Yenidoğan bebekler uykularında Moro refleksi nedeniyle çok sıçrar ve bu da bebeğin uyanmasına neden olur. Moro refleksi, bebeğin güvenli bir destek noktasına sahip olmadığını algıladığında ya da ani pozisyon değişikliği yaşadığında verdiği içgüdüsel tepkidir. Bebeğin sinir sisteminin düzgün geliştiğini gösterir.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
Her ne kadar bedeniniz uykuya dalıyor gibi gözükse de henüz uykuya hazır olmayan bir beyin vardır. Aşırı düşünmek ve kaygılanmak, beynin vücuda uyarı vermesine sebep olur. Ayrıca kaslarınız da bu uyarıdan etkilenerek kasılır. Böylelikle uykusuzlukla beraber görülen uykudayken sıçrama ve titreme de gerçekleşmiş olur.
Bebeklerde İrkilme
Düşüyormuş gibi hissetmek, kötü bir rüya görmek, çok yemiş ve yediklerini hazmedemiyor olmak, aç olmak ya da başka konforsuz durumlar sıçramaya yol açar. Bebeklerde uykuya dalarken sıçrama, uyku esnasındaki den fazla olabilir. Bebeklerde sıçrayarak uyanma da çok yaygın şekilde görülür.
Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.
İlgili 17 soru bulundu
Bebeklerde sadece kollar, bacaklar ve baş bölgesinde ortaya çıkan ani sıçramaların önemsenmesi gerektiğini belirten nöroloji uzmanlarına göre bu sıçramalar, kısa süren epilepsi nöbetleri olabilir. Epilepsi, en sık çocukluk çağında, özellikle de 0-1 yaş arasındaki bebeklik döneminde ortaya çıkıyor.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
Sıçrama refleksi
Önce kollar omuzlardan geriye doğru açılır, düz bir şekilde uzatılır. Sonra kollar dirseklerden bükülür ve tekrar gövdeye yaklaşarak sakinleşir. Bu refleks anne karnında başlar, doğumla devam eder ve 3'üncü aydan itibaren azalarak kaybolur.
Bebeklerde uyurken sıçrama veya irkilme refleksinin ortalama 6. ayda geçmesi beklenir. Zira bu aylarda bebeğin sinir sistemi gelişmeye başlar. Ayrıca bebeğin beslenme gibi fiziksel ihtiyaçlarının da karşılanmış olması, uyurken irkilme gibi reflekslerinin azalmasına yardımcı olur.
Çocuklar bu dönemde çevreye karşı daha duyarlı olabilir, daha duygusal olabilir. Bu dönem ise genellikle 2-3 hafta devam eder. "Zihinsel Sıçrama Dönemi” bittiğinde çocuklar daha gelişmiştir ve normal hayata dönerler; tabii ki siz de! Anne ve babalar için de zor bir süreçtir.
Bu hastalık aslında 'Parasomniler' adı verilen bir grup uyku hastalığının alt grubudur. Bu sesler ağrıyla ilişkili olmasa da kişide ani uyarılma ve korku duygularına yol açmaktadır. Patlayan kafa sendromu yaşayan çoğu kişi, bunu kafalarında bir patlama veya gök gürültüsü gibi sesler duyma olarak tanımlamaktadır.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Myoklonik Distoniler
Aniden ve kısa süreli olarak ortaya çıkan el ve ayak atması-sıçraması gibi ortaya çıkan istemsiz kas hareketleridir. Bu istemsiz kasılmalar ritmik veya düzensiz şekilde görülebilir. Genellikle kalıtsal olduğu düşünülür, beyin sapı veya kortikal sebeplerden meydana gelebilir.
Moro refleksi yenidoğan her bebekte görülmesi gereken bir reflekstir. Refleksin takip edilmesi bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Doğum travmaları, kas tonusunda zayıflık gibi bazı durumlarda moro refleksi geç görülmeye (5-7 aylar arasında) başlanır ve bir yaşa kadar devam eder.
Uyku myoklonusu: Çoğunlukla uykuya dalınan ilk yarım-bir saat içinde veya uyanırken ellerde ve bacaklarda hafif atmalar, kısa irkilme benzeri hareketler şeklinde gözlenebilir. Jitteriness: Çok küçük bebeklerde çene, parmak, el, kol titremeleri olabilir. Tutuğunuz zaman titreme durur.
Başlıca yenidoğan refleksleri moro, arama-emme, yakalama, tonik-boyun, adımlama, esneme ve hıçkırık, emekleme, çekmedir. Bu reflekslerin büyük bir bölümü ilerleyen aylarda kendiliğinden ortadan kalkar.
Bebeklerde büyüme atağı yaşandığında huysuzluk, sürekli ağlama, yemek yemeyi reddetme, anne ve babaya bağlı olma isteği ortaya çıkar. İştahta azalma, uykusuzluk da bebeğin atak döneminde olduğunu gösteren işaretler arasında yer alır.
Aydan aya farklılık gösteren ataklar genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda ve 3, 6.aylarda gözlemlenir. Son olarak ise 2.yaşta bir atak dönemi geçirirler. Genellikle 2 ila 4 gün süren bu ataklar, 2 yıla kadar toplamda 10 kez geçirilir. 4 ve 5. haftalar arasında görülen ilk atakta bebeğin yüzünü daha net görebilirsiniz.
Bebekler doğumundan itibaren belirli haftalarda yoğun büyüme ve gelişme dönemleri yaşar. Bunlar bebeklerde büyüme atakları olarak tanımlanır. Bebekler 1.5 yaşına kadar 10 kez ani büyüme sıçramaları yani büyüme atakları geçirir. Bebeklerin büyüme ataklarında fiziksel ve bilişsel önemli değişimler gerçekleşir.
Doğum yapan kadınlarda, doğumdan sonraki 40 günlük dönemde ruhsal dalgalanmalar, fiziksel, duygusal ve davranışsal değişiklikler gözlenebilir. Doğum sonrası yaşanan bu değişimler normaldir ve tedavisiz iki hafta içinde düzelmesi beklenir.
Moro refleksi doğum sonrası birkaç ay doktorların kontrol ettiği reflekslerden biridir. Moro refleksi gebeliğin 28. ila 32. haftalarında gelişir. Yeni doğan bebek 3 ila 6 ay arasına geldiğinde kaybolması beklenir. Moro refleksi ani destek kaybına verilen abartılı bir tepki gibi düşünülebilir.
Ancak beşinci haftaya girdiklerinde bebeklerde huzursuzluk ve sık sık ağlama gibi huy değişimleri görülebilir. Yaklaşık dört ila beşinci haftalarda başlayan bu değişimler “harika haftalar” şeklinde anılan bir gelişim dönemin başlangıcı yani ilk büyüme atağı haftasıdır.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Genellikle bir şey üst solunum yolunu tıkadığı veya bloke ettiği için olur. Buna obstrüktif uyku apnesi denir. Bu durum, uyku sırasında üst solunum yolunun daralması veya tıkanmasından kaynaklanır. Uyku apnesi olan bir bebek uyurken nefes almada duraklamalar yaşar.
Gece Terörü Hangi Yaşlarda Görülür? Çocuklarda gece terörü, yüzde 5-15 oranında 4-6 yaş arası miniklerde gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri