6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un hükümleri geregince ürünün ayıplı oldugunun servis raporu (DOA) ile onaylanması durumunda iade/degisim talep edilebilir. onarım yapılır. Ürünün onarılamaması/ekonomik olmayan onarım durumunda iade/degisim kararı yetkili servis raporu uyarınca verilebilir.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
Ticaret kanununda belirtilen tanımı ile ayıplı mal; etiketinde, ambalajında, reklamında bildirilenlere uyulmayan, standardında veya teknik düzenlemesinde hata ve eksik olan; tüketicinin beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren maldır.
İlgili 34 soru bulundu
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
İnternetten yapılan alışverişlerde 14 günlük cayma hakkı, elektronik ürünler için kaldırılıyor. Tüketici, telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin paketini açmasa bile ürünü iade edemeyecek. Geri kalan tüm ürünlerde ise ürün kusurlu değilse iade kargo ücreti tüketiciye ait olacak.
Karşı tarafa cayma bildirimizi iletmenize rağmen, ürün iadesi yapılamıyor ve size ürün bedel iadesi yapılmıyor ise, ürün bedelinin tutarına göre tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemesine müracaat edip, maddi zararınızın tazmin edilmesini talep edebilirsiniz.
Cep telefonu alındıktan ilk 6 ay süre içerisinde arızalandığında, garanti süresi içerisinde de aynı arızayı 2'den fazla arıza vermesi halinde müşteri firmadan iade talebinde bulunabiliyor.
(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri'dir.
Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.
Tüketici Hukuku kapsamında cayma hakkı, “Memnun kalınmayan bir malı veya hizmeti iade etmek için tüketicilere sunulmuş bir hak” olarak tanımlanabilir. Cayma hakkı tüketicinin yapılan bir sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin caymasıdır.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Mağazadan bir ürün aldınız ve eve geldiğinizde ürünü beğenmediğinizi iade etmek istediğinizi fark ettiniz. Maalesef, kanun gereği mağazalarda yapılan peşin satın alımlarda, alınan üründe bir ayıp yoksa tüketicilerin iade etme veya değişim isteme hakkı yoktur.
Tüketici 14 gün içinde satın almış olduğu ürünü açıkça belirterek bu ürünü iade etmek istediğini yazı ile mağazaya bildirmelidir ve cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade edilmesi gerekir. İade için ürünü gönderim masrafı satıcıya aittir.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.
Yukarıdaki mevzuat kapsamında “satıcıların değişim var iade yok” şeklindeki itirazlarının bir geçerliliği bulunmadığını vurgulayan Avukat İbrahim Güllü, “Tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin satıştan cayma hakkına sahip olduğundan satıcının bunu kabul etmeme hakkı da bulunmamaktadır.” dedi.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, aldığı cep telefonunu 6 gün kullandıktan sonra memnun kalmayarak iade eden kişiye satıcı tarafından açılan davada, mutat kullanımın aşıldığı hallerde uğranılan zarardan tüketicinin sorumlu olduğuna karar verdi.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un hükümleri geregince ürünün ayıplı oldugunun servis raporu (DOA) ile onaylanması durumunda iade/degisim talep edilebilir. onarım yapılır. Ürünün onarılamaması/ekonomik olmayan onarım durumunda iade/degisim kararı yetkili servis raporu uyarınca verilebilir.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Tüketicinin beklediği faydaları sağlamayan ya da azaltan mallar; benzeri ürünlerin taşıdığı özellikleri taşımayan maddi, ekonomik veya hukuki eksiklikler taşıyan mallar ayıplıdır. Kararlaştırılan sürede teslim edilmeyen ya da montajı yanlış yapılan mallarda ayıplı kabul edilmektedir.
Ayıplı Mal Nedir? Ambalaj, etiket, kullanım kılavuzu, ilan ve reklamlarında belirtilmiş özelliklerden bir veya birkaçını içermeyen, alıcının faydasını azaltan ya da ortadan kaldıran, hukuki ve ekonomik eksiklik içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
MADDE 6 —Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri