Kilonuzu Neler Etkiler? Ağırlık, gün içinde çok değişkendir. Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir.
Yatmadan önce tartılmak, sizi her zaman yanıltır ve motivasyonunuzu düşürür. Tartıda göreceğiniz rakam gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin yansıması olacaktır. Bu da sabah aç karnına tartıldığınızda 1-2 kg kadar daha fazla çıkmanıza neden olur.
YEMEK YEDİKTEN SONRA TARTILMAK:
Mevcut olan kilonuz, yemek yedikten sonra birkaç kilo daha fazla çıkacağı için tartılmak için yanlış bir zamandır.
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir. Aynı tartıda tartılmaya özen gösterilmelidir.
Ağırlığınız gün içerisinde 1-2 kg'lık değişimler gösterir ve bu çok normaldir.
İlgili 20 soru bulundu
Vücut ağırlığınız değişmese bile vücut kompozisyonunuz değişmiş olabilir. Nasıl mı? Özetle, yağ oranınız azalmış ve kas oranınız artmış olabilir. Toplam vücut ağırlığınız aynı kalmış olsa da aslında verimli bir sonuç almış olabilirsiniz.
Yağ yakma programında egzersiz yaptığınızda, bir yandan yağ yakarken bir yandan da kas ağırlınızı arttırırsınız. Rakamsal olarak eş değer olan yağ ve kas hacim olarak bir birinden çok farklıdır. Bir kilo yağ kaybedip aynı zamanda bir kilo kas kazanırsanız tartı size hiç bir değişiklik olmadığını söyler.
Sabahları gördüğünüz kilo inişi daha çok su kaybına bağlıdır. Gece biz uyurken de vücudumuzda metabolik süreçler devam etmekte, organlarımız çalışmakta ve elbette kalori yakımı da devam etmektedir. Ama sabah gördüğümüz kilo farkının sebebi daha çok nefes ve terle kaybettiğimiz sudan kaynaklanmaktadır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Sabahları elleriniz ve ayaklarınız şiş bir şekilde uyanıyorsanız, tartıda hızlı azalış ve artışlar görüyorsanız bunun sebebi vücudunuzdaki ödem olabilir.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz.
Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Vücuttaki su artışı tartıya pozitif yönde yansımaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle tartıdaki dalgalanmalar, hedeflenen ağırlık değişimlerini yakalamanıza engel olabilir. Tartıyı etkileyen faktörler kadar ölçüm alınan zaman ve tartı sıklığı bizim için çok önemli.
Sabah saatleri tartılmak için idealdir. Çünkü gıda ve sıvı tüketimi değişimleri gün boyu kilonuzu etkiler. Ayakkabı ve kıyafetlerin de 1,5-2 kilo fazlalık yaratabileceğini unutmayın.
Sık Sık Tartılmayın
Her gün tartılmak ya da günde 2-3 kez tartılmak kilo vermenize yardımcı olmazken. Üstelik stres düzeyinizin artmasına neden olur. Stres düzeyinizin artması motivasyonunuzun düşmesine neden olarak diyet sürecini zorlaştırır.
Kilo Verirken Yağ Yakımı İlk Nereden Başlar? Vücudun yağ depolama bölgeleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak, yağ yakımı ilk olarak karın bölgesi, kalça ve bel çevresindeki yağlardan başlar.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Kaya, "Yine az uyumak vücuttaki insülin direncini artırıyor metabolizmanın yavaşlamasına ve daha çok kilo artışına ve özellikle karbonhidratlı yiyeceklere karşı bir eğilim ortaya çıkmasına neden olabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Gece geç yatıp, sabah geç kalkmak daha fazla besin alımına neden olur. Gece geç yatan kişilerde özellikle abur cubur yemeye eğilim vardır. Çünkü vücutta seratonin salgılanması bilindiği gibi mutluluk verir ve geç saatlere doğru değeri düşer.
Şişkinlik kilo aldırmaz fakat tartıda fazla gösterdiği doğrudur. Şişkinliği giderdikten sonra ve özellikle sabah uyanır uyanmaz tartılmak en doğru sonucu verecektir.
Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder. Arabanızın egzoz çıkışında mavi renkte duman çıkıyorsa motor büyük ihtimalle yağ yakıyor olmalı.
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. %10'luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri