''Neden bizi tercih ettiniz?'' sorusuna cevap:
Hem kendi deneyimimi aktarabileceğim hem de kariyerime iyi bir başlangıç yapabileceğim gelişime açık bir şirkette iş hayatıma başlamak istiyorum. Bu şirketin ve bu pozisyonun benim kariyer hedeflerime en uygun seçenek olacağını düşünüyorum.''
İşlerini sahiplenme, sorumluluk almak, takım içerisinde aktif ve katılımcı olmak, mutlaka hedef odaklı olup sonuç getirmelerini bekler. Gelişime açık, yeni fikirlere açık, değişime direnmeyen ve yeni teknolojileri çok hızlı kullanmayı beceren bir davranış ister.
MESLEKİ BEKLENTİ
Beklenti kavramından farklı olarak mesleki beklenti kavramı ise; bireyin mesleğinde veya gelecekteki mesleğinde gösterebileceği performansı hakkındaki yargılarını içermektedir (Günçer, 1982: 244).
İlgili 39 soru bulundu
“Beklenti” genel anlamıyla hayatımızdaki olayların, ilişkilerin, kısacası gerçekliğimizin olduğundan farklı bir şekilde olmasını istemektir. Hatta istemenin ötesinde bunun farklı olması gerektiğine inanmaktır. Yani hayatı değiştirmek istemek, gerçeği kabul etmemek ve gerçeğe direnmektir.
Mesleki Sonuç Beklentisi, bireylerin kariyerleri ile kazanç, statü, üretkenlik ve saygınlık gibi öncelikli mesleki değerlerini yaşayabilme ihtimallerine olan inançlarıdır (Işık, 2013: 1420). Işık (2010) tarafından Türkçeye uyarlaması gerçekleştirilen ölçek, tek boyutlu olarak kullanılmaktadır.
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
'5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun' sorusuna verilecek cevaplar, adayların değerlerine göre yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini, kariyer hedeflerini ve nasıl bir çalışma tarzı benimsediğini içerebilir. İşverenlerin isteklerine uyum sağlamak ve yapıcı bir hedef belirtmek önemlidir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Bu kişiler; kolay iş delege edemeyen, hata odaklı, ekibin insiyatif kullanmasına sürekli engel olan, alt kademelerdeki çalışanların yaptığı işleri sürekli kontrol eden ve onlara iş konusunda güvenmeyen hatta kimi zaman kendi işi olmayan işleri de takip eden veya yapan, kaygılı kişilerdir.
Cevap: İyi bir yönetici öncelikle iyi bir planlayıcı olmalıdır. Çünkü diğer seçeneklerde yer alan özellikler çok önemli olsa da hepsinin temel kaynağı ya da dayandığı şey planlı birisi olabilmektir.
Mantığa bürüme
Diğer bir tanımla bahane bulma veya nedenselleştirmedir. Bireyin karşılaştığı olaylarda gerçeklerden kaçarak, olayın aslından uzaklaşarak mantıklı nedenler uydurmasıdır. Örnek olarak "kedinin uzanamadığı ciğere pis demesi" atasözü verilebilir.
Beklentilerin oluşması
Bir olayla ilgili bitmiş, tamamlanmış bir sonuç söz konusuysa buna gerçekleşme diyoruz. Örneğin yılsonunda enflasyon % 5 olarak çıkmışsa bu gerçekleşmiş enflasyondur. Eğer bir olayla ilgili henüz gerçekleşmemiş bir bekleyişimiz varsa buna da beklenti diyoruz.
Alan beklentileri
Organizmanın bir durumun başka hangi duruma götüreceğini bilmesidir. Burada uyarıcı-tepki değil de uyarıcı-uyarıcı bağlantısı vardır. Örneğin bireyin bir işareti gördüğünde onu takip eden başka bir işaretin geleceğini bilir.
Ancak yetkinlik beklentisi ve sonuç beklentisi birbirinden ayrılmaktadır. Yetkinlik beklentisi performansı yerine getirmeye ilişkin algı iken sonuç beklentisi bireyin bu davranışın doğuracağı olası sonuca ilişkin yargıdır.
Lent, Brown ve Hackett (1994) yetkinlik beklentisini bireyin engelle karşılaştığında harcadığı çaba, ısrar, düşünce ögeleri, duygusal tepkileri ve çevre seçimini belirleyen dinamik inançların tamamı olarak tanımlamaktadır.
Sonuç Beklentileri
Belirli davranışları yaptıktan sonra ortaya çıkan durum ya da sonuçla ilgili kişisel inançlardır.
Gelecekte olması beklenen bir iş veya olayın beklenen yönde gerçekleşmediği anlamını taşıyan cümlelerdir. Bu tür cümlelerde çoğunlukla istenen bir eylem gerçekleşmemiş ve sonucunda hayal kırıklığı yaşanmıştır.
Panik bozukluğu olan hastalar durumlarının daha da kötüleşmesine yol açan, yeni bir panik atak geçirme beklentisi ve korkusu yaşarlar; bu duruma beklenti kaygısı denir. Bu bekleyiş, pek çok yanlış çıkarsama ve inanca neden olduğu gibi, kişinin gündelik yaşam ve sosyal ilişkilerini de kısıtlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri