Özel belgede sahtecilik suçu cezası nedir dediğimizde; bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Özel evrakta (belgede) sahtecilik suçunun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kanun maddesinde belirlenen ceza tüm seçimlik hareketler için aynıdır.
Özel belgede sahtecilik suçu için 8 yıllık bir dava zamanaşımı süresi öngörülmüş olup, 8 yıl içinde soruşturma ve kovuşturma sürecinin savcılık tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ancak 1 yıl üzerinde verilen hapis cezasında adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Özel belgede sahtecilik suçunda belgenin sahte olarak hazırlanması, henüz suçun tamamlandığı anlamına gelmez. Bu nedenle, suçun tamamlanması için belgenin kullanılması gerekmektedir. Bu durumda, belgenin hazırlanması aşamasında olan fail hakkında suç işlemek için teşebbüs hükümleri uygulanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Tutuklama hükümlerinin uygulanabilmesi için, şüphelinin resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesinin veya 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100/2'nci maddesindeki koşulların bulunması gerekir.
Özel belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.
Resmi belgede sahtecilik suçu ile korunan hukuki değer ise güvenilirlik ve inanılırlıktır. (1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Resmi belgede sahtecilik suçunun temel halinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak resmi belgede sahtecilik suçu kamu görevlisi tarafından işlenir ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Özel belgede sahtecilik suçunun takibi şikâyete bağlı değildir. Resen soruşturma ve kovuşturması yapılır. Bu suç için görevli mahkeme ise, Asliye Ceza Mahkemesidir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Resmi belgede sahtecilik suçu şikayete ya da uzlaşmaya tabi suçlardan değildir. Ancak, dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, en geç bu sürede şikayetin yapılması gerekmektedir.
Resmi evrakta sahtecilik suçunda cezada indirime gidilebilecek olan durum TCK madde 211'de düzenlenmiştir. Buna göre; Hukuki ilişkiye dayanan bir alacağın ispat edilmesi için evrak üzerinde sahtecilik yapılmışsa verilecek ceza yarı oranında indirilir.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Bu suç, kanuna göre avukatlığa engel bir durum olup avukata meslekten çıkarma cezası verilmelidir. …
Yargıtay'dan emsal nitelikte karar: Fotokopi belge ile hüküm kurulamaz.
Resmî ve özel belgede sahtecilik suçları seçimlik hareketli suçlar olup kanun koyucu gerçek bir belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesini, belgenin gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesini veya sahte belgenin kullanılmasını suç olarak saymıştır.
Özel Belgede Sahtecilik (TCK 207)
Temel ceza 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezasıdır. Asliye ceza mahkemesinde yargılama yapılır. Asliye ceza mahkemesinde yargılama yapılır. Memuriyete engel teşkil eder.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Resmi belgede faydasız sahtecilik aslında şunu ifade ediyor: Bir resmi belge üzerinde sahtecilik suçu işleniyor ancak bu belge hukuken sonuç doğurma özelliğine sahip değil. Yani bu belgenin hukuki bir karşılığı yok. Böyle bir durum için Yargıtayın beraat verilmesi gerektiği yönünde kararları mevcuttur.
Hırsızlık , özel belgede sahtecilik , resmi evrakta sahtecilik , dolandırıcılık gibi suçların da yüz kızartıcı suç olarak kabul edildiği görülmektedir. Mühürde sahtecilik yapıldığında hileli iflas gerçekleştirildiğinde ya da parada sahtecilik yapıldığında da bu tür bir suç işlenmiş olur.
Resmî Belge Hükmündeki Belgeler
TCK'nın 210. Maddesinde söz konusu belgeler sayılmıştır. Buna göre; emre veya hamile yazılı kambiyo senedi.
Özel belgede sahtecilik suçu ya da evrakta sahtecilik suçu TCK m. 207'de tanımlandığı üzere; yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi veya kullanılması fiillerinden en az birinin işlenmesi durumunda meydana gelen bir suçtur.
Resmi evrakta sahtecilik suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası 2 yıl veya altında olduğunda hükmedilen hapis cezasının ertelenmesi de mümkündür.
Resmi belgede sahtecilik suçu için kamu davası açılması hususunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Fakat resmi belgede sahtecilik suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi durumunda Ağır Ceza Mahkemesi görevli olacaktır. Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri