Besin maddelerinin bozulmalarının üzerinde, sıcaklık, nem, mikroorganizmalar, besinlerin asitlik & Ph değerleri, böcekler, ışık ( güneş ışığı), pestisit maddeler, saklama koşulları gibi birçok neden etkili olur.
Gıdaların bozulmalarında en önemli etken mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar mayalar, küfler ve bakteriler gibi çok küçük canlılardır. Gözle görülemezler ancak mikroskop altında görülebilirler. Mikroskop altında incelendiğinde şekilleri yuvarlak, çubuk veya limon şeklinde görülürler.
Meyve ve sebzelerde bozulmaya neden olan bakteri, küf ve mayanın yanı sıra patojen mikroorganizmalar da insanlarda çeşitli salgınlara neden olmaktadır. Bu ürünlerdeki önemli patojen mikroorganizmalar Salmonella, Escherichia coli, parazitler, Hepatit A ve Bacillus cereus'dur.
Küflenme, kokuşma, sıvılaşma, sertleşme, gaz oluşumu, ekşime, acılaşma , çürüme vb… durumları meydana getirir. Bu bozulmalara çoğu zaman bakteriler ve mayalar neden olur.
Mikroorganizmaların (bakteri, küf ve mayalar) sebep olduğu ve gıdaya zarar veren bir olaydır. Mikroorganizmalar hemen hemen bütün gıda ürünlerinde gelişebilirler. Çevremizde her yerde mikroorganizmaların gözlendiği gibi, her zaman mikrobiyal bozulma riski de vardır.
İlgili 20 soru bulundu
Potansiyel riskli besinler çoğunlukla protein ve nem içeriği yüksek olan pişmiş ya da çiğ hayvansal ürünler ( et, süt, yumurta vb) pişmiş sebze ve nişastalı besinlerdir. Bu besinler ister doğal olsun, ister yapay, bakteriyel enfeksiyon veya intoksikasyon oluşumuna zemin hazırlarlar.
Doğrulanmış Cevap. Yiyecekleri bozan, dişleri çürüten bakteriler patojen bakterilere örnektir.
Gıdaların bozulmalarında en önemli etken mikroorganizmalardır. Gıda maddelerine mikroorganizmalar genellikle topraktan, sudan havadan, lağım suyundan, insanlardan, hayvanlardan, ambalaj malzemelerinden, işlenmesi sırasında kullanılan alet ekipman, kap ile katkı maddeleri v.b. den bulaşırlar.
Sünme: Süt ve kremada gelişen bakterilerin kapsülünü meydan getiren yapışkan maddelerden dolayı görülür. Özellikle düşük sıcaklıkta saklanan sütlerde görülür. Alcaligenes, Enterobacter ve laktik asit bakterileri sünme etmenleridir.
Gıdalarda çapraz bulaşma bakterilerin veya diğer mikroorganizmaların bir gıdadan diğer gıdaya geçmesi olarak bilinmektedir. Çapraz bulaşma aynı zamanda alerjenlerde, kimyasallarda ve toksinlerde de meydana gelebilmektedir.
Bu yararlı bakterilere ise probiyotik denir. Probiyotik bakterileri arasında en önemlileri Lactobacillus ve Bifidobacterium'dur. Probiyotikler, bağırsak florasında zararlı bakterilerin tüketimini sağlarlar ve zararlı maddelerin çoğalmalarını engellerler.
Gıda infeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan çok sayıda bakteri bulunmakla birlikte, en önemlileri Salmomella spp., Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium spp., Escherichia coli O157:H7, Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Brucella spp.
Sterilizasyon bir öldürme işlemidir. Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir. Dezenfeksiyon, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir.
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir. Ancak, ürünler pişirilmediğinde saklanma süreleri değişir.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Sebzeleri de meyveler gibi yıkamadan saklamak gerekir. Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
📌Sünen yoğurdun tüketilmesi bir gıda. zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye.
⇒ Yiyeceklerin ve bitkilerin hava, su ile temasından bakteriler ve mantarlar yiyeceklerin üzerine taşınır. ⇒ Bu mikroorganizmalar, yaşama devam etmek ve çoğalmak için bitkiyi ya da yiyeceği kullanırlar ve enerjilerini oradan sağlarlar. Bu nedenle çürüme gerçekleşir.
Konserve Yöntemi: Konserve yiyecekler, geleneksel olarak yiyecekleri muhafaza etme yöntemlerinden biridir. Isı uygulaması ile mikroorganizmalar, toksinler ve enzimler inaktive edilir veya yok edilir ve bu şekilde yiyeceklerdeki bozucu ve zararlı etkiler ortadan kaldırılır.
Gıda muhafaza yöntemlerinde Pastörizasyon, Sterilizasyon, Kurutarak muhafaza, Soğukta muhafaza, Dondurarak muhafaza, Işınlama uygulamaları ile muhafaza, Yüksek basınç uygulamaları ile muhafaza fiziksel muhafaza olarak adlandırılır.
Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve ön yüzlerinde oluşan çürükler gözle görülebilir. Fakat diş aralarında, arka kısımlarda ve üst çenedeki dişlerde oluşan çürükler düzenli diş muayenesi yaptırmayan bireylerde çürüğün ilerleyerek ağrıya neden olmasına kadar fark edilemeyebilir.
Diş plağı bakterilerinin yol açtığı hasar kalıcı olabilir ancak diş macunu, diş fırçası ve diş ipi kullanarak bakterilerle mücadele edebilirsiniz.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri