Emziren annelerin başta su olmak üzere kafein içermeyen, asitli olmayan içecekler, mevsimine uygun taze meyvelerden hazırlanmış meyve suları, süt, ayran vb. ile sıvı ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Annenin süt üretimi için ek 500 kaloriye daha ihtiyacı vardır.
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Anne sütünun %88'si sudan oluşmaktadır. Anneler gün içerisine en az 3 litre su tüketmeye özen göstermelidir. Yeterli su tüketmek, sütün miktarını artıracak olup bebeğin su ihtiyacını karşılayacaktır.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Emzirme sürecinde anne sigara ve alkol tüketiminden mutlaka uzak durmalıdır. Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz.
Anne sütüne katkı sağlayan besin kaynaklarının başında su gelir. Annenin istenen düzeyde süt üretebilmesi için günde 2,5-3 lt su tüketmesi gerekir. Annenin emzirmesi esnasında da yoğun şekilde elektrolit kaybı yaşanır. Bu elektrolitleri tamamlamak adına günde 1 tane maden suyu içilebilir.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Lohusanın yine eve gittikten sonra istirahat etmesi, özellikle perine bölgesinin, genital bölgenin bakımı ve temizliğine özen göstermesi, bu bölgeyi ıslak tutmaması, kuru tutması, düzenli alınacak ılık duşlar hastanın çoğu zaman ağrısının giderilmesine yardımcı olacaktır.
Yani bunun tıbbi olarak karşılığına laktoz intoleransı denmektedir. Bu duruma sahip kişilerde süt ve süt ürünleri tüketmede gaz problemi yaşanması sıklıkla gözlenir. Yoğurttan herkes aynı şekilde etkilenmez. Yukarıda da belirtildiği gibi bazı kişiler yoğurt yedikten sonra hiçbir gaz sıkıntısı yaşamamaktadırlar.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Tahıl ve baklagiller bebeklerde gaz yapabilir!
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
İçerdiği yüksek protein ve vitaminler nedeniyle anne sütünün arttırılmasında süt, ayran ve kefir gibi içecekler önemli rol oynar. Özellikle yatmadan önce içilen sütlü içecekler süt salınımı sağlar.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Çikolata anne sütüne gaz yapar mı? Evet. Yalnızca çikolata değil, çay ve kahve gibi kafein içeren diğer yiyecek-içecekler de anne sütüne gaz yapar. Ayrıca, bebekte uykusuzluğa da neden olur.
Bebeğe gaz yapmayan yiyecekler özellikle kuru yemiş veya kuru meyvedir. Gaz yapmayan lohusa yemekleri, ıspanak, pırasa, kırmızı et gibi yiyeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri