Yemek ücretlerinin gelir vergisinden istisna olabilmesi için; Page 2 - İşverenlerce personele iş yerinde veya iş yeri müştemilatında yemek veriliyorsa, söz konusu yemeğin bedeli ne kadar olursa olsun herhangi bir vergilendirme söz konusu değildir. GVK Madde 40/2 gereği doğrudan gider yazılabilir.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak belirlenen bazı harcamalar, vergi matrahı tespitinde kazançtan düşülemez. Gider olarak gösterilemeyecek olan şirket harcamaları şunlardır: Yemek Giderleri: Arkadaş ve aile yemekleri gibi özel kalemler ile işle ilgili olmayan market harcamaları gider olarak kabul edilmez.
İşverenler yaptıkları bu ücret ödemelerini ücret bordrosuna dayandırarak, genel hükümlere göre gider yazacaklardır. Lokantalar veya yemek verme hizmetini sağlayanlardan alınan faturalar bu bordronun eki niteliğinde gider belgesi kabul edilecektir.
Önceki bölümde belirttiğimiz üzere; işveren tarafından personele yemek parası verilmesi halinde bu paranın tamamı net ücret niteliğindedir. İşletme bu tutarı brüte iblağ ederek stopaja tabi tutmak kaydıyla ücret gideri olarak dikkate alabilir.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL günlük yemek ücreti verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden istisna tutulur.
İlgili 33 soru bulundu
Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle alakalı olmayan market harcamalarını kapsıyor. Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aile veya arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların eşe denk gelen kısımları.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Buna göre, firmalarca İftar yemeğinin; 1- Ticari ilişki içinde bulunulan alıcı, satıcılar gibi gerçek kişi veya şirketlerin temsilcilerine verilmesi halinde faturalar gider yazılabilir. Bu faturalarda gösterilen KDV'leri indirim konusu yapılabilir.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözleşmesi ile resmileşir.
Buna göre hizmet erbabına, fiilen çalıştığı günlere ilişkin yapılan ve bir günlük tutarı 51 TL'yi aşmayan yemek bedeli ödemeleri gelir vergisinden istisna olduğundan, işveren (A) tarafından hizmet erbabı (B)'ye yapılan 1.122 TL'lik yemek bedeli ödemesinin tamamı gelir vergisinden istisna edilecektir.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
Kısaca özetlemek gerekirse nakdi şekilde ödenen yemek ücreti her şekilde bordroya yansıtılmalıdır. Yemek kartı ya da yemek fişi şeklindeki ödemeler ise yansıtılmaz. Bu durumda ancak işverenin personele ödediği vergi istisnası tutarını aşan yemek ücreti (2023 yılı için 110 TL), işçi bordrosunda yansıtılır.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
YEMEK, İÇECEK FİŞLERİ VE MARKET FİŞLERİ GEÇERSİZDİR. SADECE FATURA ALINAN GİDERLER GEÇERLİ OLACAKTIR.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
İşverenin çalışanlar dışındakilere Ramazan kolisi, ramazan yemeği vs. adlar altında yapılan yardımlar Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile bağlantısı olmaması dolayısıyla Vergi Usul Kanunu uyarınca işveren tarafından işletmesinde indirilecek bir gider olarak değerlendirilemez.
Yardımların hediye çeki/alışveriş kartı olarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılması durumunda, dağıtıma konu hediye çeklerinin/alışveriş kartlarının KVK'nda belirtilen şartlar sağlanmadığı hallerde KDV dahil tutarın ticari kazancın tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Çünkü iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekât verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak hazırlanan yemekler zekât niyetiyle yoksullara ulaştırılırsa zekât yerine geçer.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Personele yaptığınız ödemeler.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir.
Evet; KDV, gelir vergisi, stopaj, emlak vergileri, çalışan bordro vergileri, SGK ve Bağkur ödemeleri ile ilgili bazı vergiler, işletme gideri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri