Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Kekik bitkisinin iklim istekleri
Bu bitki güneş ışığına ihtiyaç duyar ve ılık veya orta derecede kurak iklimleri, ılıman kışları ve güneşli yazları tercih eder. Ortalama sıcaklık oranı İlkbahar-yaz başlarında 20-30 ° C olan yerlerde büyür.
Doğal kekik tohumu - 21,50 TL.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
İlgili 38 soru bulundu
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Gramaj seçenekleri: 60 gr315,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.
Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
Kekik yetiştiricilerinin çoğu bitkilerin ilk yetişim yılında hasat yapmazlar. İkinci yetişim yılından altıncı yıla kadar iyi verim alabilirler.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Toka dağ kekiği Isparta'da yetişen bir bitki.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
kekik fidesi, yerörtücü kekik fidesi, yayılıcı kekik fidesi - 16,80 TL.
Türkiye'de üretimi yapılan tıbbi ve kokulu bitkiler içinde kekik ilk sırayı almaktadır. Türkiye'de kekik üretim alanı 2004-2008 yıllarında ortalama 60647.40 da iken, 2019 yılında %159.00 oranında artarak 157074 dekara ulaşmıştır.
Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren tohumları dış mekânda ekime başlanabilir. Sert kış ve don gören bölgelerde ekim, son donları takiben doğrudan bahçe toprağına ya da son donlardan 3 hafta önce korunaklı, aydınlık alanda üretim saksılarına yapılır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Tohumla Kekik Yetiştiriciliği: Tohumlar alçak tünellere veya seralardaki yastıklara ekilerek hazırlanıyor. Orman toprağı ve koyun gübresi karışımıyla hazırlanan karışım ile soğuk yastıklara, 15 cm yükseklikte dolduruluyor. Sonbaharda, metrekareye 1.5-2 kilogram kadar tohum kumla karıştırılarak ekiliyor.
Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Ormanların bitiminde ve üreticilerin çok fazla işleme yapmadığı bölgelerde yetişir. Nisan ayı geldiğinde köyümüz kekik kokar.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri