İlk aylardan bebekler günün çoğunu uykuda geçirir, uykuya kendi kendine geçmeyi bu dönemde öğretmeye başlayabilirsiniz. Emerken uykuya dalarsa omzunuza alıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın Uykulu halde fakat uykuya dalmadan önce yatağına yatırın Üstünü örtüp kendi kendine uykuya geçmesini bekleyin.
Bebeğinizi Güzel Kokularla Uyutun
Lavanta yağı cilde iyi geldiği gibi, kokusu da insanı rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Bir mendilin üzerine 2 damla lavanta yağı damlatıp, bebeğinizin uyuduğu karyolanın yakınına koyduğunuz takdirde bebeğin sakinleşip huzurlu bir uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
Yenidoğan bebekler ne kadar çok uyusalar da REM uykusunda oldukları için derin uykuya dalamazlar ve sürekli uyanırlar. Uyku sırasında çok fazla hareket ede4, özellikle gece uykularında rahatsız sesler çıkarır, uykusu sık sık kesintiye uğrar.
İlgili 43 soru bulundu
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Bebeğinizin uykuya dalabilmesi ve rahat bir uyku çekebilmesi için okunması tavsiye edilen bazı dualar vardır. Bunlar; Fatiha Suresi, İhlas Suresi, İnşirah Suresi ve Nebe Suresi'dir. Bebeğinizi uyutmak için sallarken bu surelerin okunması tavsiye edilmektedir.
| Bebeklerin deliksiz uyuması için dua. Bebeklerin uyku sorununu gidermek için İnşirah suresini okuyabilirsiniz. Hem bebeklerin hem de uyku sorunu yaşayan yetişkinlerin mışıl mışıl uyuyabilmesi için üç kez inşirah suresini okuması tavsiye edilir.
Kimisi masal anlatır, kimi ninni söyler, kimi de rahatlatıcı müzik dinletir. Bazıları ise ılık bir duş ile bebeğini uykuya hazırlar. Rahatlayan miniğinizin daha da gevşemesini isterseniz yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Masaj esnasında bebek yağları ya da serinletici kremlerden yardım alabilirsiniz.
Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir. 1 yaşına kadar, gündüz ve gece uykularında ilgili yöntemin tercih edilmesini söyler. Çünkü bu pozisyonda miniklerin yeterli oksijene ulaşmasını sağlayan diyafram nefesini zorlanmadan alması mümkün hâle gelir.
Bebeğinizi yatağına yatırıp ışığı söndürdükten sonra yanında biraz kalıp ninni söyleyerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ufak ufak hareketlenmelerinde ya da gözünü açtığında hemen müdahale etmeyerek tekrar uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenebilir.
Bebeğin bir uyku düzenine alışmışsa, her seferinde aynı koşulları yerine getirmeni isteyecek, yerine gelmediği taktirde uykuya geçemeyecektir. Bebeğin olduğu yere yerleşmekte gönülsüz olabilir, uyumamak için direnebilir. Yeterli olarak derin uykuya dalmadan yani uykusunu almadan uyanmış olabilir.
Japonya'da ve İtalya'da yapılan deneylerden çıktı sonuçlar. Formül hiç de karmaşık değil. Uzmanlara göre, ağlayan bebek, anne tarafından kucağa alınıp 5 dakika boyunca yürünmeli. Sonra oturup beş ile sekiz dakika daha kucakta bekletilerek, yatağa bırakılmalı.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Yenidoğanlar ilk iki hafta boyunca çok kısa süren uyku periyodları yaşar. Bir saat uyuyup uyanabilir. Bizler, en az 8-10 saat kesintisiz uyuduğumuz için bu durumu anlayamaz ve bebeğin hiç uyumadığını düşünürüz. Ancak onun ilk bir iki hafta boyunca bu şekilde uyuması normaldir.
Bebeğinize uyku öncesinde banyo yaptırmak, el ve ayaklarına masaj uygulamak, beyaz gürültü dinletmek, gece pijamalarını giydirerek beslemek gibi rutinler, yenidoğan uyku düzeni oluşturarak bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırır.
Bebeği Yan Yatırma Şekli
Bu yatış şekli en sağlıklı ve güvenilir uyku pozisyonudur. İlk zamanlarda bebeğiniz yan yatma konusunda zorlanabilir. Böyle durumlarda sırtına yumuşak bir yastık ya da havlu ile destek yapabilirsiniz. Hazır bebek yan yatırma yastıklarını da bebeğinizi sabitlemek için kullanabilirsiniz.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Zamanla, bu uygulama gece uykusu için de yapılabilir. Bebeklerin uyku döngüsü başlangıçta kısa parçalar halindedir. 6. ayın sonunda yavaş yavaş yetişkin tip uyku düzenine benzemeye başlar. Gece boyunca bölünmeden uyuyabilme kapasitesine ise, 1 yaşın sonunda ulaşırlar.
İnternette pek çok kaynakta uyku duası olarak ''Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zahri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke. La melcae velamenca minke illa ileyke. Amentü bikitabikellezi enzelte venebiyyikellezi erselte.'' yer almaktadır.
Çocuk dünyaya geldikten sonra, ilk fırsatta dinî bilgisi olan kimse çağrılır, çocuk kucağına verilir. Sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okunur. Sonra da şöyle dua etmesi sağlanır: "Allah'ım, bu yavruyu İslâm fidanlığında biten güzel bir fidan olarak büyüt, islâmî hayatta ebedî ve sabit kıl."
O kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kamet okur. Ardından Rabbimiz'in (CC) bize verdiği hediyenin sağ kulağına ismi okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri