farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Yemeğe salçayla lezzet katmanın püf noktaları Salça, Türk mutfağındaki yemeklerin vazgeçilmezidir. Hemen hemen tüm yemeklere eklediğimiz, yerini kimselere kaptırmayan hem biber hem de domates seçenekleri olan enfes bir lezzet. Sıcak yemeklerin temel taşlarından biri olan salçayı en önemli kılan şey kıvamıdır.
Ayrıca, aynı kırmızı renge sahiptir ve bir kıvam arttırıcı. Makarna yemekleri, domates salçası yerine biber kullanmak için en iyi seçenek olacaktır.
Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salça, özellikle sulu yemeklerde sık sık kullanılır. Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
İlgili 37 soru bulundu
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini koruyor. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürüyor.
Domates salçasının en önemli beslenme özelliği bol miktarda antioksidan sağlıyor olmasıdır. Yaklaşık 3.5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır.
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Yemeklerde domates sosu veya domatesin kendisini kullanacaksanız önce bu malzemeyi ekleyin. Ardından salçayı ekleyin. Mümkünse domates kullandığınız yemeklere biber salçası kullanın. 2. bir tat yemeğinize lezzet katacaktır.
Önemli bir besin kaynağı olması ile beraber domates biber salçası ayrıca oldukça lezzetlidir. Her evin mutfağında mutlaka bulunması gereken bu sağlıklı besin kaynağı, özellikle hücre yapımında oldukça etkilidir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir yaşam sürme imkanı tanır.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Öncelikle fasülyeler hem uçlardan hem ortadan kesilir güzelce yıkanır. Tencereye yağ alınır soğan kavrulur. Üzerine salça eklenir 2 dk karıştırılır ve 3 domates ufak ufak doğranıp üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir böyle 10 dk pişirilir. Daha sonra fasülyeler eklenip tuz katılır.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Sıcak yemeklere hem lezzet hem de sağlık katmak için az miktarda riviera zeytinyağı tercih edilebilir. Aroması hafif olduğu için sıcak yemeklerde yağ tadı yoğunluğu oluşturmayacaktır. Yemeklerinde daha yoğun zeytinyağı tadını hissetmek isteyenler, tercihlerini sızma zeytinyağı olarak yapmalıdır.
Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın. Salçayı her gün karıştırarak, güneşte bekletip, katılaşmasını sağlayın. (Ortalama 3-5 gün) Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun.
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur.
Domates diğer meyvelerden farklıdır. Şöyle ki diğer meyve sebzeler pişirildiğinde vitamin içeriklerinde azalma olur. Domatesin içerdiği C vitamini azalabilir ancak likopen pişirmekle daha da aktif hale gelmektedir.
Esra Çapanoğlu Güven tarafından yapılan araştırma, domates salçasının domatesten daha çok antioksidan özelliği içerdiğini ortaya koydu. Antioksidanlar vücuttaki zararlı kimyasalların etkisini azaltıyor.
Eğer Ucuz biber salçası satın aldıysanız büyük ihtimal domates salçası karıştırılmıştır veya kaynatılmış salçadır. Zaten hemen Biber salçasında ki domates salçasını fark ederiniz. Biber Salçası hem acı hemde tatlı olan ekşisimsi bir tadı olur ve çok lezzetli olur.
Acı biber salçasıyla metabolizmanızı yeniden canlandırın
Bedeninizin yağ yakma motorlarını acı biber salçası yiyerek ateşleyebilirsiniz. Bu çeşni, biberlerin acısına sebep olan ve yedikten sonraki 30 dakika boyunca metabolizmayı yüzde 20 hızlandıran bir kimyasal olan capsaicin içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri