Hapların susuz tüketilmesi, hapların yutulamamasına ya da boğaza kaçmasına neden olur. Temiz ve kuru ellerinizle bir tane hapı kutusundan çıkarın ve dilinizin üzerine yerleştirin. Üzerine büyük bir yudum su alın ve sakince yutun. Hemen ardından bardaktaki suyu normal bir şekilde içmeye devam edin.
-- Kapsülü dilinizin üzerine yerleştirin ve biraz su alın ama suyu hemen yutmayın. -- Bunun yerine çenenizi hafifçe göğsünüze doğru eğin ve ardından yutkunun. Garip görünebilir ama öne eğilme yöntemi, insanların yaklaşık yüzde 89'unda hap yutmayı kolaylaştırdı.
Yutma fobisinin tedavisinde etkili olan terapi yöntemlerinde biri de maruz bırakmadır. Maruz bırakma yöntemi ile bireyler yemekten kaçındıkları, yedikleri zaman tıkanacakları besinlerle yüzleşmekte yani bu besinlere maruz bırakılmaktadır.
Bazı ilaçlar mide asidinden etkilenirler. Bunlar özellikle kapsül ve film tablet şeklinde olanlardır. Normalde bağırsakta açılırlar. Bunları kırarak ya da açarak içmek etkisinin çoğunun kaybolmasına neden olur.
Yemek borusu, ağız kuruluğu ve hapla ilgili kaygı sorunları da bu problemi tetikleyebilir. Hap yutmayla ilgili korku ve endişe, çoğunlukla daha önceden hap alırken yaşanan boğulma veya öğürme deneyimlerinden sonra ortaya çıkabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Ersoy, özetle ilaçların prospektüslerinde eritilerek ya da kırılarak içilebilir şeklinde bir ibare taşımadığı sürece kesinlikle ezilerek, kırılarak, toz haline getirilerek içilmemesi ya da emilmemesi gerektiğini önemle vurguluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr.
Psikolojik yutkunma güçlüğü olan bazı kişiler yemekle aralarına mesafe koymaya başlar. Bu süreç kimileri için yavaş yavaş sert yiyeceklerden kaçınma ile başlayıp tamamen sıvı beslenmeye geçiş ile tamamlanabilir. Kimileri ise yutkunma güçlüğü yaşadıktan sonra aniden katı yiyeceklerden uzaklaşır.
Bu nedenle dilinizin üzerine yerleştirdiğiniz hapların, hızlı bir şekilde su ile yutması gerekir. Yeterli miktarda da su içilmesi, hapların daha çok daha kolay bir şekilde boğazdan inmesine yardımcı olur.
Hapı susuz içmek çok yanlış bir hareket. Çünkü bu şekilde susuz içilen haplar mide içine veya yemek borusuna yapışabiliyor. Bu da yine farklı yan etkilere neden oluyor veya hap ulaşması gereken yere zamanında ulaşamadığı için hiçbir fayda sağlamıyor. Bu nedenle her türlü hap mutlaka 1 bardak dolusu su ile içilmeli.''
Tam ortasında çentik işareti olan haplar bölünerek içilebilir. Bu işaret olmayan ilaçlar ise kesinlikle bölünmemeli.
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI
"Bu gibi durumlarda hapın içindeki etken madde, hızlı şekilde vücuda yayılarak bazı yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor. Tablet halinde olan yani üzeri koruyucu ile kaplı olan ilaçlar kesinlikle kırılmamalı, çiğnenmemeli.
Eğer tablet-kapsül ve bunun gibi ilaçlar ise, yemek borunuza yapışmışsa, bu durumda bir lokma ekmek ve bol suyla aşağıya indirmeniz faydalı olacaktır.''
A.
Bu bütün maddelerin tamamı ilacın bozulmasına neden olmayacak, midede ve bağırsaklarda emilmesini engellemeyecek şekilde dikkatlice seçilmektedir. Sonuç olarak farklı tabletleri aynı kabın içerisinde ezerek ve karıştırarak uygulamak uygun değildir.
Haplar her zaman suyla tüketilmesi gereken ilaçlardır. Susuz tüketilmesi, hapların boğaza kaçmasına veya yutulamamasına neden olacaktır. Bir bardak su hazırlanarak, haplar ağıza atılır. Dil üzerinde çok bekletilmemesi, hap yutmanın en önemli detayıdır.
Süt ve süt ürünleri / antibiyotikler
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Plastik bir şırınga ya da damlayla ya da bir biberon memesi aracılığıyla ağzının yan tarafından, dilinin gerisine doğru ilacı damlatın. Yanak boşluğuna boşaltırsanız ilk fırsatta tükürür. İlacı bebeğin boğazına da boşaltmayın; çünkü boğulabilir. İlacın peşinden süt, meyve suyuya da su verin.
AĞRI KESİCİLER: Greyfurt ağrı kesicilerin etkisini büyük ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor. Bu durumda ağrı geçmediği gibi kalp ritmi de bozulabiliyor.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Burada akla su dışında başka sıvıların ilaç içimi esnasında kullanılıp kullanılmayacağı sorusu gelmektedir. Özetleyecek olursak: Demir içeren kan ilaçlarının çay veya süt ile alımında bu sıvılarla etkileşerek emiliminin azalacağı bilinmelidir.
Bazı ilaçlar çözücü özelliği olan sıvılarla alınmamalıdır. Özellikle alkol gibi süper çözücüler bir ilacın kat ve kat daha fazla emilmesine yol açabilir. Toparlayacak olursak eğer ilaç ağızda ciğnenecek yada emilecek türdense (örnek:boğaz pastili) ağızda bekletmek bir problem oluşturmaz.
Pelin Tanyeri, bölünerek çözülme yeri değiştirilen ilaçların organ hasarı oluşturabileceğini söylüyor. Bu konuda özellikle yaşlıların risk grubunda olduğunu söyleyen Dr. Tanyeri, zamanından önce ya da sonra çözülen ilaçların kalp krizinden felce kadar birçok tehlikeli yan etkiye sebep olacağını vurguladı.
En basit olarak boğazda takılma olmasının sebebi boğaz kuruluğu olarak tahmin edilmektedir. Aynı zamanda boğazda oluşan gıcık hissine psikolojik sorunlarında sıklıkla sebep olduğu bilinmektedir. Kaygı ve stres bozuklukları da tetikleyici sebepler arasında bulunmaktadır.
Bunun için öncelikle Gastroenteroloji bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Tanı için gastroskopi, ilaçlı yutma filmi, manometre denilen yemek borusunun kasılma gevşeme fonksiyonlarını ölçen yöntemler kullanılır.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Yutma bozukluğu, tükürük, sıvı veya katı yiyecekleri yutarken zorlanma ya da güvenli bir şekilde yutamama ile ilgili sorunlardır ve tıbbi bağlamda disfaji olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri