hülasa - Nişanyan Sözlük. Arapça χlṣ kökünden gelen χulāṣa(t) خلاصة “öz, özet” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χalaṣa خلص “arındı, kurtuldu, serbest kaldı” fiilinin fuˁāla(t) vezninde ism-i merresidir.
hülasa, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'ü', 'l', 'a', 's', 'a', şeklindedir. hülasa kelimesinin tersten yazılışı asalüh diziliminde gösterilir.
Hülasa kelimesi özellikle yazılı kaynaklarda çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Özet, fezleke' şeklinde karşılık bulunmaktadır.
Hülasa kelimesinin anlamından kısaca bahsettik. Bu kelimenin cümle içerisinde kullanımlarına örnek olarak şu cümleler verilebilir: "Bu meseleye mütedair verdiğim cevapları, şu suretle hülasa edebilirim." – Atatürk. "Bir kadınlık tarihi hülasası yapacak değiliz." - Falih Rıfkı Atay.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
İlgili 16 soru bulundu
Bilakis, dilimizde zarf olarak kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Bu kelimenin manasına ilişkin açıklamalar Türk Dil Kurumu genel sözlüğü içerisinde yer almaktadır. Bilakis Ne Demek? Bilakis, cümle içerisinde zıtlık anlamı vermek için kullanılmaktadır.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir.
Hülasa kelimesinin 7 harfli eş anlamlısı "Fezleke" şeklindedir.
Hülâsa etme, kısaltma, özetleme. Fikir ürünü eserler üzerinde yaratıcısının sahip bulunduğu haktır.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Çay, süt tozu ve şeker karışımından ibaret bulunan çay müstahzarları. Kavrulmuş hindiba ve kavrulmuş kahve yerine kullanılan diğer maddeler ve bunların hülasa, esans ve konsantreleri. Bunlar, sıcak su ile demlendikleri zaman kahve yerine kullanılabilen, veya kahveye eklenilen her tür kavrulmuş ürünlerdir.
Hüma İsminin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Hüma adı; Farsça kökenli bir addır.
hülasa - Nişanyan Sözlük. Arapça χlṣ kökünden gelen χulāṣa(t) خلاصة “öz, özet” sözcüğünden alıntıdır.
Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor. Hala şeklindeki yazımı ise birine göre babanın kız kardeşi olarak ifade ediliyor.
HALİ (VEYA HALLERİ) DUMAN OLMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle hali duman olmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hali duman olmak şeklinde olmalıdır.
Hıphızlı bitişik yazılır. Çünkü pekiştirmeler bitişik yazılır. Kelimelerin anlamını vurgulamak için yapılan ilavelere pekiştirme denir.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
İnkisar-ı Hayal Ne Demek? Eski dönemlerde daha fazla kullanılmış olan inkisar-ı hayal kelimesi, günümüz Türkçesine çevrildiği vakit, 'Hayal Kırıklığı' şeklinde ön plana çıkıyor.
-Ez eki -den -dan anlamına gelirken cümle, anlamlı söz dizisi manasına gelir. Bu kelime örnek verilmek istenen cümlelerin başında kullanılır. Ek olarak bir konu vurgulanmak istediğinde de bilhassa manasına gelen ezcümle sözcüğü kullanılabilir.
Muhat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kuşatılmış, sarılmış, çevrilmiş
Mahbes TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Cezaevi.
Müşteba ismi yalnızca erkek çocukları için kullanılmakta ve seçkin, seçilmiş demektir.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Müsebbip kelimesini kişi ya da olay için kullanmak mümkündür. Müsebbip kelimesinin doğru yazılışı 'müsebbip' şeklindedir, 'müsebbib' yanlış yazım şeklidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri