Loğusa ve al basması Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Kültürümüzde lohusanın 40 gün süresince dinlenmesi, yalnız bırakılmaması oldukça önemlidir. Kadının beslenmesine, bakımına ve al basmasını önlemeye yönelik kültürel uygulamalar yapılmaktadır.
Lohusalık döneminde, hastalığına bakmayıp sağda solda gezerse hastalığı artar. Bunun için ninelerimiz lohusayı dışarı çıkarmazlardı. Dışarı çıkmanın hiç mahzuru olmaz. Önemli olan hastalığı artırmamak.
”40 gün sonra 3 kapı gezerek 40 uçurması yapılması”
Niğde Dr. Doğan Baran Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastanesi'nde Elif Su adlı torunu ile ilgilenen Sabır Kılınç (58), torunu kırk günü doldurduğunda ”kırk uçurmasını” yani evden dışarı çıkartacaklarını, bunun gelenek ve görenekleri olduğunu ifade etti.
İlgili 40 soru bulundu
Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Bunu bebeklerin kırkı karışmasın, zayıf olmasın diye yaparlar. Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Bu süre boyunca da hijyenik bir ortamda bakımına devam edilir. Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur. Anne ve bebek, doğum sonrası 40 gün süreyle birçok hastalığa ve mikroba açık hâldedir. Bu gelenek ile her ikisi de kırklanarak bu süreci üzerlerinden atarlar.
Eğer bir bebek kırkı çıkmadan dışarı çıkarılırsa hasta olacağına inanılır. Bu söylenti eskiden kalmadır. Artık günümüzde bebekler birkaç günlükken bile farklı yerlere götürülebiliyor. Anne ve bebeğin kırkı dolunca 3 kapı gezdirilerek kırk uçurması istenir.
Toplumda her ne kadar bebeklerin ilk 40 gün dışarı çıkartılmaması gerektiği düşünülse de uzmanlar uygun bir şekilde giydirildikten ve kalabalığa sokmadıktan sonra yenidoğan bebeklerin ilk günlerden itibaren dışarı çıkabileceğini söylüyor.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Yalnız bırakıldığı veya ışık söndürüldüğü takdirde “al basmasından” loğusanın ve çocuğun boğulup öldürülmesinden korkulur.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dinî bir dayanağı yoktur.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Bu süreçte doğumdan hemen sonra gelişen ve giderek azalan kanama regl kanaması ile karıştırılmamalıdır. 40 günlük lohusalık döneminde gelişen berrak kırmızı olan kanamaya löşi denir. Kan pıhtıları da içeren bu kanama 3-10 gün boyunca sürebilir.
Yeni doğan bir kadında adet kanamasının yeniden başlaması 8-16 hafta arasında sürecektir. Ancak anne adayı bebeğini emziriyorsa bu süre daha uzun olabilir. Bazı bebekler doğum sonrası sadece anne sütüyle beslenmektedir. Bu durumda anne adaylarında ilk 6 ay boyunca adet kanamasının başlamayacağı da bilinmelidir.
Vücudunuz, geçirdiğiniz hamilelik sürecinden ve doğumdan sonra kendini toparlayarak yeniden adet döngüsüne adapte olmaya çalışır. Ancak bu adaptasyon sürecinde doğum sonrasındaki ilk adetiniz, daha kısa süreli ve pıhtılar halinde gelebilir. Bu nedenle doğum sonrası ilk adetin süresi ortalama 3 – 5 gündür.
Kırklama adetinin 20. günde uygulanması halinde 20 tas su kullanılır. Ayrıca anne ve bebeğin “Yarı kırkı” şeklinde nitelendirme yapılabilir. Çiçeği burnunda taze annelerin doğumdan sonraki ilk 6 haftası lohusa dönemi olarak nitelendirilir ve yeni doğan bebeklerin de bu süreçte kırkı çıkarılabilir.
Bu kimse babaanne, anneanne yahut başka bir bilinçli aile büyüğü bebeğin kırklama annesi olabilir. Bu şahıs bebek ve anneye kırk banyosu yaptırılır. Bunun için ilk olarak bebek, sonra da anne banyo için hazırlanmış olan sudan 40 tas su alınarak yıkanır. Yıkama işleme esnasında çeşitli dualar da okunur.
Hem annenin hem de bebeğin yıkanması için yıkanma suyu hazırlanır. Kırklama annesi olması istenen kişi bebeğe ve annesine kırk banyosunu yaptırır. Kırklama annesi hazırlanan yıkanma suyundan 40 tas alarak önce bebeği yıkar. Bebeği yıkama işlemi bittikten sonra ise aynı sudan bir 40 tas su daha alarak anneyi yıkar.
Doğumdan Sonraki İlk 40 Gün Neden Önemlidir? Lohusalık dönemi, bebeğin ve annenin birçok değişimle mücadele ettiği, hastalıklara karşı savunmasız kaldığı, bu sebeple özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hem anne hem bebek açısından daha ağır yaşanabilir.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler.
Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez. Bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir. Bu iyileşme genelde 6 haftaya geçmez. Hemen doğum sonrası, genital bölgeye buz uygulama hem ağrıyı hem de ödemi azaltarak sizi rahatlatacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri