Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir.
Çelik tencere alımı sırasında üründe 18/10 Cr/Ni etiketinin bulunuyor olması çok önemli. Bir tencerenin ağırlığına göre %72'si çelikten, %18'i kromdan ve %12'si nikelden oluşmaktadır. Nikel, ürünün paslanmasını ve kararmasını önlemekte; krom ise ürüne parlaklık sağlamaktadır.
Alternatif olarak; sütü kaynatırken tencerenin iç kısmının kenarlarına tereyağı sürerseniz sütün taşmasını önlersiniz. Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın.
İlk kullanacağınız zaman tencerenin dibine 2 yemek kaşığı kadar yağ ekleyin, elinize bir miktar pamuk alarak iyice yer yerine yedirin hafif bastırarak. Ve tencereniz hazır ! Artık lezzetli yemekler pişirebilir, maharetlerinizi sergileyebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Yağladığınız tencereyi önceden ısıtılmış fırına ters şekilde yerleştirin ve 180 ila 200 derecede yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Bu süre sonunda tencerenizi fırın içerisinde 1,5 saat kadar soğumaya bırakın. Döküm tencere kullanmadan önce bunları yaparsanız ürünün dayanıklılığını da arttırmış olursunuz.
Çelik Tencere Kaç Yıl Kullanılır? Dayanıklı ve uzun ömürlü olması ile bilinen çelik tencerelerin ömrü en az 30 yıl olarak belirtilse de her üründe olduğu gibi bu süre kullanıcısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Süt kaynatmak için en çok tercih edilen tencerelerden biri de çelik tenceredir. Tabanının diğer kısımlarından daha yüksek ısıda olması sebebi ile aslında bu tencere tipi aynı zamanda sütün dibini tutturan en büyük sebeplerden de biridir.
1.4418 Paslanmaz Çelik: 1.4418 paslanmaz çelik, genellikle 431 (1.4057) ve 630 (1.4542) kalite malzemelerin arasında bir paslanmaz çelik kalitesi olarak adlandırılmaktadır. Bunun sebebi korozyon direncinin ve mekanik direncinin 431 (1.4057) kaliteden iyi olmasıdır.
Cevap. çelik mat degıl parlaktır.
Kullanacağınız çelik tencere veya tavaya bir bardak sofra tuzu ilave edin. Sofra tuzunu tavanın bütün yüzeyini kaplayacak şekilde yayın ve ısıtma işlemine başlayın. Isıttığınız tuzu sıcakken temizleyin. Temizleme işleminin ardından tavanızın yüzeyi pürüzsüz ve yapışmaz bir hal alacak.
- Su miktarının yoğun olması şartıyla, teflon tencere / tavanın içerisine bir tutam karbonat ve sirkeyi beklettikten sonra kısık ateşte kaynatınız. Daha sonrasında köpüklü deterjan ile yıkama işlemine geçiniz.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Süt, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri yapımında kullanılacaksa, kaynatma süresi değişkenlik gösterir.
-Ev koşullarında geleneksel yöntemlerle sütü kaynatmak B1, B12 ve C vitaminlerinde önemli kayıplara yol açar. -Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır. -Pişmiş tat ve aroma oluşur.
Peki, yoğurdun sert olması için ne yapmalı? Yoğurdun daha sert olması için yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra bir gün üstü açık şekilde bekletmelisiniz. Böylece, elde ettiğiniz yoğurt daha sert ve kıvamlı olur.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Tencere Seçimi
Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusunun cevabına karar verirken en sağlıklı pişirme aracı olan döküm tavalar, çok yüksek ısıya dayanıklı olduğundan et yemeklerine oldukça uygundur. Isıyı yüzeyine eşit bir biçimde yayar ve etinizin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlar.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri