sadece yeni ikamet mahalline götüreceği kimseler için harcırah ödenmesi mümkündür. Yurt içinde veya yurt dışında sürekli bir göreve naklen atananlara sürekli görev yolluğu olarak yol gideri, yol gündeliği, aile gideri ve yer değiştirme gideri ödenir.
Harcırah İle İlgili Yasal Düzenleme Nedir? 2003 yılında Resmi Gazetede yayımlanan 4969 sayılı Kanun ile devlet memuriyetine ilk defa ve yeniden atanacaklar ile kendi isteğiyle nakil talebinde bulunanlara artık harcırah verilmeyecektir. Bu düzenleme 1954 tarihli Harcırah Kanunundaki yapılmış en büyük düzenlemedir.
Yukarıda bahsedilen genel ve özel düzenlemelerin, Danıştay 2. Dairesi' nin 2011 yılında verdiği bir karar ile yürütmesi durdurulmuştur. Böylece artık sözleşmeli personel de diğer personel gibi sürekli görev yolluğu alabilecektir.
Harp zaruretleri ve olağanüstü haller dolayısıyla memuriyet mahallerini terketmeye mecbur olan memur ve hizmetlilerden kurumlarınca gösterilen mahalle veya memuriyet merkezine en yakın il veya ilçe merkezine gidenlere o mahallere kadar bu Kanun hükümleri gereğince yol masrafı ve gündelik verilir.
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
İlgili 24 soru bulundu
İnternet kanalıyla SGK işe giriş bildirgesi yapılır. Maaş yapılması için tahakkuk bürosuna banka hesap numarası maaş nakil ilmühaberi, tayin onayı ve göreve başlama yazısı gönderilir. Daha sonra fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve bilgi formu istenir ve sicil dosyasına konulur.
Devlet memuriyetine ilk defa atananlar; **Bulundukları yer ile atandıkları görevin bulunduğu yerin “aynı yer” olması halinde, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen gün mesai saatleri içinde göreve başlamak zorundadırlar.
Hal böyle olunca yol ücreti ya da servis hizmeti zorunlu bir yan hak gibi görünmektedir. Buna rağmen kanunen işverenin böyle bir yükümlülüğü yoktur. Verilen bu hizmetler ya da yapılan yol yardımları tamamen isteğe bağlıdır.
* İlgili belgelerle birlikte Personel Daire Başkanlığı'nın Özlük Hakları ve Tahakkuk Şube Müdürlüğüne yolluk bildiriminizi ve dilekçenizi teslim etmeniz gerekmektedir. Biriminizde ödenek bulunması halinde 15 gün içinde ödemeniz yapılacaktır.
Yolluk, yapılan bir seyahat sırasında, yeme, içme, konaklama gibi masrafların karşılanması için ödenen ücrettir. Genellikle milli eğitim çalışanları, din görevlileri, öğretmenler ve kamu çalışanlarına seyahatleri sırasında yolluk verilir.
– Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, – . Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşlerini ifade eder. – Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez.
Eğer bir personelin atanması/tayini/ görevlendirilmesi memuriyet mahalli içinde kalırsa yolluk ödemesi yapılmamakta, memuriyet mahalli dışına olursa yolluk ödemesi yapılmaktadır.
Yurtiçinde verilecek gündelikler her yıl Bütçe Kanununun H-Cetvelinde yayımlanır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00.
Memur ve hizmetlilere geçici görev harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir. Bu kişilere ayrıca hamal, (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ödenir.
Kurumlar, 4/B'li sözleşmeli personel tayin olduğunda harcırah vermese de, dava açarak harcırah alınabilmektedir. CEVAP: Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 4. maddesindeki "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez" ibaresi Danıştay 2.
Normal tayinlerde memur asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir Km için gündeliğin %5'i oranında yapılan ödemedir. Eş durumunda da bu ödeme %5 oranında tam olarak yapılmaktadır, ancak istisnası mevcuttur.
Buna göre, çalışanların günlük yemek ücreti 2024 yılı için 170 liraya çıkarıldı. 56 lira olan yol parası istisna tutarı da 88 lira oldu.
Memuriyet mahalli tanımına göre; memuriyet merkezi gibi ikamet edilen yer de memuriyet mahalli içerisinde sayılmaktadır. Bu sebeple, memuriyet merkezi dışında olmakla birlikte, ikamet edilen yerde görevlendirilen veya buraya atanan kişilere kural olarak sürekli görev yolluğu ödenebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
2024 yılında her seyahat için en fazla 1250 TL destek verilecek. Örneğin sizler 1500 TL ye otobüs bileti alıp okuduğunuz şehre gittiniz bunun için sizlere başvuru yapmanız durumunda 1250 TL ulaşım desteği verilecek.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işverenler işçilerinin yol ücretini karşılamak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yer alıyorsa böyle bir hizmet sağlanmak ya da yol ücreti ödemek zorundadır. Servis konusunda tek istisnai durum gece vardiyasında çalışan kadın işçilerdir.
MSB'den yapılan bilgilendirmede “ Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır. Herhangi bir Ptt şubesine yapacağınız başvuruda; kimlik belgeniz ile "Asal Ödemeleri" olduğunu beyan ederek yol masrafınızı alabilirsiniz.” ifadeleri yer alıyor.
Güncel memur maaş katsayısı ile çarpılması ile bulunan tutar yol ücreti olarak belirlenir. Ayrıca, iaşe bedeli de yol ücreti ile birlikte ödenir. Yol masrafımı nereden ve nasıl alabilirim? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır.
MADDE 14 – (1) Atamalar, yapıldığı tarihten itibaren Bakanlık internet sitesinde duyurulur. Tebligat, adayın başvurusunda belirttiği elektronik adrese yapılır. Tebligat, adayın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.
657 sayılı Kanunun 204 üncü maddesi uyarınca durum değişikliğini takip eden ay başından itibaren hak kazanıldığından ilk tam maaşla birlikte ödenmeye başlanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri