Sarılık Olan Bebeğin Kakası Ne Renk Olur Sarılıklı bebeklerin kakaları gününe göre uygun kaka rengi olur. Ancak ciddi sarılık durumlarından biri olan kolestatik sarılık da kaka rengi beyaz olur.
Eğer bebeğinizin genel sağlık durumu iyiyse, neşeliyse ve uyku gerilemesi yaşamıyorsa, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Ancak, bebeklerde siyah ya da koyu renkli kaka bağırsak enfeksiyonlarını ve dizanteri enfeksiyonunu da akla getirir.
Sarılık kaka ile atılır mı? Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
PARLAK SARI
Emzirilen (ve bazen formül mama ile beslenen) bebeklerde parlak sarı kaka görmek normaldir.
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinizin kaka rengi yeşil-siyah ve yapışkan kıvamdadır. Bu kakalara mekonyum denir. Mekonyum bebeğin anne karnındayken yuttuklarından ibarettir. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinizin kaka rengi yeşil-siyah ve yapışkan kıvamdadır.
İlgili 29 soru bulundu
Anne sütü içerisinde bulunan vitamin, mineral, probiyotik ve enzimler bebeklerin bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları genelde sarı renge sahip ve pürüzlüdür. Eğer bebekte sarı ishal gözlemlenmiş ise bu durum bebeğin “ön süt” tükettiği anlamına gelir.
Bebeğin ilk kakası yeşile çalan siyah renktedir ve bunun adı mekonyum'dur, bebek bunu 24 saatte atar. Sonra koyu yeşile çalan sarı renkte geçici dışkı başlar ve 3-4 gün sürer, doğum sırasında yutulan kandan dolayı bu kaka sümüklü ve kanlı olabilir. Anne sütü alan bebek kakası altın sarısı veya hardal renginde olur.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır.
İshal (diyare), yirmi dört saatte üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamadır.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor. Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor.
Lakin sarılık 24 saat içinde başlamışsa, sarılık koyu renk almış bir şekilde yayılarak şiddetleniyorsa, halsizlik ve ateş söz konusu ise, bebeğiniz normalden fazla uyuyorsa ve beslenmesi iyi değilse, dışkı ve idrarda renginde değişme görüldüyse, bebeğiniz emme güçlüğü yaşıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir. Bazı bebekler ise anne sütü almalarına rağmen 2-3 günde bir kaka yapabilirler. Beslenmesi yeterli ve kilo alımı iyi olan bu bebeklerde eğer kaka kıvamı da normal/normale yakınsa ek tedavi verilmez.
Dışkı, normalde kahverengidir. Farklı renkler, ne yediğinizin ve dışkınızda ne kadar safra olduğunun bir sonucudur. Her şey yolundaysa, yediklerinizde ve sindirim sisteminizde herhangi bir sorun yoksa dışkınız klasik 'kahverengi' olacaktır.
Günde ortalama 4-6 kere kaka yapar, bazı bebeklerde bu sayı 8-10 olabilir.
Kakasının görünümü tamamen bebeğinizi neyle beslediğinize bağlıdır. Yenidoğan bebeğinizi emziriyorsanız ilk bağırsak hareketlerinin sonucu yeşilimsi kahverengi veya sarımsı kahverengi olur. Yaklaşık beş gün geçtikten sonra bakır veya sarımsı renge döner ve pütürlü bir kıvama gelir.
Emzirilen bebeklerde gıda alerjisinin veya intoleransının en yaygın belirtileri egzama (pullu, kırmızı deri döküntüsü) ve kanlı dışkıdır. Ayrıca kurdeşen, hırıltı, burun tıkanıklığı, kusma veya ishal de meydana gelebilir.
Bebeğin kakası koyu yeşilde olabilir. Kaka sayısı bebeğin genetik özelliklerine ve beslenme şekline göre değişebilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmalarıda normaldir. Bu bebeklerin dışkıları genellikle sarı renklidir.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Ebru Gözer “Yeterince anne sütü ve mama ile beslenen bebekler günde 4-8 defa idrar yaparlar. Günde 4-8 defa idrarla ıslanmış bez alıyorsanız aldığı sıvı miktarı yeterlidir. Altı aydan büyük bebeklere su vermek gerekir.
5 günden büyük bir bebeğin ise 24 saat içinde en az 6 bez ıslatması gerekir. Sayı bundan azsa, yine bebeğin doymadığından söz edilebilir. Bebeğin çişi koyu sarı ve keskin kokuludur. Bebek günde iki kereden az kaka yapar.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri