YDUS ek yerleştirme, yan dal ve uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorların ilgili hastane ve bölümü tercih ederek yerleştirilmesi için boş kontenjanların ortaya çıkmasıyla olur.
YDUS: Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı
Adaylar, tercihlerini bireysel olarak 23 Şubat 2023 tarihinde saat 14.30'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak elektronik ortamda yapabilecektir.
YDUS Sınavı İçin Kimler Tercih Hakkına Sahiptir? Sınavda 45 puan yahut üzeri alan adaylar tercih yapma hakkı kazanırlar. 45 puandan az not alan adaylar ise yerleştirme işlemine dâhil edilme hakkını kaybederler. Adayların en çok 30 tercih seçme ve bildirme hakları vardır.
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültelerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) daha ileri seviyede Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi görmek isteyen adaylar için yılda 1 nadiren 2 kere ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.
2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir. Özel yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme yerleşen adaylar da ek tercih işlemlerinden faydalanabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
ÖSYM EK TERCİH YAPAMIYORUM SORUNU
Bunun nedeni ise henüz 140 puanı alanlar için tercih döneminin başlamamış olması. Ek tercih kılavuzuna göre, şuan TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
YDUS Baraj Puanı Kaçtır? YDUS baraj puanı 45'tir. Seçme işlemi 45 veya daha yüksek olanlar arasından yapılmaktadır. Puanı 45'ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmemektedir.
YDUS'ta yabancı dil zorunluluğu kaldırılmıştır….
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak 100 üzerinden YDUS puanlarına dönüştürülecektir.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Adaylar, sınav sonuçlarına 18 Temmuz 2023 tarihinde saat 17.15'ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir.
-Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olup sınava başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman ünvanını almış olanlar girebilir. YDUS Ne Zaman Yapılır? ÖSYM tarafından uzun yıllardır düzenlenen YDUS, yılda 1 defa uygulanmaktadır.
YDUS; uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlığı için yapılan sınava verilen isimdir. Tam açılımı Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Girişi Sınavı'dır. YDUS'a girebilecek adaylar bu sınav için yayınlanan yönetmelikte açıkça belirtilmiştir.
Adaylar, tercihlerini bireysel olarak 20 Eylül 2023 tarihinde saat 10.00'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle elektronik ortamda yapabilecektir.
Bu karar uyarınca da bir yandal uzmanına anadal uzmanı olarak çalışma izni verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
DUS, Diş Hekimliği öğrencisi veya mezunları için girilmesi zorunlu olan bir sınav değildir.
DUS ve TUS sınavları, diş hekimliği ve tıp fakültesi mezunlarının, uzmanlık alanlarında eğitim almaları ve uzman diş hekimi veya doktor olarak çalışmaları için gereklidir. Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan adaylar, üniversitelerin uzmanlık eğitimi veren fakültelerinde eğitim almaya hak kazanırlar.
İki farklı yerleştirme iki farklı eğitime (TUS'la gelenler için 4 yıl, YDUS'la gelenler için 2 yıl), klinik içi çalışmada ikiliğe yol açacak, klinik içi işleyişi ve huzuru bozacaktır. Uygulamada iç hastalıkları uzmanlığı sonrası kardiyoloji eğitimi 2 yıl öngörülmüştür.
YDUS, tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavıdır. Bu sınav yılda bir nadiren iki kez olmak üzere ÖSYM tarafından, eğitim araştırma hastanelerinde, tıp fakültelerinde ve GATA'da daha ileri seviyede bir uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar için yapılır.
Yan dal uzmanlığında ise hekimler sadece alanları ile ilgili daha spesifik bir görev tanımlaması ile çalışmaktadır. Birçok kurumda da yan dal uzmanlarının tek çalıştığını düşündüğümüzde, alanları ile ilgili hizmet işleyişinde karar verici olmaktadırlar.
CEVAP: Ek yerleştirmede puan düşmesi söz konusu değildir. Yani ilk yerleştirmede kazanamadığınız bolümü tekrar yazmanızın bir anlamı yok.
Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Çünkü henüz o bölümlere yeni öğrenci yerleşmemiş ve bu yıla ilişkin bir puan referansı oluşmamıştır. Oysa ek tercihte artık genel yerleşme sonrası oluşmuş bu yıla ait puanlar olduğundan ek yerleştirmede sıralamalar kesinlikle kullanılmamalı, tüm tercihler puana bakılarak yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri