YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır. YDS / e-YDS puanı nerelerde kullanılır?
YDS sınavı toplamda 80 sorudan oluşur ve 100 puan üzerinden değerlendirilir.
YDS Puan Harf Karşılıkları
70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirilecektir.
Diğer iki sınav yurt dışına çıkmak için gereken dil seviyesini ölçerken, YDS sınavı yurt dışından gelenlerin üniversite denklik sınavlarında dil bilgisini ölçmeye yarayan bir sınavdır. Yani Türkiye içinde geçerli bir sınavdır. Yurt dışında geçerli sayılmamaktadır.
36 doğru 45 puan getirir. 40 doğru 50 puan getirir. 44 doğru 55 puan getirir. 48 doğru 60 puan getirir.
İlgili 45 soru bulundu
80-89 puan: C1 seviyesi.
a) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu ve KPDS/ÜDS/YDS'den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS'de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.
YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, callcenter elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
Diğer Üniversite sınavlarına göre YDS daha uzun süreli kullanım imkanı tanımaktadır. ÖSYM mevzuatı üzerinden bakıldığı zaman, geçerli olan birçok farklı kurum adına YDS puanı 5 yıl boyunca kullanılabilmektedir.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
Dolayısıyla emin olamadığınızda, yakın hissettiğiniz şıkkı işaretleyebilirsiniz. YDS'den 70 almak için 56 soruyu doğru yapmanız gerekiyor.
YDS'den 80 almak için 4000-5000 kelime bilinmesi gerekir. Bu nedenle sürekli olarak kelime tekrarı yaparak kelimeleri unutmadan hatırlanma açısından önemli olacaktır.
Yüksek lisans başvurularında;
-Türkçe yüksek lisans programlarına başvuracak adayların YDS' den en az 50 ya da ÖSYM tarafından YDS' ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 ye denk gelen bir puan almış olmaları gerekir.
İlk ödeme sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılır. A seviyesi (90 – 100) 1200 B seviyesi (80 – 89) 900 C seviyesi (70 – 79 ) 600 Yabancı Dil Tazminatı alabilmesi için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yaptığı YDS sınavından en az 70 ve üzeri alması gerekmektedir.
ALES ve YDS puan şartlarınız nelerdir? Tezli yüksek lisans programlarına başvurabilmeniz için herhangi bir ortalama şartı aranmamaktadır.
Yabancı dil mesleklerinden İngilizce öğretmenleri için maaş aralığı 2825-6000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden turist rehberleri için maaş aralığı 3000-8000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden çevirmenler için maaş aralığı 4000-10000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden filologlar için maaş aralığı 3000-5500 TL'dir.
Ancak yapılan değişiklik ile KPSS puan türlerinin hesaplanmasında YDS şartı kaldırılmış olup adaylardan sınav için YDS puanı istenmemektedir.
Zira YDS hem kamuda hem de özel sektörde geçerlidir.
YDS sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içinde, sınav sonucuyla başvurulan herhangi bir alanda (üniversite, yüksek lisans programı, iş başvurusu vb.) İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için kullanılabilir.
YDS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir? YDS'den doçent adaylarının en az 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının en az 55 alması gerekir. Akademik kadro ilanları için ise her üniversite ve bölüm kendi taban puanını belirlemektedir. Ortalama olarak YDS'den 65 puan alan aday başarılı sayılabilir.
* YDS daha çok akademik alanlarda geçerli bir sınavken YÖKDİL daha çok kurumsal alanlarda geçerli olan bir sınav. * YÖKDİL sınavında dil seviyeleri bulunmaz. YDS'de ise A, B, C, D ve E şeklinde 5 adet dil seviyesi bulunur. * YDS, KPSS A grubu için geçerli iken YÖKDİ, KPSS A grubu için geçerli olmaz.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
YDS İÇİN NE KADAR SÜRE ÇALIŞMALIYIM? Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
KPSS sınavından 96 puan ve üzerinde puan alan memurlar için örnek olarak 500 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır. KPSS sınavından 80 ila 89 arasında puan alan memurlar için örnek olarak 358 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri