Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
Çünkü kayıtlarda alıcı adına bir tapu bulunmaz ve satış gerçekleşemez. Yönetmelikle belirlenen şartlara göre konut projelerinde evler, en geç 36 ay içerisinde teslim edilmelidir. Yani bugün bir konut projesinden ev satın alan alıcı, en fazla 3 yıl sonra bugün evini satabilecek hale gelir.
Gelir Kanunu'nda belirtilen değer artış kazancının konu olabilmesi için gayrimenkulün satın alınan tarihten 5 yıl içerisinde tekrar satışa çıkarılması gerekir. Ev alım satım sınırı içerisinde satışı gerçekleştirilen gayrimenkulden doğan değer artış kazancı vergilendirilir.
İlde konut satışı ortalama 95 gün sürüyor. Ankara'da konut satış süresi 70 gün, İstanbul'da 75 ve İzmir'de ise 80 gün sürüyor. Evin uzun süre satışta kalması değerini düşüren bir etkidir.
Yatırım amaçlı gayrimenkul alıp - satan ya da kredi vadesini ödemekte zorluk yaşayan kişiler, kredi borcu bitmeden önce evin satışını gerçekleştirebilirler. Yani bankanın gayrimenkul üzerine koyduğu ipotek kaldırılmadan da ev alım satımı yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor. Ayrıca mevcut kredi borçlusu olan banka ile yeni kredi kullanılacak banka, aynı ise bu süreç daha kısa sürede tamamlanıyor.
Değer Artış Kazancı Vergisi'ne konu olan gayrimenkulün, satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmış olması gerekir. Satın alma tarihi sonrasında beş yılı doldurduktan sonra satılan gayrimenkullerden değer artış kazancı vergisi tahsil edilmez.
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Yeni malik, kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki 1 ay içinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekir. Kiracıya taşınmazı tahliye etmek için 6 aylık süre tanınır. Malikin tahliye davasını açabilmesi için 6 aylık sürenin dolması gerekir.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
sorunun cevabı elbette satılabilir. Tapuda şerh yoksa, ev satılması gayet normaldir. Kiracılı evin satılmasından sonra, yasalara göre kiracının sözleşme süresince evde oturma hakkı bulunuyor. Fakat bazı durumlarda, Türk Borçlar Kanunu'na göre yeni malik evin boşaltılmasını kiracıdan isteyebilir.
Yatırım yapma amacıyla bir gayrimenkul satın aldığını düşünelim ve değeri yükseldiğinde satarak gelir elde etmeyi hedefliyorsun. Gayrimenkulün iktisap tarihinden yani resmi alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasında, değer artışı kazancı olarak elde ettiğin kâr üzerinden bir vergi ödemen gerekiyor.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ilçeler bazında bulunan müdürlüklerinden alınabilecek olan bilgiler ile gayrimenkullerin doğru şekilde değerlendirilmesi mümkün oluyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Parsel Sorgulama Uygulaması ile istenilen alanın tapu sorgulama işlemi yapılabiliyor.
Tapuda bedeli 'vergi değeri' kadar göstermek
Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor. Mesela, yukarıda da örnek verdiğimiz 400 bin liralık ev, gerçek değeri olan 400 bin üzerinden satılıp, tapuda vergi değeri kadar yani 100 bin lira olarak gösterilebiliyor.
Noterde işlemler tamamlandıktan sonra alıcı, satıcıya çeki teslim eder. Satıcı da çek ile bankaya giderek parayı hesabına aktarır.. Böylece kimsenin üzerinde yüklü bir miktarda nakit para taşımasına gerek kalmaz.
Gelir Vergisi de Masraf Kalemlerinden Biri Olabilir
Satmayı düşündüğünüz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız gelir vergisi ödemeniz gerekir. Bu noktada alış ve satış fiyatı üzerindeki fark hesaplanarak size bir vergi ödemesi çıkarılır. Vergi oranı, alış ve satış fiyatı arasındaki farka göre %35'e varabilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir. Ancak gayrimenkul satışından elde edilen tüm değer artış kazançları için vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaz.
Buna göre birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her şekilde vergi ödeyecek. Mevcut düzende, 5 yıldan sonra yapılan gayrimenkul satışlarında vergi alınmıyordu. Yeni düzenlemeye göre, sadece tek konutu olanlar bu konutlarını istedikleri zaman satabilecek ve bunun için vergi ödemeyecek.
Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı düşülebilir. (Gelir Vergisi Kanunu Md. 74/4). Kiraya verilen konutun satın alma bedelinin %5'i, 5 yıl süre ile kira gelirinden düşülebilir.
Ödemediğiniz borcunuz belirli bir süre sonra yasal takibe düşer. Kredi borcu yasal takip süreci, haciz ile karşı karşıya kalmanıza sebep olur. Kredi kullandığınızda sizin için hazırlanan ödeme planına sadık kalarak tüm taksitleri, son ödeme tarihi geçmeden ödemeniz gerekir.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri