Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası'na kayıt olmak mecburidir. Odalardan alınacak olan Faaliyet Belgeleri ile Barkod işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Barkod nasıl alınır? Türkiye'de barkod tescili için yetkili kurum TOBB Milli Mal Numaralandırma Merkezi'dir. Bu nedenle tüm başvurular burada işleme alınmaktadır. Başvurular firma bazında yapılmaktadır ve firmalar ürün çeşitlerinin sayısına göre bir barkod numarası almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır. Barkod EAN kendi içinde çeşitli standartlara sahiptir. EAN 13, perakende ve uluslarası satışlarda kullanılır.
Barkod Tescili için gerekli belgelerin tamamlanması ve TOBB'a başvuru yapılması gereklidir. Firmalar ürünlerinin çeşitliliğine bağlı olarak barkod numarası alır. Ürün çeşitlerine göre de yıllık ciro belirlenmektedir. Barkod başvurusu 10 gün içerisinde incelenip barkod tescil belgesi başvuru sahibine ulaştırılır.
Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
Günümüzde ilaç, belge, giysi etiketi, kitap vb. hemen hemen bütün ürünlerin üzerinde yer alır. Barkod Numarası Nasıl Alınır? Barkod numarası Türkiye'de “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde olan ' Milli Mal Numaralandırma Merkezi' tarafından, ticaretle uğraşan her firmaya verilmektedir.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
Barkodu olmayan bir ürün, iade veya değişim işlemlerinde zorluk yaşamaya neden olabilir. Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir.
Akıllı telefonlar ile sorgulama işlemlerini yapabilmek için E Devlet barkodlu belge doğrulama mobil uygulamasını telefonunuza kurmanız gerekmektedir. Uygulamayı kurduktan sonra belge altında bulunan barkod kodunu cep telefonunuza okutmanız yeterli olacaktır.
UPC / EAN kodlarım bana / ürünlerime özgü olacak mı? Evet, Barkod kodlarımız GS1-US kaynaklı olup benzersiz olması ve daha önce hiç yayınlanmamış olması garanti edilir. Satın aldığınız Barkod Kodlarını yasal olarak kullanabilen dünyadaki tek kişi siz olacaksınız.
Amazon gibi global pazaryerlerinde satış için ürünlerin barkod sistemlerinde yer alması önemlidir. Ancak barkodsuz ürün de satılabilir. Dünyada yaygın olarak kullanılan çeşitli barkod formatları vardır. Bu barkodlar, süpermarketlerden perakende mağazalarına kadar birçok noktada satılan ürünlerde bulunur.
1- e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “ SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi “ yazınız. 2- Açılan pencereden “Barkodlu Belge Oluştur” seçeneği tıklanır. 3- Oluşturulan belgenin çıktısı alınır. Oluşan belgenin tamamı yazdırılmalıdır.
Ürünün üreticisi sizseniz dilerseniz https://www.gs1tr.org/ adresinden, dilerseniz de kendiniz manuel olarak barkod oluşturabilirsiniz. Eğer sattığınız ürünün global barkodu var ise farklı bir barkod oluşturmanıza gerek yoktur.
Özellikle internet üzerinden alınan uygun fiyatlı ürünlerin orijinalliğinden emin olmak için barkod sorgulaması yapılması tavsiye edilmektedir. Hologram kontrol sayfasını kullanarak ürünlerinizin sahte olup olmadığının sorgulamasını yapabilirsiniz.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Barkodun tarihçesi 1948 yılında Bernard SILVER tarafından ilk adımı atmasıyla ortaya çıktı. Silver, Drexel Teknoloji Enstitüsü'nde gıda üreticilerinden birinin dekanlardan birine, alışveriş sırasında ürünlerin kasalarda otomatik olarak çıkmasını sağlayacak bir sistem için araştırma yapmalarını önerdi.
4 barkod çeşidi; EAN/UPC, Interleaved 2 of 5, Cod 39 ve Codobar barkod çeşidi olarak ayrılır.
Barkodların en önemli faydası şüphesiz ki işletmeye ürün alım, satım ve depolama işlerinde hız ve zaman kazandırmasıdır. Barkodda bulunan çizgi ve boşluklara göre tarama yapan barkod okuyucu çeşitleri, bilgisayara klavye aracılığıyla girişi yapılması zor ve zaman alan verileri ekrana hızlı ve kolay şekilde taşır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
Doğrulamak istediğiniz belgeye ait barkod numarasını giriniz. e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri