Yemek kültürü, bir toplumun beslenme ile ilgili hayat tarzını yansıtır. Yiyeceklerin üretimi, tüketimi, hazırlanması, tamamen kültürün öğelerinden olan gelenekler, inançlar ve tabularla bağlantı içindedir.
Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır.
Binlerce yıllık Anadolu mutfağı kimliğini kaybediyor
Yemek ve sofra kültürü toplumların kimlik inşasında en önemli öğelerden birisidir. Bu gelenek coğrafya, din, savaş ve göçlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Türk ve Anadolu mutfağı da en az Türk tarihi kadar eski ve güçlü bir mutfaktır.
Normal şartlarda insanların besin tüketmesi fizyolojik bir ihtiyaç olarak nitelendirilirken, bu ihtiyacı giderebilmek için ne tür besinler tükettiği, ne zaman ve nasıl tükettiği gibi durumlar kültür kaynaklı olarak oluşmaktadır. Bu nedenle de kültürün yemek yemeye etkisi oldukça büyüktür.
Mutfak Kültürü kavramı beslenmeyi sağlayan yemek, yiyecek, içecek türleri ve bunların hazırlanma, pişirilme, saklanma ve tüketilme sürecini; buna bağlı mekan ve ekipmanı, yeme-içme geleneği ile bu çerçevede gelişen inanış ve uygulamalardan oluşan bütünsel ve kendine özgü bir kültürel yapıyı anlatır.
İlgili 16 soru bulundu
Türk Mutfağı; Orta Asya Türkleri, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde farklı değişikliklere uğramıştır. Bu yüzden Türk Mutfağının yapısını, İslam Öncesinde ve İslam Etkisinde Orta Asya Türk Mutfağı, Selçuklu Mutfağı, Osmanlı Mutfağı ve Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı olarak dört aşamada inceleyebiliriz.
Gastronomi ve mutfak sanatları nedir? Sorusunun cevabı ise kısaca: Yiyecek ve içecek kültürünün sanat ve bilime dönüşmüş halidir, dolayısıyla salt bir meslekten öte bir sanat dalıdır. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: kültürü, gıdayı, ekonomiyi, işletmeyi ve birçok bilim dalını (kimya, matematik, tarih vs.)
Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü. Sosyolojik olarak, kültür bizi saran, insanlardan öğrendiğimiz toplumsal mirastır.
Tylor'ın tanımına göre“kültür ya da uygarlık, toplumun üyesi ola- rak, insan türünün öğrendiği, edindiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütün”dür.
Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
Ahçı sözcüğü, yemek manasına gelen aş kelimesinden türetilmiştir. Ağız ve şive farkından ötürü, bu kelime bazı yerlerde aşçı, bazı bölgelerde ise aşçı şeklinde telaffuz edilir. Sözlük anlamı yemek hazırlayan, sunan ve pişiren olan kelime, 17. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Sofra Adabı Nedir? Sofra adabı; sofranın kurulma düzeninden, yemeğin nasıl servis edilmesi gerektiğine, hangi düzen ile sofraya oturulması gerektiğinden, yemeklerin nasıl yenmesi ve nasıl davranılması gerektiğine kadarki süreçte dikkat edilmesi gereken kuralların ve konuların tamamıdır.
81 ili kapsayan haritaya göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.
❖ Coğrafi konum, ❖ İklim, ❖ Tarihsel geçmişi, ❖ Din, ❖ Küreselleşmedir. Türk mutfağı, 10. yüzyılda başlayan göçlerle daha da önemlisi İslamlaşma süreci ile birlikte yeni özellikler kazanmış ve Osmanlı döneminde ise, bu coğrafyadaki pek çok mutfak kültüründen etkilenmiş zengin bir mutfak kültürüdür.
Kültür kavramını tek bir kavramla bağdaştırmak doğru olmaz. Öyle ki kültür sanat, dil, din, edebiyat, yaşam tarzı, gelenek ve görenek olarak adlandırılabilir. Bu kavramlarda kültür izlerine rastlanılır. Toplumlarda var olan kültür gelecek nesillere de aktarılır.
Kültür öğelerini tarih olan ve tarihi olan olarak sınıflandıranlar. Kültür çok boyutlu ve karmaşık bir bütündür. Dolayısıyla daha çok ve değişik öğeden oluştuğunu düşünenler gün geçtikçe artmaktadır. Şerafettin Turan'a göre kültürü oluşturan öğeler şu şekildedir: Dil, yazı, din, bilim, giyim-kuşam, sanat, yerleşme.
Her ne kadar bu konuda birtakım farklı görüşler olsa da, kültürün özellikleri altı madde altında toplanabilir. Buna göre Kültür toplumsaldır, tarihseldir, öğrenilip aktarılması gereken bir kalıttır, işlevseldir, birlik içinde çokluk-farklılık demektir, devingen ve değişkendir.
Kültür, bir milleti ayakta tutan en önemli yapı taşlarından biridir. Kültürün bozulması veya yok olması, milletlerin sonunu hazırlayan nedenlerdir. Türk kültürü, milletler içinde en yüksek ahlakı ve yaşayışı içeren değerlerden oluşmaktadır.
6ya ayrılır. Popüler kültüri, yüksek kültür, folk veya halk kültürü, kitle kültürü, karşı kültür,alt kültür.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronomi, sadece yemek hazırlamayı değil, kültürle hazırladığımız ve yediğimiz yiyecekler arasında kurduğumuz ilişkileri inceleme fırsatını sunmaktır” diyerek, gençlere gastronomi okumaları tavsiyesinde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri