Eski Türkçe yégen sözcüğünden evrilmiştir.
Arapça aḳribāˀ أقرباء "yakınlar" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḳrb kökünden gelen ḳarīb قريب "yakın" sözcüğünün çoğuludur. kurb maddesine bakınız.
kuzen - Nişanyan Sözlük. Fransızca cousin “amca, hala, dayı veya teyze oğlu” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince consobrinus “hala veya teyze oğlu” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe kēnç “yavru, bebek” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca kence "küçük, ailenin en küçük çocuğu" Türkçeden alıntıdır. genc: tāze, cüvān.
Babil ve Asur'da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil'in oğludur. Nanna Sümerce "ışık" veya "aydınlatıcı" mânâsına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
A subscriber identity module (SIM) is a small, removable card that contains subscriber identity and security info for mobile broadband services. Abone kimlik modülü (SIM), mobil geniş bant hizmetleri için abone kimlik ve güvenlik bilgileri içeren küçük, çıkarılabilir bir karttır.
sade / sâde / ساده
"Avlandı" mânâsındadır. ( dan) "Bağır, ilân et" mânâsına emirdir. Meydan okumak, âciz bırakmak mealinde ve i'caz yoluna işaret eder "sâd" diye okunur. Sadakat, sıdk gibi mânâlara da gelir.
Eski Türkçe kop- “çıkmak, harekete geçmek” fiilinden evrilmiştir. Esasen "çıkmak" anlamında geniş kapsamlı bir eylem iken, modern kullanımda dar bir anlam alanına sıkışmıştır. "Çıkma" anlamı gönlünden kopmak, ödü kopmak "sesi çıkmak", kıyamet koparmak gibi deyimlerde korunur.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Eski Türkçe kamaġ veya kamuġ “tüm, bütün, hepsi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen hamag fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Moğolca kamug "hep, bütün, tüm" sıfatının yanısıra kamu- "toplamak, biriktirmek, yığmak" fiilinin varlığı düşündürücüdür.
yeğen - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen cige(n) sözcüğü ile eş kökenlidir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Kuzen veya böle, bir kimsenin ebeveynlerinin kardeşlerinin evlatlarından her biri. Kız kuzenler için kullanılan kuzin sözcüğü günümüzde yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
İngilizce tüm dünyada geçerliliği olan öğrenilmesi en kolay dildir ve İngilizce öğrendikten sonra diğer bazı dillerin daha kolay öğrenileceğini göreceksiniz.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için cücük maddesine bakınız. Çocuk dilinden alınmış ekspresif bir deyimdir.
Sanskritçe
Sanskritçe dünyanın en eski dilidir. Bu dil 600 yılı civarında ölse de bugün modern dünyayı etkilemeye devam ediyor. Şu anda Hindistan'ın resmi dillerinden biri Sanskritçe'dir.
Bebek kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
"Köpek" sözcüğü Kıpçakça'daki kabarmak, irileşmek anlamlarına gelmektedir.
Kaput kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Kökeni Fransızca olarak öne çıkan kaput sözcüğü, daha çok motorlu taşıtların motorunu örten bir kapak olarak bilinir. Ancak kökeni itibariyle daha çok asker paltosu şeklinde bilindiğini söylemek mümkündür.
Yetme kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
manzari / manzarî
Güzel, gösterişli ve yakışıklı adam.
Eski Türkçede ölüm için kullanılan “kergek bolmak (Osman Nedim Tuna 1957)” şeklinin de “uçmak”la ilgili olduğu hatırlanırsa bu husus daha iyi anlaşılır. Ayrıca “ölmek” kelimesinin de asıl anlamının “yükselmek, havalanmak” olduğu ileri sürülmesi (Ahmet Bican Ercilasun 2006) bizi desteklemektedir.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Dost.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri