Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Yeni cep telefonunu veya yeni bataryayı , ilk kullanım için 10-15 saat şarjda bekletmenize gerek yoktur. Eski nesil cep telefonlarında yer alan bataryaların, telefonun ilk açıldığı andan itibaren uzun bir süre şarjda kalması gerekmekteydi.
Geçmiş yıllarda akıllı telefonlarda pil seviyesi genelde boş olarak geldiği için cihazlar direkt olarak şarja takılıyordu. Ancak günümüzde önce yeni cihazın batarya seviyesinin %10 ile %5 arası bir değere düşmesini beklemek ve bunun ardından cihaz tamamen şarj olana kadar şarj etmek gereklidir.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Eğer şarjı bitmeye yakın ise telefonunuza ağır işlemler yaptırarak şarjının daha hızlı bitmesini sağlayabilirsiniz. Telefonunuz tamamen kapandıktan sonra şarja takın ve açılmasını bekleyin. Açıldıktan sonra tekrardan telefonunuzu kapatın ve 5 saat boyunca açmadan şarjının dolmasını bekleyin.
İlgili 27 soru bulundu
Yeni bir pil takıldığında, ilk olarak telefonunuzu tamamen dolana kadar şarj etmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü yeni nesil piller, ilk şarj işlemi sırasında bir kalibrasyon sürecinden geçerler. Bu süre zarfında, telefonunuzu tamamen doldurmak ve %100 şarj olduğunda bir süre daha şarjda bırakmak önemlidir.
Pilinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak daha fark edilir pil ve performans sorunları yaşayabilirsiniz. Pilinizin değiştirilmesiyle kullanım deneyiminizde iyileşme görülecektir.
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Cihazı tam şarjlı veya tamamen boşalmış durumda tutmak, iPhone'unuzun pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iPhone'unuzun batarya sağlığını korumak için cihazınızı mümkün olduğunca %40 ila %80 şarj aralığında tutmaya çalışmalısınız.
Aynı zamanda şarj aletinin çıkış gücü de powerbank çeşitlerinin şarj süresi üzerinde belirleyici olabiliyor. Örneğin Xiomi marka, 10.000 mAh powerbank modeli orijinal standart kablosu (5volt/2A) kullanılarak şarj edildiğinde 5,5 saatte doluyor.
Genel olarak 10000 mAh Powerbank'ın bir cihazı kaç kez şarj edebileceği, cihazın batarya kapasitesi ve powerbank'ın çıkış gücüne bağlı şeklilde değişebilir. 3000 mAh batarya kapasitesine sahip bir telefonu tamamen şarj etmek için ortalama 2 ile 3 kez 10000 mAh powerbank modelini kullanabilirsiniz.
Pilleri ilk kez şarj ettiğinizde veya piller uzun bir zaman kullanılmadan saklandığında, pillerin tam kapasiteye erişmesi genellikle arka arkaya 3 kez şarj edilip deşarj edildikten sonra gerçekleşir.
Telefonun pil ömrünü uzatma yöntemleri arasında cihazı doğru şekilde şarj etmek de yer alıyor. Şarj sırasında cihazın %100'e ulaşmamasına özen gösterin. Ayrıca şarj işlemi için telefonun pil seviyesinin yüzde 0'a düşene kadar beklemeyin. %30 civarındayken cihazı şarj edebilirsiniz.
Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var. Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
DxOMark'a göre en iyi pil performansı gösteren telefon, 152 puanla geçtiğimiz aylarda vitrine çıkan Honor Magic 5 Lite 5G oldu. 5.100 mAh pilden beslenen modeli, 151 puanla Oppo Find X6 Pro ve onun arkasında Magic 5 Lite ile aynı dönemde tanıtılan ve de 147 puan alan Honor X7a takip etti.
En iyi pile sahip telefonlar
DxOMark'a göre en iyi pil performansı gösteren telefon, 152 puanla geçtiğimiz ay tanıtılan Honor Magic 5 Lite 5G oldu. 5.100 mAh pille gelen modeli, 147 puanla yine aynı dönemde tanıtılan Honor X7a takip etti.
Kullanıcılar, mega bir 7000 mAh pil ile desteklenen TECNO POVA 3'ü uzun bir gün boyunca şarj prizi aramak zorunda kalmadan rahatça kullanabilirler. Bu pilin sağladığı enerjiyle, 50 saat müzik dinlenebiliyor veya 8 saat kesintisiz oyun oynanabiliyor ya da Youtube'dan 20 saat video izlenebiliyor.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Güncelleme konusunda da uzun yıllar sıkıntı yaşamadan kullanacağınız bir model olur iPhone 11. Örneğin iPhone 11 modeli bugüne kadar iOS 13 (geldiği işletim sistemi), 14, 15 ve 16 işletim sistemi güncellemelerini aldı. Yani ortalama olarak baktığımızda 17 ve 18'i de (yani 2 yıl daha) göreceğini söyleyebilirim.
Piliniz 500 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin %80'ine kadarını koruyacak şekilde tasarlanmıştır. 2 yıllık garanti, arızalı bir pil için servis işlemlerini de kapsar. Garanti kapsamı dışındaki durumlarda Apple tarafından pil servis hizmeti verilir. Fiyatlar ve şartlar değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri