Nefes, Türk Edebiyatı'nda, Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, Yol ilkeleri üzerine kuruludur. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer.
Nefes: Dini temellere bağlı aşık edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bekteşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşma gibidir.
Alevi-Bektaşi şairlerince söylenen âyin-i cem'lerde, diğer toplantılarda kendine has bir beste ile okunan, böyle okunmak için yazılmış şiirlere nefes denir. Şekil itibarı ile koşmalar gibi dörtlüklerle yazılır. Konusu ekseriya tasavvuf, tarikat akideleri ile ilgilidir.
Nefesler daha sonraları Bektaşi şiir ve müziğine has bir şekil olmuştur. Edebiyat terimi olarak ise daha çok Alevi-Bektaşidergahlarında ayin-i Cem sırasında hususi bestelerle, saz eşliğinde ve genellikle bir makam ile okunan nükteli, zarif, yer yer laubali ifadeler de ihtiva eden manzumelere denir.
Derlediği yaklaşık 30 civarında semah, deyiş ve nefes ezgisi halk müziği repertuarına aktarılmıştır. Bu yönüyle Mehmet Acet, temsilcisi olduğu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol üstlenmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Yûnus'un şiirleri semâi ve gazel tarzında kaleme alınmıştır. İlâhi, nefes veya nutuk başlıkları altında kaydedilen şiirleri farklı birer edebî tür değildir.
Dinî-tasavvufî Türk edebiyatında nefes genellikle Bektaşî ve Alevîler'in görüş ve düşüncelerini dile getiren manzumeler olup “dua” anlamında kullanılmıştır.
Türk tasavvuf edebiyatında Bektaşi şairleri tarafından yazılmış olan ve Nefes adı verilen şiirler, felsefi ve edebî yönüyle oldukça güçlü ifadeler içermektedir.
Şarkı söylemede geçerli olan nefes, diyafram nefesidir. Diyafram, kaburgalarla karın boşluğunu birbirinden ayıran en önemli solunum kasıdır. Diyafram nefesinde, hava ciğer uçlarına kadar inerek, diyaframla güç birliğine ulaşır, böylece dolaylı bir yoldan ses organı da bu güç birliğinden yararlanarak rahatlar.
Nefes çevirme, bazı nefesli müzik aletlerinin (özellikle zurna gibi dudak çene kaslarının ses frekansını etkilemediği aletlerin) kullanımında, şişirtilmiş avurtlardaki havayı müzik aletine üflerken burundan nefes alıp devam etmeye, ezgiyi hiç nefes almak için kesmeden müziği icra etmeye olanak veren bir çalma ...
Alevi müziği saz ve söz birlikteliği üzerine kurulmuştur. Öğretinin kültürel kimliğinin korunması, yaşatılması, geleceğe aktarılması ve yeniden inşasında bağlama, bir çalgı olmanın ötesine geçerek çok önemli bir tarihi görevi yerine getirmiştir.
Alevi Bektaşi ozanlarının söylediği ve ayin-i cem de kullanılan tasavvufi eserlerin tümü olarak bilinmektedir.
Semah, Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemlerde icra edilen semah, hizmet sahipleri olan zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı'ya ulaşma yoludur.
Yogada duruşlarla senkronize edilen nefes egzersizleri ve pranayamalar (nefesi kullanarak yaşam gücü ile kurulan bağ) etkin bir şekilde nefesi kullanmamızı sağlar. Nefes verişin etkin bir şekilde kontrol altına alındığı pranayamalardan biri de “kapalabhati” dir.
Fiziksel anlamda doğru nefes alışkanlığı; kalp ritmini düzenler. Toksinlerin vücuttan kolay atılmasına yardımcı olur. Tüm sinir sistemi ve hormonların düzgün çalışmasını sağlar. Kan kalitesini yükseltirken temiz kan dolaşımını da mümkün hale getirir.
Nefes Teknikleri Eğitimi, katılımcılara doğru nefes alma tekniklerinin öğretildiği bir online eğitim programıdır. Nefes Teknikleri Eğitimi, yanlış nefes almanın insan bedenine ve psikolojik sağlığına olan etkisini kapsamaktadır. Nefes egzersizi aletlerine gerek duymadan doğru nefes alma yöntemleri anlatılmaktadır.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
İnsan vücudunda, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayırır ve solunum sırasında akciğerlere hava çekilmesini kontrol eder. Küremsi bir yapısı bulunmaktadır. Kişi nefes aldığında diyafram kasılır ve akciğerlerin genişlemesine yardımcı olur. Ciğerlerin genişlemesi akciğerin havayı içeri rahatlıkla almasını sağlar.
Zâhirî hareket yaparken aslını kaçırır, halka uyarsa Hakk ile irtibatı kaybeder. Bu zikir ehline âittir, halk zâhirde zikirle meşgul olurken, o bâtın ile meşgul olur. Bu zikr-i şerif'e "Nefes zikri" denir.
Şeyh, Halife: Şeyh: Arapçada ihtiyar demektir.
Tasavvuf ıstılahında ise tarikata giren kimseleri, o tarikatın seyr-ü sülûk esaslarına göre yetiştirme, onları denetleme yetkisine sahip olan şahsiyettir. Şeyhe mürşid de denir.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
Nefes ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Nefes ismini koymak caizdir.
Egzersiz NO:4 “Sufi Nefesi”
Ellerinizi bacaklarınıza bırakarak, gözlerinizi kapatın. Ağzınız kapalı vaziyette, dörde kadar sayarak sadece burnunuzdan sakin bir nefes alın. Nefesi verirken sekize kadar sayın. Bu egzersizi dörder kerelik tekrarlarla yenileyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri