Normalde; görevli trafik zabıtası madde 34'den işlem yapması gerekir. Uygulama da ise; çoğu trafik zabıtası muayeneden geçemeyen ve 1 ay süre verilen bu araçlara muayene yokluğu cezasını yazmamaktadır.
Araç muayene süreniz geçmiş ve hala muayeneye girmemişseniz trafik ekiplerince aracınız tespit edilirse araç sahibine muayene ettirme cezası kesilecektir. Ceza sürücü belgesi sahibine değil araç sahibine yansır.
Muayene tekrarında kusuru giderilmediği tespit edilen ya da bir ay içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır. Bir sonraki muayeneye bu raporla gelinmesi zorunludur. Eksikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.
Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir.
Bu 1 ay izin, aracın eksikliklerini yaptırması için verilmektedir. Bu belgeyi, trafik polisi yada jandarma trafik personeline gösterdiğinizde, muayeneden dolayı ceza-i işlem yapılmaz. Ancak raporda yazan ağır kusurlardan ceza-i işlem yapılabilir. Bu sebeple eksiklikleri yaptırmadan trafiğe çıkmamanız gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
"Muayeneden kalan araç ile trafiğe çıkılıp çıkılmayacağını özetleyecek olursak; Tüvtürk'ün vermiş olduğu ” MUAYENE TEKRARI ” raporu ile trafiğe çıkma; trafik cezasını gerektirir.
Yapılan değişiklikle muayenede ağır kusurlu bulunan araçlar artık bir aylık süre içinde hiçbir sınırlama olmaksızın herhangi bir istasyonda tekrar muayeneye girebilecek.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Hiçbirşey olmaz. Ben de covid döneminde o kalabalığa girmeyeyim diye 6 ay geciktirdim.
Değerli Müşterimiz, Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Yapmanız gereken işlem ise aracınızın plakasını emniyete giderek yeniden çıkarmanız. Emniyetten alacağınız belgelerle şoförler odasına gidiyorsunuz ve tekrar bir plaka bastırıyorsunuz sonrasında ise tekrar muayeneye götürüyorsunuz. Muayenede yapılacak işlem ise aracınızın plakasının kontrol edilmesidir.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Hafif Kusurlu Araç: Muayeneden geçer raporu alır. Ağır Kusurlu Araç: Muayeneden geçer raporu alamaz. En fazla 1 ay süre içerisinde aracın tamir edilip, yeniden muayeneye girmesi gerekmektedir.
TÜVTÜRK muayene randevusunu iptal etmeden randevuya gidilmemesi tehlikelidir. Eğer bir kişi 3 kez randevu alıp iptal etmeden muayene istasyonuna gitmezse bir daha o sene içerisinde araç muayene randevusu alamaz ve aracını muayene ettiremez.
Aracınızı muayene ettirmeniz gereken tarihi geçirdiğinizde her 30 gün için muayene ücreti üzerinden %5 oranında bir faiz uygulanır. Aracınızın muayeneden geçememe durumunda 30 gün içinde ikinci kez muayeneye gelmek muayene tekrarı sayıldığı için ekstra ücret tahsil edilmez.
Var olan ceza durumlarına ilişkin sorgulamalar E-Devlet hesabından yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden plakaya göre ceza sorgulamaları yapılması mümkün olur.
E-Devlet Üzerinden Araç Muayene Tarihi
Araçlarım bölümüne girilir. Ardından muayene geçerlilik tarihini öğrenmek istediğiniz araç seçilir. Araç ile ilgili bilgiler kısmından ise son muayene geçerlilik tarihi öğrenilebilir. Ayrıca aynı yer üzerinden egzoz emisyon, sigorta poliçesi gibi birçok bilgi alınabilir.
Araç satışı içinde bu durum geçerlidir. Ancak 2021 yılında dahi muayenesi olmayan aracın satışı noter üzerinden yapılamamaktadır. Onun içinde gerekli ücreti ödeyerek aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur.
Araç muayene tekrarı nasıl yapılır? Randevu ile çalışan muayene istasyonlarında muayene tekrarları randevu ile yapılır. Muayene tekrarlarının randevuları öncelikli olarak verilir. Araç sahibinin talep etmesi halinde aynı gün için muayene tekrarı randevusu verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri