Yemeklik et almak istediğinizde; gerdan, sokum, tranç, nuar, kontrnuar, yumurta, incik ve kol kısımlarından alabilirsiniz. Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Köftelerinizde lezzeti yakalayamıyorsanız etini iyi seçemiyor olabilirsiniz. En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Kıyma, beyaz veya kırmızı etin elle yahut kıyma makinesi ile çekilmesi ile elde edilen, özellikle ana yemeklerimizde en çok kullanılan besin değeri yüksek temel malzemelerden biridir. Çekilmiş et olarak da bilinir.
Öncelikle ellerinizi güzelce yıkayın ve temiz olduğundan emin olduktan sonra parmak uçlarınızla kıymadan bir parça alıp bastırın. Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir kıyma, sıvı ya da yumurta akı gibi uzayan bir kalıntı kaldıysa kıymanız büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
İlgili 43 soru bulundu
Etin kokusu da dikkat edilmesi gereken etkenler arasında. Eğer et kokusu dışında farklı ve ağır bir koku alıyorsanız, o eti tercih etmeyin. Eti kıyma olarak alacaksanız makineniz temizliği son derece önemlidir. Ayrıca çekilmiş kıyma olarak satın almak yerine, bütün bir eti çektirerek kıyma yaptırın.
4.1 Yağsız kıyma: Yağ miktarı, kütle açısından %5'i geçmez. 4.2 Düşük yağlı kıyma: Toplam yağ miktarı, dana eti için %13'ü ve kıyma haline getirilmiş koyun eti için %16'yı geçmez. 4.3 Orta yağlı kıyma: Toplam yağ miktarı, kütle açısından %23'ü geçmez.
Köfte için kullanacağınız kıyma ne çok yağlı ne de yağsız olmalıdır. Aksi takdirde çok yağlı ise köfte küçülecek, az yağlı ise köfte lezzetli olmayacaktır.
İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. Köftem yumuşak olmuyor diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur.
Kıyma: Göğüs etinin sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan kıyma kısmen daha az yağlı yapıda ve arzu edilen tüm yemeklerde kullanıma uygundur. Döş sarmaya yakın olan ve göğüs kısmının alt tarafından elde edilecek kıyma orta yağlı yapısıyla köfte yapımına daha uygundur.
Dondurduğunuz kıymayı birden oda sıcaklığına çıkarmak sulanmasına sebep olur. Kıyma sulanınca, yağının ve lezzetinin bir kısmı da bu suyla akar gider.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Taze kıyma parlak ve kırmızı rengindedir. Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir.
Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır. En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir.
kırmızı ete rengini veren hayvanların kas yapısında bulunan miyoglobin proteininin suda çözünmesi sebebiyle etin beyazlayıp, suyun kırmızılaşması olayıdır.
Tavanın içinde kıyma miktarına göre sıvı yağ eklemelisiniz. Ve bu yağı 1 dakika kadar ısıtmalısınız. Isınan yağ üzerine kıymayı ilave edin ve bir süre ezerek karıştırın. Karıştırmanız, kıymanın büyük toplar halinde olmasını önleyecektir ve tane tane kıyma meydana getirecektir.
Kurban etini pişirirken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı tarçın ve bir adet defne yaprağı koyun. Bu kokuyu dağıtmaya yardımcı olacaktır. Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır. Eti marine etmek kokuyu azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Dana Döş Nedir? Dana döş, dananın göğüs kısmına verilen bir isimdir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Kemiklerini ayıklayıp kıyma olarak da değerlendirebilirsiniz. İnciğin üst tarafında kalan kemikli parçalar da haşlayıp ilikli kemik suyu yapmak için çok uygundur.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Lezzetini yakalamak için köfte harcında kuzu kıyması kullanılması şart olan bu tarifle sofralarınıza değişiklik bir tat katabilirsiniz.
Döş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda göğsün yukarı ve ön bölgelerinden kesilerek elde edilen kemikli bir ettir. Döş, bonfile ve kontrfile gibi kemiğe en yakın etlerden olduğu için lezzetli bir ettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri