Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak belirlenen bazı harcamalar, vergi matrahı tespitinde kazançtan düşülemez. Gider olarak gösterilemeyecek olan şirket harcamaları şunlardır: Yemek Giderleri: Arkadaş ve aile yemekleri gibi özel kalemler ile işle ilgili olmayan market harcamaları gider olarak kabul edilmez.
Fiş. Her ne kadar giderleri fatura ile belgelendirmek daha sağlıklı olsa da fişler de gider olarak gösterilebilir. Yemek, temizlik, kırtasiye vb. fiş ile belgelendirilebilecek şeyleri gider olarak göstermek bir mahsur yok. Ancak sadece kredi kartı slipleri değil, fişinin de olmasına dikkat edilmeli.
Kendinize ve çalışanlarınıza ait yemek masrafları gider olarak gösterilip vergiden düşülebilir. Dışarıda yediğiniz yemek ve içecek masraflarınız da gider olarak gösterilip vergiden düşülebilir. Yiyecek ve içecek harcamalarını gider olarak gösterebilmek için bu harcamaları mesai saatleri içerisinde yapmak gerekmez.
Önceki bölümde belirttiğimiz üzere; işveren tarafından personele yemek parası verilmesi halinde bu paranın tamamı net ücret niteliğindedir. İşletme bu tutarı brüte iblağ ederek stopaja tabi tutmak kaydıyla ücret gideri olarak dikkate alabilir.
6-Yiyecek Faturaları
Şirketin sahibine ve tüm çalışanlarına ait yemek masrafları günlük bazda kişi başı 25,25 TL'ye kadar gider kalemleri arasına girerken, şirket adresi dışında yapılan müşterilerle veya çalışanlarla toplantı amacıyla yenen iş yemekleri de vergiden düşülebiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Yemek giderleri: Şirketin faaliyeti için yapılmışsa. Şirket toplantısı, müşteri ağırlama vb kalemler dahildir. Şirketin faaliyeti ile orantılı olması beklenir. Çalışana ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilir.
“Firmanın pazarlama ve satış departmanların da çalışan elemanlarının şehir içi ve dışındaki seyahatlerinde yeme içme gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki zorunludur.”
İşverenler yaptıkları bu ücret ödemelerini ücret bordrosuna dayandırarak, genel hükümlere göre gider yazacaklardır. Lokantalar veya yemek verme hizmetini sağlayanlardan alınan faturalar bu bordronun eki niteliğinde gider belgesi kabul edilecektir.
Buna göre, firmalarca İftar yemeğinin; 1- Ticari ilişki içinde bulunulan alıcı, satıcılar gibi gerçek kişi veya şirketlerin temsilcilerine verilmesi halinde faturalar gider yazılabilir. Bu faturalarda gösterilen KDV'leri indirim konusu yapılabilir.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir(7).
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
İşverenin çalışanlar dışındakilere Ramazan kolisi, ramazan yemeği vs. adlar altında yapılan yardımlar Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile bağlantısı olmaması dolayısıyla Vergi Usul Kanunu uyarınca işveren tarafından işletmesinde indirilecek bir gider olarak değerlendirilemez.
Çünkü iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekât verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak hazırlanan yemekler zekât niyetiyle yoksullara ulaştırılırsa zekât yerine geçer.
Yardımların hediye çeki/alışveriş kartı olarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılması durumunda, dağıtıma konu hediye çeklerinin/alışveriş kartlarının KVK'nda belirtilen şartlar sağlanmadığı hallerde KDV dahil tutarın ticari kazancın tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle alakalı olmayan market harcamalarını kapsıyor. Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aile veya arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların eşe denk gelen kısımları.
Kısaca özetlemek gerekirse nakdi şekilde ödenen yemek ücreti her şekilde bordroya yansıtılmalıdır. Yemek kartı ya da yemek fişi şeklindeki ödemeler ise yansıtılmaz. Bu durumda ancak işverenin personele ödediği vergi istisnası tutarını aşan yemek ücreti (2023 yılı için 110 TL), işçi bordrosunda yansıtılır.
2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL olarak açıklandı. 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren KDV oranı %8'den %10'a çıkarıldı. Böylece 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseldi.
İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında, çalışanlara yemek vermek suretiyle sağladığı menfaatler gider olarak indirilebilir.
Mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilemez.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri