Havuz dezenfeksiyonun ve temizliği için en önemli kimyasallar arasında yer alan toz klor, basit ve uzun süreli kullanımı sayesinde sık sık tercih edilir. Ortalama olarak 30 m³ havuz suyu için 1 tablet biçimde kullanılabilir.
Kullanımı tablet olması sebebiyle kolaydır. Tabletler 200 gram ağırlığındadırlar. Genelde havuzlarda skimmer sepetine ve klanüratör sepetine konulur. Tablet klorlar sepet ve haznelerine konulduktan sonra yavaş yavaş erimeye bağlayacaktır.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
İçme suları için 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya eşdeğer klor içeren çözelti eklenmesi yeterli olacaktır. Yani 1 tonluk bir su deposuna yaklaşık 1,5 gram kadar klor atmak yeterlidir. Gündelik hayatta klor temin etmenin zor olduğu durumlarda çamaşır suyu da klorlama için kullanılabilir.
Not : Sizde kullandığınız klor ürününün havuzda ne kadar serbest klor verdiğini basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
İlgili 36 soru bulundu
Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr kullanılır.
İçme sularında istenen aktif klor miktarı 0.2 ppm ve 0.4 ppm arasındadır. Buna göre 30 ton su için 20 gr'lık 1 adet KLOR TABLET kullanılmalıdır. Bu miktar suya 0.3 ppm aktif klor verir. Kullanımdan önce tabletlerin sıcak suda çözdürülmesi tavsiye edilir.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.
Açık havuzlar için :10 gr Cl2/ 1 m3 temiz su , olarak TS 11899 belirlemektedir. Bu şartlarda (TS11899) havuza sürekli yapılacak klor beslemesiyle, havuzdaki serbest klor miktarının 0.3-0.6 ppm oranında olması yeterlidir.
Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir. Bu nedenle çok soğuk su kullanılmamalıdır.
Toz yani granül klor günlük dezenfeksiyon için tercih edilir. Tablet klor ise genellikle skimmerli havuzların sepet bölümlerine konularak uzun süreli salınım amaçlı değerlendirilir. Klor kullanımının yaygın olmasının sebepleri arasında maliyetinin düşük olması ve dezenfekte gücünün yüksek olması bulunur.
Kullanım Şekli
1 tabletten; 1 lt suda 1500 ppm klor elde edilir. 2 lt suda 750 ppm klor elde edilir. 3 lt suda 500 ppm klor elde edilir. 4 lt suda 375 ppm klor elde edilir. 5 lt suda 300 ppm klor elde edilir. 6 lt suda 250 ppm klor elde edilir. 7 lt suda 214 ppm klor elde edilir. 8 lt suda 187 ppm klor elde edilir.
Suya kattığı klor oranı düşük olduğu için miktar olarak çok kullanılır (örn. 5 litre sıvı = 1 kg toz).
Havuza girerseniz enfeksiyonlu alanı su geçirmez bandajla örtün. - Mayonuzu sudan çıktıktan sonra yıkayın sabunlayın. Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
Klor tabletler, hastane yüzeylerinin ve suyun hijyenik ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan etkili bir dezenfektan seçeneğidir. Doğru kullanımı ve düzenli uygulama, hastanelerde doğru enfeksiyon kontrolunu ve suyun temiz ve güvenli olmasını sağlar.
Tablet Klorlarımız, değişik ebatlarda ve değişik ağırlıklarda (5gr, 7gr, 10gr, 200gr vb.) ve değişik ambalajlarda (5kg, 10kg, 45kg vb.) dır. Tablet klor öncelikli olarak havuz sularının ve içme sularının temizliğinde başta olmak üzere dezenfeksiyon amaçlı değişik alanlarda kullanılır.
Suda organik ve inorganik maddeler kloru bağlarlar her suyun özelliği farklı olduğundan klor düzeyi 0.6-0.8 ppm arasında olması sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri