- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz. Yemek normal tadına dönecektir. - Yemeği süzgeçten geçirdikten sonra üzerine kaynar su tutunuz ve daha sonra yaptığınız tencereye geri koyduktan sonra baştan pişirmeye devam ediniz.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
Salçadaki küf kokusu nasıl giderilir? Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir. 1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin.
Konservelerde genelde beklemeden kaynaklı bir fermantasyon oluşur domates biraz daha ekşimsi bir hal alır. Bunu lezzete çevirmenin en güzel yolu domatesli yemeklere bir tutam şeker atmanız bu sorunu ortadan kaldırır.
İlgili 38 soru bulundu
Ekşi domates salçası nasıl tatlandırılır? Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Limonun ekşi, mayhoş tadını içeriğindeki sitrik asitten alır. Sitrik Asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan ekşi tadı veren maddedir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Salçayı karıştırırken metal kaşık kullanıyorsunuz
Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Domates ve domatesten yapılan soslar ve salçalar içerdikleri askorbik asit ( C vitamini) nedeniyle asidik yapıya sahiptir. Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Ekşiyen yemek nasıl düzeltilir? Bir seferde yaklaşık 1/8 çay kaşığını yemeğe ekleyip, karıştırın. Damak tadınıza göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ilave edin. Bir anda çok fazla karbonat eklemeyin.
Aslında bu işlem hem soğanınızın daha güzel karamelize olmasını sağlar hem de sonradan ekleyeceğiniz domates salçası veya domates sosu veya domatesin kendisinin getireceği ekşiliği de dengelemiş olur. Neticede salça kullanılan soğanlı yemeklere, 1 çay kaşığı kadar şeker eklemenizi öneririz.
Salça lekesi döküldüğü takdirde çıkması için en etkili yöntem bulaşık ya da çamaşır deterjanıdır. Bu deterjanları lekenin üzerine dökmek ve üzerine de az miktarda sıcak su dökmek gerekir. Sonrasında bir süre beklemek ve temiz ıslak bir bez ile lekenin olduğu bölgeyi çitilemek salça lekesinin çıkmasını sağlar.
Çoğu zaman küflenme bozulma ile karıştırılır. Fakat salçanın küflenmesi daima bozulduğu manasına gelmez. Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir. Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir.
Salçanızın bozulmasını ve küflenmesini engellemek için harika bir çözüm var! Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Salça mutfaklarda en sık kullanılan, yemeklere eşsiz lezzetler vermek amacıyla kullanılan bir gıdadır. İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir.
Aloe vera suyu
Mide ekşimesi ile mücadele ediyorsanız, midenizi ve yemek borunuzu rahatlatmak için yemeklerden önce yarım bardak aloe suyu içmeyi alışkanlık haline getirmek iyi bir fikirdir.
Mide ekşimesini dindirmek isteyenler soda yerine maden suyu tüketmelidir. Bu karbonat özlü yararlı içeceğin ne zaman içileceği de son derece önemlidir. Yemek yerken değil yemeklerden yaklaşık yirmi dakika sonrası önerilmektedir.
Sirke, turunçgiller, şarap, domates, soğan, yoğurt, nar, sumak ekşisi asit dengesi için yararlanabileceğimiz malzemelerden bazıları. Diyelim ki domates sosunuz ekşi, asiti fazla, içine az karbonat ekleyip, baloncukların yok olmasını bekledikten sonra tekrar tadabilirsiniz.
Ayrıca şekerlemelerin tadını güzelleştiren ekşiliğin ana kaynağı limon tuzudur. Toz haline getirilip toz şeker ile karıştırılarak şekerlemelerin üzerinde hoşa giden tattaki tatlı ekşi kaplamanın oluşması sağlanır.
Limonun ekşi, mayhoş tadını içeriğindeki sitrik asitten alır. Sitrik Asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan ekşi tadı veren maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri