Fırına girebilen tüm yemeklerde, tencere yemeklerinde kullanabileceğiniz, daha sert bir dokusu olan kuru soğan var sırada. Kuru soğan hem fiyat anlamında diğerlerine nazaran daha bir ucuz oluşuyla hem de çok da yoğun olmayan tadıyla mutfaklarımızda en çok kullanılan soğan türü.
Sarı soğanın en büyük avantajı ucuz ve her mevsim bulunabiliyor olmasıdır. Ayrıca sarı soğanlar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Salatalarda, soslarda ve çorbalarda sarı soğanla harikalar yaratabilirsiniz. Kırmızı soğanın en önemli avantajı, sert ve lezzetli olmasıdır.
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre kırmızı soğan; mide, yumurtalık ve ağız kanserine karşı oldukça etkilidir. Demir yönünden zengin olan kırmızı soğan kan hücrelerini optimal tutmak için oldukça değerlidir. Sarı soğanda da demir vardır fakat kırmızı soğana göre daha az miktadır.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Soğanın kestiğiniz yüzünü kesme tahtasında yukarıdan aşağıya doğru sıra sıra ve ince bir şekilde dilimleyin. Soğanı yatay bir şekilde tekrar ince ince doğrayın. Son olarak soğanı elinizle dağıttığınızda parçalara ayrılacaktır. Özellikle tencere yemeklerinde bu doğrama tekniğini kullanabilirsiniz.
Sarı soğan bütün yemeklerde pişirip kullanabileceğiniz hafif tadıyla tencere yemeklerin lezzetine lezzet katmaktadır. Soğanın tadı yaptığınız yemeğin tadının önüne geçmediği gibi uygun fiyatıyla da mutfaklarda en çok kullanılan soğan çeşididir.
Hangi Soğan Daha Faydalıdır? Tüm soğan türleri belirli oranlarda antioksidan içeriyor. Ancak kırmızı soğanın ve beyaz soğana göre daha güçlü bir antioksidan olduğu belirtiliyor.
İspanyol soğanı ya da mor soğan olarak da adlandırılan kırmızı soğan, bir tür soğanı olan sebzedir. Kırmızı, neredeyse mor bir zara ve kırmızı lifli beyaz ete sahip olan kırmızı soğanın Allium cinsinin en çok yetiştirilen türü olduğu düşünülmektedir.
Kırmızı soğan çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve 25 farklı antioksidan türü içerir. Özellikle kırmızı soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalı olmakla birlikte bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını arttırıp, bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Taze soğan olarak da bilinen yeşil soğan, soğanın oluşum aşamasında hasat edilerek tüketilen bir besindir. Yeşil soğanların olgun halleri kuru soğan olarak da tanımlanır. Yeşil soğan, kuru soğana göre farklı besin değerleri içerir.
Beyaz soğan
Sarı soğandan daha keskin bir lezzete sahiptir ve daha ince bir yapısı vardır. Sarı soğan gibi pişirilebilse de daha iyi doğranması gerekir.
Yeşil veya taze soğan olarak bilinen çıtır çıtır, sulu soğan lezzetini tariflerde kullanması çok leziz oluyor. Özellikle yumurtanın dahil olduğu tariflere çok yakıştığı için onunla mücver, krep ve omletler yapılabilir. Bunun dışında mutfaklarda en sevilen kullanımı salatalar hiç kuşkusuz!
Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
Lezzeti mor soğan gibi hem tatlı hem de yoğun olan arpacık soğanlar genelde vinegret gibi sosların yapımında kullanılıyor. Daha küçük oldukları için omlet, kiş gibi tariflere de yakışan arpacık soğanları ince ince kıyıp sebze yemeklerinin üzerine de serpebilirsiniz.
Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
SOĞANIN ZARARLARI
Soğan bazı kişilerde tüketildiğinde mide ekşimesi ve hazımsızlığa yol açabilir. Bunun yanı sıra basur hastalığı olan kişilerde kanamanın da artmasına neden olabilir. Soğan içerisinde kükürt de bulunur. Bu yüzde aşırı tüketilmesi alerjilere yol açar ve gıda zehirlenmesiyle de sonuçlanabilir.
Soğan seçerken, kuru ve sert olmasına özen göstermelisiniz. Yumuşak soğanlar çürümeye hazır türdendir. Kabuklarının, soğan üzerinde olması önemlidir. Patatesin ise sert ve filizlenmemiş olması gerekir.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Sarı soğan
Çünkü kurak bölgede yetişebiliyor ve çok dayanıklı.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri