Bıçağı sağ elle tutarak ve işaret parmağıyla bıçağın sırtına bastırılarak kesme işlemi yapılmalıdır. Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz. Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır.
Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde ya da arası açık olarak paralel bırakılır. Çatal ve bıçağı bu şekilde bırakmak yemeğe devam ediliyor demektir. Kaşığın kenarına bırakılması, çorba veya kaşıkla yenen bir yemeğin bittiği anlamına gelir.
Çatal ve bıçağı kendinize dik bir şekilde tabağın ortasına yerleştirmeniz yemeği bitirdiğiniz ve daha fazla yemek istemediğiniz anlamına gelir. Bıçağınızı çatalın dişleri arasına sıkıştırıp tabağa koymanız ise yemeği beğenmediğiniz anlamına gelir.
Çatallar içten dışa doğru dönük şekilde, tabağın soluna dizilmelidir. Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır.
Çatalın tabağın solunda, bıçağınsa tabağın sağında duracağını unutma. Birden fazla çatal konmuşsa dıştaki salata, içtekiyse ana yemek içindir. Ana yemek çatalın salata çatalından büyük olacaktır. Masa düzenini en son kısımda ele alacağız.
İlgili 36 soru bulundu
Bununla birlikte kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Kahvaltıda hangi çatal kullanılır, kahvaltı çatalı büyük mü küçük mü olur?” yer almaktadır. Kahvaltıda küçük çatal kullanılması daha uygundur. Kahvaltı sofralarında kullanılan bıçak ise, küçük bıçaktır.
Yemek çatalı tabağın soluna konulmalıdır. Yemek bıçağı da tabağın sağına konulması gerekir. Yemek kaşığı ise tabağın sağına, bıçağın dışına konulması gerekir. Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına konur.
Büyük çatal, ana yemekler ile kullanılmalıdır. Bu nedenle “Küçük çatal nerede kullanılır?” sorusunun yanıtı, kahvaltı olmaktadır. Tatlı ve kahvaltı için küçük çatallar kullanılmaktadır. Ancak kahvaltı çatalı ile tatlı çatalı arasında farklılıklar bulunmaktadır.
Kesme işlemi esnasında çatalı sol elinizde tutun. Amerikan tarzında çatal, kalem gibi tutulur. Çatalın sapı başparmakla işaret parmağın arasına dayanır, orta parmak ve başparmak çatalı sararken işaret parmağın da çatalın üstünde durur. Bıçak, yalnızca kesme sırasında sağ ele alınmalıdır.
Eğer ekmek bıçağı ve ekmek tabağı da olacaksa sofranın sol dış tarafına konulur. Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
- Sofrada mutlaka kaşık, çatal bıçak ve bardak kullanmalıyız. - Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almamız gerekir. - Yemeğimizi yerken ağzımızı şapırdatmamalıyız. - Ağzımıza mutlaka küçük lokmalar atarak yemeğimizi yemeliyiz.
eğer yanında kürdan getirildiyse kürdanla yemek doğrudur. tek lokmalık zeytinler için bıçaktan. destek alarak çatalla yemek de doğrudur. çekirdeği çatala çıkarıp tabağın kenarına bırakabiliriz. daha iri boyuttaki zeytinler ise tek lokmada yenmemelidir.
Çatalın sol elle tutulmasının aslında iki sebebi var denilebilir. Birincisi dünya üzerinde çoğu ülkenin ve dolayısıyla çoğu kişinin Avrupa'da yaygın olan sofra adabını uygulamasıdır. İkincisi ise geleneksel olarak sağ elini kullanmayı tercih eden insanların çoğunlukta olmasıdır.
Bıçak sağ, çatal sol elde tutulur. Esas olan bıçakla kesip, sol eldeki çatalla yemeğe devam edilmelidir. Ağızda lokma varken konuşulmamalıdır. Yemek bitince çatal bıçak yan yana tabağın içine sapları hafifçe sağa doğru saat 4'ü 20 geçe pozisyonunda konulur.”
Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmalıdır. Çatalın hemen yanına salata çatalı yerleştirilmeli ve tatlı çatalı ise tabağın üst kısmında orta sıraya yerleştirilmelidir. Tabağın sağ tarafında yemek kaşığı ve çay kaşığı olur. Yemek kaşığı son sırada, çay kaşığı ise ortada durur.
Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır.
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Menemen, omlet, sucuklu yumurta, kızartma, pişi, krep, pankek, börek ve poğaçalar, reçel çeşitleri, sürmelik tatlı ve tuzlu soslar, peynir, zeytin, domates ve salatalık sunumları ile bir kahvaltı masasında olması gereken her detay sizin için düşünüldü.
Asimetrik kesime sahip olan plastik veya halatlı supla modelleri kahvaltı sofralarında tercih edilebiliyor.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Yemek çatallarından ayrı olarak dört adet dişe sahip ancak kıvrım özelliği olan balık çatalı ile balıklar daha kolay bir şekilde yenilmektedir. Paslanmaz çelikten imal edilen çatallar normal servis takımlarında bulunmaz.
Tüm makarnalar, çatalla yenir*
Çatal sağ elde, kaşık sol elde olur. Klasik yöntemde, spagetti bıçakla kesilir, çatalla yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri