik personel ve lisansüstü öğrenci alımı ilanlarında kullanılabilen bir yabancı dil sınavıdır. YDS sınavı nedir kimler girebilir? YDS sınavına başvuru için herhangi bir kısıt bulunmamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, callcenter elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
56 doğru 70 puan getirir. 60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir. 68 doğru 85 puan getirir.
Bu nedenle, lise mezunları da YDS sınavına girerek İngilizce dil yeterliliklerini belgeleyebilirler. Ancak, YDS sınavına girmek için yaş sınırı bulunmaktadır ve en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Ayrıca, sınavda başarılı olmak için yüksek düzeyde İngilizce dil bilgisine ve becerilerine sahip olmak gerekmektedir.
YDS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir? YDS'den doçent adaylarının en az 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının en az 55 alması gerekir. Akademik kadro ilanları için ise her üniversite ve bölüm kendi taban puanını belirlemektedir. Ortalama olarak YDS'den 65 puan alan aday başarılı sayılabilir.
YDS, ÖSYM tarafından yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personellerinin ve kamu kuruluşlarına yerleşmek isteyen kişilerin yabancı dil bilgisi seviyelerini belirlemek için uygulanmaktadır.
Sınava hazırlanabilmek için ideal İngilizce seviyesi B2 (Intermediate) olmakla birlikte sınava hazırlık için altı-sekiz aylık zamanı olan adaylar B1 (Pre-intermediate) seviyesinde de çalışmalarına başlayabilirler. YDS sınavı genellikle büyük illerin tamamında yapılmaktadır.
YDS için belirtilen bir yaş sınırı yoktur. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de YDS'ye başvurabilmektedir. Sözleşmeli pozisyonda çalışacak mütercim veya tercümanlar ile çözümleyici ve programcılar da Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na başvurabilmektedir.
YDS başvuru ücreti 260 TL olarak açıklandı.
Dil tazminatı için YDS geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
e-YDS'ye ne sıklıkla girilebilir? e-YDS sınavına açıklanan tüm sınav dönemlerinde girebilirsiniz. Bunun için herhangi bir sınırlama bulunmuyor.
YDS'den En Az Kaç Puan Almak Gerekir? Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adayların YDS'den <strong>en az</strong> 50 puan almaları gerekir. Yani toplamda 40 soruyu doğru cevaplamaları gerekir. Doktora, doçent ve sanatta yeterlilik için başvuran adayların YDS'den en az 55 puan almaları gerekir.
YDS 1, 2, 3 NEDİR? YDS sınavı senede 3 kez yapılmaktadır. İlk sınav “İlkbahar YDS Sınavı” (YDS 1), ikinci sınav ise “Sonbahar YDS Sınavı” (YDS 2), üçüncü sınav “Kış YDS Sınavı” (YDS 3) olarak geçmektedir.
YDS'ye girebilmek için eğitim şartı aranmamaktadır. Ancak lise mezunu olmayan adaylar, YDS puanlarını kullanamamaktadır. Yabancı uyruklu adaylardan, Türkiye'de lise son sınıfta veya dengi okullarda okuyor olmaları şartı aranmaktadır.
YDS'den 80 almak için 4000-5000 kelime bilinmesi gerekir. Bu nedenle sürekli olarak kelime tekrarı yaparak kelimeleri unutmadan hatırlanma açısından önemli olacaktır.
Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi, olarak değerlendirilir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda iki kez gerçekleştirilen YDS sınavının bu yılki ilk sınavı bu hafta yapılacak.
Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS'de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL'de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri