Yeğlemek, bir şeyin diğerine göre daha üstün olması ve onun tercih edilmesini, yeğ tutulması ve üstün sayılması anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Yel gibi gitmek, koşmak, acele gitmek: Civân iken olup aşk ile mu'tâd / Yelerdim bu havâda nitekim bâd (Yahyâ Bey). Bulmadı bûy-ı vefâdan bir eser zülfünde / Ne demdir ki bu sevdâda yeler bâd-ı sabâ (Rûhî-i Bağdâdî). Ben nideyim? Yeldim yeldim, yol verdim, emeklerimi sele verdim.
Sâibe, ilâhlar veya putlar adına salıverilen yahut ilâhların ve putların hizmetçilerine verilen deve, koyun veya sadece koyun demektir (Cevâd Ali, VI, 205). 2. Yahyâ b.
TDK'ye göre ekseriya kelimesinin anlamı çoğunlukla, çok kez, genellikle, sürekli olarak olarak geçer. Pek çok zaman, en ziyade, büyük bir çoğunlukla, genel olarak gibi anlamları da mevcuttur.
Uzun süreli ilişkilerden kaçınan hovarda kişilere çapkın denir. Eski Türkçe bir sözcük olan çapkın, ''çapmak'' fiilinden türetilmiştir. Çapmak sözcüğü koşmak anlamına gelir. Bununla birlikte, eski Türk toplumlarında, tek bir şeyde karar kılamayan, sürekli fikir değiştiren kişiler de çapkın olarak nitelendirilirdi.
İlgili 26 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Şivini de (Güneş tanrısı) olup Hurri kökenlidir. Hititler'deki Şimegi'nin karşılığıdır. Urartular büyük merkezlerde tanrıları için kule tipi tapınaklar ve açık alanlardaki kayalara kapı görünümlü kutsal nişler yapmışlardı.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimelerden biri olan vesile, bir işin gerçekleşmesi için aracı ya da neden olmak manasına gelir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelimenin ya anlamı ise bahanedir.
Özet Arapçada ifadede kolaylık sağlanması ve amacın da- ha kısa olarak ifade edilmesi için kullanılan üsluplardan biri de şibh cümledir. Şibh cümle, harf-i cer ve zarflarla yapılır. Genellikle harf-i cer ve zarfın bağlı olduğu fiil veya fiilimsiler öğenin durumuna göre düşürülür (hazf).
İşte mutalea ne demek ve TDK sözcük anlamı hakkında tüm detayları sizler için derledik. Mutalea kelimesi geçmiş kültürlerden günümüze kadar uzanan sözcüklerden biridir. Her alanda kullanımı olan bu kelime çoğunlukla bir şeyin üzerine düşünme ve fikir oluşturma anlamlarına gelmektedir.
Yeltenme kelimesinin Türk dil kurumuna göre sahip olduğu anlamın yapamayacağı bir işe girişmek, özenmek, heves etmek, meyletmek olduğu ifade edilmektedir.
TDK'ya göre şükür; - Allah'a duyulan minneti dile getirmek, - Mutlu bir olay veya yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirmek.
Kendisinden sonra gelen cümleye sıla cümlesi adı verilir ve bu cümlede ism-i mevsûle dönen (âid) bir zamir bulunur. Zamir-i âid bazen gizli bazen açık gelebilir. Sıla cümlesinin iraptan mahalli yoktur.
Mukaddem kelimesi, sözlük anlamı olarak öncü gelen, önceki ve öncül manalarına gelmektedir. Mukaddem kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda mukaddem kelimesi, değerli ve üstün manasına da gelmekte olan bir kelimedir.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
Günaha rıza günah, şirke rıza şirktir. Eğer tevessül şirkse, tevessülü kabul etmek de şirktir. Dolayısıyla bu durumda Hazreti Musa (a.s.)'ın, kavminin tevessülünü kabul ettiği için şirke düşmüş olması gerekir.
O, “Hayra aracılık eden, o hayrı işleyen gibi sevap kazanır”[2] sözüyle de aynı zamanda hayırlı hizmetlere öncülük etmeyi teşvik etmiştir. Hayra vesile olmak denildiğinde sadece maddiyat akla gelmemelidir. Bu, herkesin gönlüne ve gücüne göredir.
Hurri etkisinde kalmış olan Urartu dini çok tanrılıydı. Merkezi bir devlet yapısına sahip olan Urartularda bu yapının korunabilmesi için, dil ve ülkü birliğinin yanında din de önemli ve birleştirici bir görev üstlenmiştir.
Anadolu'nun doğusunda, Van Gölü çevresinde İ. Ö. 900-600 yılları arasında egemenlik sürmüş olan Urartu devletinden bize pek çok kültür eseri intikal etmiştir.
Urartular, Milattan Önce birinci yüzyılın başında, Anadolu'da, Van Gölü çevresinde kurulan bir devlettir. Bu bölgeye yerleşen kavimler, beylikler ve aşiretler halinde yaşamaktansa, bir devlet kurarak kendilerini koruyabilmek adına, zaman içinde bir araya gelmiş ve Urartu Devleti'ni kurmuştur.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır. Meftun nedir sorunun yanıtı genellikle tutku ve ele geçirmek kelimeleriyle birlikte düşünülebilir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
İsm-i Mevsûl (el-ismu'l mevsûl) bir dilbilgisi terimi olarak, “bağlaç” anlamına gelir. Fakat Türkçedeki bağlaçlardan farklılık gösterir. Arapçadaki ism-i mevsûl, kendinden sonraki bir cümleyi kendinden önceki bir isme bağlayan kelimedir. Tek başına anlamları yoktur.
İsmi mevsuller “hususi” ve “müşterek” olmak üzere iki kısma ayrılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri