Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Bir kereye mahsus olarak çok yemek yedikten sonra karın şişliğinin ortaya çıkmasında herhangi bir problem yoktur; fazla yemek yenmiş olabilir. Fakat her öğünden sonra veya yemek yenmese bile karında şişlik ortaya çıkıyorsa, bazı beslenme ve gündelik alışkanlıkların değiştirilmesi gerekebilir.
Çünkü şişkinliğin kaynağı vücutta biriken gazdır. Yiyecekle birlikte yutulan hava miktarı şişkinliğe neden olur. Çok hızlı yemek aşırı hava yutulmasına yol açar. Bu hava mide ve bağırsaklarda gaz oluşturacağından şişkinlik nedenidir.
Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden. Kullanımı da oldukça basit. İster nane yapraklarını çiğneyin, isterseniz aktardan aldığınız nane çayından günde 2-3 bardak tüketin, karar sizin.
Gaz ve hava
Midede şişkinlik ve gaz sorunu yakın ilişkilidir. Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
İlgili 25 soru bulundu
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter) Hassas barsak sendromu (Irritable kolon) Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)
Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi başka bir takım hastalıkların da habercisi olabilir. Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Günde 2 defa 1 bardak melisa çayı ya da rezene, nane, papatya veya anason çayları da tüketilebilir. Mide şişkinliğiniz farklı bir tıbbi nedenden kaynaklanmıyorsa bir fincan sıcak suya demlenen bir çay kaşığı yeşil çay da iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Gebelikte karnın büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Anne adayının hamileliği ortalama 20. haftaya geldiğinde karın büyümeye başlar. Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar.
Çok yağlı, yağda pişirilmiş veya yiyecekler tüketilmesi. Çok fazla alkol, kafein, gazlı içecekler veya şekerleme türü ürünlerin tüketilmesi. Sigara kullanılması, Anksiyete veya kaygı gibi psikolojik sorunların varlığı ile bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir takviyelerinin kullanılması sayılabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Yemekten sonra bir süre yürüyüş yapmak karın şişliğini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda küçük karın masajları yaparak gazın dışarı daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Aynı zamanda az yağlı besinler tüketmek porsiyonları küçültmek de karın şişliğinin azalmasına yardımcı olur.
- İşlenmemiş organik elma sirkesi sindirim dostu bir besindir. aşırı gaz ve şişkinliğin atılmasına yardımcı olur.
Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Yoğun stres de gastrit, ülser ve spazm gibi durumlara neden olabilir.
En sık görülen nedenler iri tahıl bağırsak sendromu ve mide sistemi mideyle ilgili problemlerken safra kesesi ve pankreas hastalıkları biraz daha geri planda kalmaktadır. Bunun dışında besin alerjileri laktoz alerjisi, laktoz intoleransı çölyak gibi eşlik eden hastalıklarda gaz şişkinlik nedeni olabilirler.
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri