Sadece suyu tuzlu olmuş yemeklerde ise kızarmış ekmek kullanın. Yemeğin suyunu kızarmış ekmek parçaları yardımıyla alın. Eğer yemeğiniz bu işlemin fayda edemeyeceği kadar tuzlu olmuşsa, yemeğin suyunu tamamen alın ve yemeğiniz için yeni su hazırlayın.
Sos ve çorba yaparken az miktarda un ekleyin
Neden: Un, sos ve çorba gibi yiyeceklere kıvam verir.
Tencereye önce sıvı yağ koyulur. Sıvı yağ için kaliteli bir riviera zeytinyağı tercih etmeniz lezzeti artıracaktır. Eğer eklemek istediğiniz tereyağı gibi katı yağlar varsa bunu yemeğe başlarken yapmayın, lezzetini vermesi için yemeğin pişmesine yakın eklemeniz işin sırrı.
Demlenen pilavlar, suyunu daha iyi çeker ve tane tane bir kıvam alır. Bu nedenle pişen pilavı en az 10 dakika kadar dinlendirmeniz gereklidir.
İlgili 30 soru bulundu
Yemek pişerken tencerenin kapağı kapalı olmalı
Çünkü bu şekilde buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalır. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şekilde pişirilmelidir.
NaCl moleküllerinin kristalleri suda (H2O) çözünürken, su moleküllerinin hidrojen (H) iyonları tuzun (-) yüklü klor (Cl) iyonlarını çevreler. Elektrostatik çekim bu olaya neden olan kuvvettir. Bu işlemden sonra su molekülleri sodyum ve klor iyonları arasına girerek onları ayırır. Böylece tuz suda çözülür.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
İyi hesap edilerek verilen su miktarı, yemeğin pişme süresince yetecek ve piştikten sonra da kendine yetecek miktarda suyu olacaktır. Bir nedenle yemeğe ilave su vermek gerekirse, kaynar su verilmelidir. Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Ayrıca gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için de sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Polifenoller ısıya karşı duyarlıdır. Ancak zeytinyağı ile yemek pişirildiği zaman polifenoller kaybolmaz. Bir kısmı yemekte kullanılan sebzelere geçer.
Salça ve soğanın kavrulma sırası
En önce soğan kavrulur, akabinde sarımsak mı salça mı eklenmeli; şimdi aşağıda detaylıca yer vereceğiz. Sarımsak, soğandan hemen sonra kavrulur ve ardından salça eklenirse, sarımsağın kavruk ve hafif yanık tadı yemeğinize özel bir baharatmışçasına tat verir.
Yağsız yemek seçenekleri arasında kızartma yapmak yerine fırınlamak veya haşlamak gibi yöntemlere başvuruluyor. Bir başka yöntem ise yağsız et yemeği yapılacaksa etin yağsız yerinin seçilmesi! Tavuk göğüs eti ve hindi bu anlamda çok sağlıklı. Balık yaparken ise yine fırınlama ve buğulama yöntemi seçilebilir.
Sulu yemekler çorbalarda olduğu gibi saklaması ve ısıtması kolay gıdalar kategorisindedir. Aynı şekilde ağzı sıkıca kapanabilen kaplarda 4 güne kadar saklanabilir ve ocakta ısıtılarak tüketilebilirler.
İyi hesap edilerek verilen su miktarı, yemeğin pişme süresince yetecek ve piştikten sonra da kendine yetecek miktarda suyu olacaktır. Bir nedenle yemeğe ilave su vermek gerekirse, kaynar su verilmelidir. Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir. Sulu et yemekleri nasıl saklanır? diye merak edenler için, ağzı kapalı kapları öneriyoruz. Konserveler, etin bakteri oluşmasına yol açabilir.
Uzmanlar sıcak bir yemekle birlikte soğuk su içilmesini tavsiye etmemektedir. Çünkü sıcak yemekle birlikte soğuk su içildiğinde yenilen yemeklerdeki yağlar katılaşabilir. Bu durum sindirimi zorlaştırarak hazımsızlığa veya sindirim fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabilir.
İnsan,yemeğe üflediği zaman bu bakteriler ağız boşluğundan dışarı çıkar,sıcak ortamla buluştuğu zaman zararlı bakteriye dönüşür.Bu bakteriler o zaman kanser hastalığının oluşumuna neden olur.Bundan dolayı,sıcak yemeğe üflenmemesi tavsiye ediliyor.Bu da Peygamberimizin sünnetidir.İnsanlara dinimizin yüceliğini öğretmek ...
Dr. Gizem Köse, “Yaklaşık olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük ihtiyaç karşılanmaktadır. Bu miktarı ölçmek zor olabileceğinden tencere yemeklerinin yapımında göz kararı tuz atmak yerine 1 silme yemek kaşığı tuz aşılmamalıdır.
Hz. Peygamber (asm) dünden kalan yemeği, asla ısıtıp yetmezdi, anlamında bir hadis rivayeti bulamadık. Konuyla ilgili rivayetler, daha çok, yemeklerin sıcak yenilmemesi ve yemek piştikten sonra sıcakken hemen yenilmeyip biraz bekletilmesi yönündedir. Ayrıca, "Sıcak yemek yemekten sakının!
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
Pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince pişirilmemesinin, gıda zehirlenmelerine yol açabildiği belirtildi.
Çok aktif çalışmak, erkek gücü gerektiren şeyleri yapmak biraz bizim enerjisel dengelerimizi bozuyor. O yüzden haftada bir banyodan sonra 1 litre suya 2 kaşık tuzu ekleyip, karışımı banyodan sonra sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza dökün. 1 gece öyle kalın. Ertesi gün kendinizi çok iyi hissediyor olacaksınız.
Örnekler: Tuz çözününce yok olur. Tuzu ne kadar ısıtırsanız o kadar çabuk çözünür. Bu nedenle sonunda birşey kalmaz.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri